Går hardt ut mot skole-nei: - Oppsiktsvekkende

1 month ago 14



Den erfarne politikeren reagerer på Olympiatoppens avslag.

Frp-veteranen Lill-Harriet Sandaune mener det er oppsiktsvekkende at at Olympiatoppen sier nei. Foto: Christine Schefte
  • Aksel Murvold

    Aksel Murvold

Publisert: 10.03.2025 18:56

– FrP synes det er oppsiktsvekkende at Olympiatoppen sier nei til et privat skoletilbud for alpint i Trøndelag.

Det sier Lill Harriet Sandaune, leder i hovedutvalg for utdanning i Fylkeskommunen, og viser til Adresseavisens artikkel i februar.

Les også

Reagerer på skole-nei: - Ikke et tilbud for ungdom i Trøndelag

– Redd for konkurranse

Det var Trondheim Toppidrettsgymnas som søkte om å opprette et toppidrettstilbud, men skolen fikk altså avslag på søknaden etter at Udir Udir Utdanningsdirektoratet. rådførte seg med Olympiatoppen.

– I disse sakene blir vi bedt om å vurdere hvorvidt det private toppidrettstilbudet vil konkurrere mot det offentlige tilbudet. Trøndelag har allerede et knakende godt tilbud på Oppdal, og vår vurdering er at et privat tilbud vil konkurrere mot dette, sa Arnstein Finstad i Olympiatoppen.

Arnstein Finstad, i Olympiatoppen Midt-Norge er prosjektleder for spisset toppidrett ved videregående skole. Foto: Morten Antonsen

Trøndelag har fra før én alpinlinje på Oppdal med ti tilgjengelige plasser. Det er en såkalt landslinje, hvilket betyr at skoletilbudet er åpent for elever fra hele Norden.

– Det er virkelig et paradoks at Olympiatoppen er så redd for konkurranse som de faktisk er, sier Sandaune.

Hun fortsetter:

– Det virker jo som at de ikke ønsker utvikling. Et slikt tilbud vil kunne bidra til at utøvere blir her i Trøndelag, fremfor å flytte ut. Det kan ikke være et argument at man har en landslinje på Oppdal, når det gå få trøndere der.

Sandaune understreker at det gjøres en god jobb på Oppdal, men at det ikke kommer til nytte for mange nok trønderske elever.

Det kommende skoleåret skal én av ti skoleplasser være tilbudt til en trønder.

Føler seg motarbeidet

Richard Nielsen i Freidig Alpin, og Ketil Aagesen i Sør-Trøndelag Skikrets, fortalte at de følte seg motarbeidet etter avslaget på søknaden.

– Utdanningsdirektoratet lytter til Olympiatoppen, men hvis det ikke reflekterer idrettens behov og opplevelse, så skaper det avstand om hva som er utfordringen, sa Aagesen.

Sandaune sier at hun har stor forståelse for at de føler seg motarbeidet.

– Dette er en viktig mulighet til å sikre en utvikling av alpinmiljøet i Trøndelag, og ikke minst i tilknytning til Vassfjellet, som nå gjør store investeringer og satser mye her i Trondheim.

FrP-veteranen tror et privat alpintilbud i Trondheim vil føre til at flere kan fortsette med idretten sin.

– Om ikke alle får medaljer på OL og VM-nivå, så er det et viktig grunnlag for en sunn livsstil, og i veldig mange tilfeller et bidrag på sikt til lokale idrettslag og utvikling av ildsjeler som vil drifte idretten og frivilligheten videre.

Timon Haugan fra Oppdal er Trøndelags nåværende alpinstjerne. Foto: Richard Sagen

Olympiatoppens svar

Ifølge Sandaune måtte 87 elever flytte ut av Trøndelag for gå idrettslinjer skoleåret 2021/2022. Samtidig mener hun det er liten grunn til å tro at tallene har vært annerledes de siste årene.

– Dette er slik FrP ser det totalt unødvendig og vi her i Trøndelag bør ta tak i de mulighetene som vi nå faktisk har for å utvikle alpinsporten. Når hadde Trondheim sist en landslagsutøver i alpint? Kanskje Olympiatoppen skal gå litt i seg selv?

Svaret på det ene spørsmålet til Sandane er at forrige landslagsutøverne Trondheim hadde var Trine Bakke og Andreas Nilsen, som sist kjørte verdenscup i henholdsvis 2006 og 2007.

Vikarierende prosjektleder ved Olympiatoppen Midt-Norge, Martin Hanem Bartnes, sier de ikke ønsker å kommentere uttalelsene til Sandaune.

– Olympiatoppen har redegjort for sine vurderinger overfor Udir, som eier saken. Det er andre som gjør den endelige beslutningen, skriver Bartnes i en e-post.

På spørsmål om det er aktuelt å ta en ny vurdering, sier han at vurderingene trolig ville blitt de samme ved en ny gjennomgang.

Read Entire Article