Funn av «evighets­kjemikalie» i norsk vann

12 hours ago 3



Stoffet har fått økende oppmerksomhet de siste årene. Mattilsynet sier de følger problemstillingen tett.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
FREMDELES TRYGT: Det er ikke farlig å drikke norsk vann fra springen, ifølge Mattilsynet, som sier at de følger med på situasjonen. Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Publisert 05.07.2025 20:36

Du har kanskje aldri hørt om trifluoreddiksyre (TFA) før.

Det er et av de såkalte PFAS-stoffene – som gjerne kalles «evighetskjemikalier»,  nettopp fordi det tar svært lang tid å bryte dem ned i naturen.

De siste årene har spesielt TFA skapt økende bekymring verden over. Årsaken er at det har blitt funnet forhøyede konsentrasjoner av stoffet i drikkevann og grunnvann flere steder.

Nå har en nylig studie fra Nibio avdekket at det også finnes TFA i både bekker, innsjøer, grunnvann og drikkevann i Norge.

– Det har vært en stor utvikling på metodesiden de siste årene, som gjør at det er mye lettere å studere TFA nå, sier en av forfatterne bak studien, Nibio-forsker Astrid Solvåg Nesse, til TV 2.

PFAS-stoffer:

  • En stor gruppe med om lag 10.000 syntetiske, fluorholdige stoffer.
  • Bedre kjent under navnet «evighetskjemikalier», siden det tar lang tid før de brytes ned naturlig i naturen.
  • PFAS brukes i alt fra stekepanner til brannslukkingsapparater, plantevernmidler, stekepanner, kosmetikk og maling.
  • Stoffene PFOA, PFNA, PFHxS og PFOS er blant de som er mest undersøkt. De er risikovurdert av EUs mattrygghetsorgan, EFSA, og det er nylig fastsatt grenseverdier.
  • Det forskes fortsatt mye på helseeffekten av stoffene, men de klassifiseres som «mulig kreftfremkallende» av FHI.
  • (Kilder: Mattilsynet, FHI)

– Kan ha negative effekter

Forskerne i Nibio fant mellom 150 til 1200 nanogram TFA per liter i prøvene som ble undersøkt. 

Marius Kallerud Beck, seksjonssjef i Mattilsynet, opplyser overfor TV 2 at TFA har lav akutt giftighet, men at det er behov for å vurdere langtidseffektene nærmere. 

– Det har nylig kommet kunnskap om at TFA kan ha negative effekter på menneskers og dyrs helse, og det diskuteres i EU og Norge hvordan dette skal håndteres, skriver han i en epost til TV 2. 

Nylig forskning har blant annet tydet på at TFA kan påvirke reproduktiv helse hos pattedyr, ifølge The Guardian. 

 Mattilsynet
SEKSJONSSJEF: Marius Kallerud Beck er leder for seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet

Per i dag finnes det ikke noen grenseverdier for TFA i verken Norge eller EU. Det europeiske mattrygghetsorganet (EFSA) jobber nå med å vurdere om hvorvidt det bør innføres. 

Nivåene i Norge ligger riktignok lavere enn grenseverdiene som allerede er innført i Danmark og Nederland, ifølge Beck:

– Det er fortsatt trygt å drikke vann fra springen. Evighetskjemikalier i drikkevann er ikke en ukjent problemstilling, skriver han. 

Foreslår forbud

Det er i utgangspunktet vannverkseierne i Norge – som regel kommunene – som er ansvarlige for at drikkevannet er trygt, ifølge seksjonssjefen i Mattilsynet. 

– Er dette med TFA i drikkevannet likevel noe dere i Mattilsynet følger med på?

– Ja, dette er en problemstilling vi følger tett, svarer Beck. 

Norge har sammen med Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland utarbeidet et forslag om å forby bruken av hele gruppen av evighetskjemikalier i EU, legger han til. 

– Dette vil kunne bidra til å fjerne mange kilder som gjør at TFA havner i miljøet, skriver seksjonssjefen. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
BEHANDLES I EU: Europeiske myndigheter skal nå avgjøre hvilke grenseverdier som skal gjelde for TFA, samt om bruk av PFAS-stoffer skal forbys. Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

– Et globalt problem

Astrid Solvåg Nesse i Nibio understreker også at konsentrasjonene av TFA i norsk drikkevann ikke er helseskadelige – så vidt vi vet. 

TFA kommer blant annet fra kjølegasser brukt i kuldeanlegg og varmepumper, plantevernmidler, industri og avfall. I tillegg blir TFA spredt over hele kloden i form av nedbør når kjølegasser blir brutt ned i atmosfæren. 

– Det betyr at det finnes TFA absolutt overalt. Sånt sett er dette både et lokalt og et globalt problem, sier Nesse.

 Terje Bendiksby / NTB
KOBLES MED JORDBRUK: Nibio fant større konsentrasjoner med TFA i overflatevann i nærheten av jordbruk. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Siden det hele tiden kommer påfyll med stoffet til naturen, samtidig som det tar lang tid å bryte ned og er vanskelig å fjerne, har mengden TFA i for eksempel grunnvann steget raskt de siste tiårene, ifølge Nesse. 

Nibio fant spesielt høye konsentrasjoner i bekker med avrenning fra overflatevann i nærheten av jordbruk. Funnene i drikkevannskilder var lavere, og samsvarer med det nivået som kommer gjennom nedbør. 

– Det som bør bekymre oss som samfunn, er at konsentrasjonen hele tiden øker i miljøet. Dermed øker også mengden TFA folk får i seg gjennom mat og drikke, samt risikoen for at det oppstår helseeffekter, sier forskeren.

Read Entire Article