Torsdag ettermiddag skjedde det igjen.
Dagtoget fra Trondheim til Bodø kjørte inn i en stein inne i en tunnel like nord for Mo i Rana. Det var 87 passasjerer om bord i toget.
Lokomotivet var nyrestaurert og var ute på en testtur etter et lengre verkstedopphold.
Nå er dette lokomotivet ute av drift og må fraktes til Trondheim hvor verkstedet er for å reparere skadene, ifølge SJ, som drifter passasjertrafikken på Nordlandsbanen.
HELL I UHELL: Til alt hell kjørte dette toget med to lokomotiver da traff på en stein inne i en tunnel ved Ørtfjell sør for Dunderland torsdag ettermiddag. Dermed kunne toget fortsette mot Bodø etter at det fremste loket var huket av.
Foto: Rolf Larssen / PrivatUte av drift i minst to uker
– Det som var hell i uhell var at vi kjørte med to lokomotiver, slik at toget kunne fortsette til Bodø etter noen timer. Dette betyr også at dagtogene kan gå som normalt i helga, sier pressevakt Widar Lian i SJ Norge.
Men fra mandag er krisen et faktum. Da er det bare ett lokomotiv igjen som kan frakte passasjerer på den 726 kilometer lange togstrekningen.
Togulykken i oktober i fjor, hvor en person omkom har vist hvor sårbar man er når ett lokomotiv blir tatt ut av produksjon.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK– Det handler om vedlikeholdsintervallene på lokomotivene å gjøre. Det andre lokomotivet som er i drift må inn for vedlikehold, forklarer Lian.
Det betyr at toget kjører Trondheim-Mo i Rana, og buss-for-tog mellom Mo og Bodø på dagtogets avganger.
– Men vi planlegger med dette driftsopplegget fram til 13. mars. Så satser vi på å være i normal gjenge igjen fra 14. mars. I beste fall noe før.
Bane Nor har ansvaret for sikkerheten, Norske Tog har ansvaret for lokomotiver og vognsett, mens SJ er operatøren som kjører passasjernene.
Selskapet legger ikke skjul på hva SJ mener om at det nok en gang blir buss for tog.
– Det er kundene våre det går ut over, og det synes vi er svært trist og beklagelig. Vi gjør vårt ytterste for å berge trafikken i helga. Det er vinterferiestart både i Trøndelag og i Nordland. Mange passasjerer skal også til Ski-VM, sier Widar Lian.
Jernbaneselskapet taper også penger på alle trøbbelet på Nordlandsbanen.
– Situasjonen på Nordlandsbanen er krevende, både for oss som selskap, for kundene og for ansatte, sier Randi Ness, som er direktør kommunikasjon og marked i SJ Norge.
Foto: SJ Norge– Situasjonene medfører store økonomiske kostnader for oss, i form av tapte inntekter og store ekstrautgifter til alternativ transport. Vi har god dialog med myndighetene og har vært tydelig på at det er viktig at vi raskt får på plass en avtale, sier Randi Ness, som er direktør kommunikasjon og marked i SJ Norge.
Møter samferdselsministeren i dag
Lokomotivene som i dag kjører på Nordlandsbanen er 45 år gamle, og må ofte overhales. Etter togulykka i oktober har regulariteten på Nordlandsbanen vært på kun 37 prosent.
Nattogene er innstilt på ubestemt tid. I tillegg har det vært flere andre innstillinger.
Rana-ordfører Geir Waage og Kjell Idar Juvik i Polarsirkelrådet krever fortgang i prosessen med å skaffe nye tog på Nordlandsbanen.
Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRKNRK har tidligere fortalt at folk har mistet troen på toget som framkomstmiddel.
Fredag tropper representanter fra Helgelandsrådet, Polarsirkelrådet, Salten regionråd, Nordland fylkeskommune og Jernbaneforum Nord opp i Oslo, hvor de skal møte samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Delegasjonen vil understreke behovet for en rask løsning på lokomotivmangelen og de innstilte nattogene mellom Trondheim og Bodø, som har vært ute av drift siden oktober.
Leder av Helgelandsrådet sier at de har med seg flere krav til hovedstaden. Det viktigste er å legge press på Norske tog, som har ansvaret for togmateriell i Norge.
– Norske tog har lagt seg flat og innrømmet at de har feilvurdert situasjonen. De har vurdert at de gamle lokomotivene fra 1981 skulle holde fram til de nye kommer.
Nær 500.000 mennesker bruker hvert år Nordlandsbanen.
Fire nye tog er i bestilling for å erstatte de gamle togene, men nordlendingene må fortsatt vente fire-fem år før de kan sette seg inn i splitter nye tog.
Foto: Norske tog– Disse rammes hardt av situasjonen som har oppstått.
Et annet krav er å bestille flere tog enn de fire som er i bestilling.
– Det vil si at situasjonen blir like kritisk som i dag dersom det oppstår en skade eller feil på toget. Dagens regiontog, de såkalte Agenda-togene, ligger ikke i dagens bestilling. Disse togene er heller ikke framtidsrettet løsning.
– Så er det dette med vedlikehold. Det er en grunn til at vi er der vi er i dag. Både dødsulykken i oktober og uhellet torsdag skjedde fordi det er store etterslep på vedlikeholdssida. Her må det brukes mer penger på rassikring spesielt, sier Kjell Ivar Juvik.
Publisert 02.03.2025, kl. 09.44