Gladnyhet for Oslo-baderne

4 hours ago 3



Du kan bade i Oslo-området med god samvittighet denne uka. Men ekspertene advarer mot én ting.

 Torjus Sagenes / TV 2
FAVORITT: Ved flere anledninger har det blitt meldt om dårlig vannkvalitet rundt Oslofolkets badefavoritter. Men denne uka ser det bra ut. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Publisert 15.05.2025 13:12 Sist oppdatert 6 minutter siden

Er du klar for å finne frem badetøy til finværet denne uken?

Da venter en gladnyhet fra badevannseksperten i Oslo. 

Trygg dukkert

Hans Kristian Daviknes har vært ansvarlig for badevannsovervåkingen i Oslo kommune siden 2010. 

Han vet hvor badevannskvaliteten er best og verst. 

– Foreløpig er det ikke meldt noe regn denne uken. Så med mindre det endrer seg trenger man ikke å tenke på noe annet enn at det kanskje er litt kaldt, sier Daviknes.

 Nico Sollie / TV 2
EKSPERT: Hans Kristian Daviknes er overingeniør ved bymiljøetaten i Oslo kommune. Foto: Nico Sollie / TV 2

De siste årene har flere medier skrevet om badevannskvaliteten i Oslo. Med jevne mellomrom har kommunen frarådet bading ved enkelte steder langs fjorden. 

Grunnen er at kloakkanleggene i byen kan bli overfylt hvis det regner mye, slik at noe av kloakken skylles ut i fjorden via elver og bekker, forklarer Daviknes til TV 2. 

Men fordi det er spådd oppholdsvær denne uka, er det gode muligheter for å ta seg en trygg dukkert, mener eksperten. 

– Strålende sol er gode nyheter for de badeglade. Da drepes bakteriene fortere, sier Davikes. 

Innrømmer utfordringer 

Ifølge Daviknes er det generelt god badevannskvalitet i Oslofjorden og i marka. Likevel innrømmer han at det finnes unntak. 

– Vi har noen utfordringer med infrastrukturen i byen som gjør at badevannskvaliteten innimellom svekkes, sier Daviknes. 

Han forklarer: 

– Det skyldes egentlig en tett by med økt befolkning, og dette felles avløpssystemet som ble etablert for en stund siden. Det koster mye å endre det, sier han og fortsetter: 

 Astrid Hexeberg / TV 2
URBANT: Bebyggelsen ligger tett på badeplassene i Bjørvika. Foto: Astrid Hexeberg / TV 2

– Systemet er bygd slik at man har sikkerhetsventiler for at renseanleggene ikke skal overbelastes, som innimellom gjør at kloakk kan komme ut i elver og bekker og havne i fjorden. 

Frarådingen om å bade i fjorden gjelder altså hovedsakelig under og etter store regnskyller, ifølge eksperten. 

Disse områdene er mest utsatt

Flere av områdene i faresonen er populære badesteder.

Ved kraftig regnvær mener eksperten man burde unngå å bade ved Sørenga, Bjørvika og Operastranda, fordi områdene tar imot vann fra Akerselva. 

Han peker også på Sollerudstranda og Hydrostranda som tar imot vann fra Lysakerelva. 

– Etter kraftig regnvær kan man få i seg tarmbakterier fra mennesker. Potensiell tarminfeksjon, oppkast og diare er mulige konsekvenser, sier Daviknes. 

 Aleksander Andersen / NTB
BADEPERLER: Tilrettelagte badeplasser utenfor tettbebygde strøk er det tryggeste, ifølge Daviknes. Foto: Aleksander Andersen / NTB

– Er det farlig?

– Er du i en utsatt gruppe, særlig barn eller har underliggende sykdommer, er dette å fraråde. Har du god allmenntilstand, er det nok mest ubehagelig, men symptomene kan være langvarige, sier han. 

Ekspertens tips

For å slippe den verste forurensingen anbefaler Daviknes å holde seg oppdatert på badevannsvarslingen til Oslo kommune. 

I tillegg mener han baderne bør velge tilrettelagte badesteder der det er god vannutskiftning. 

Slik måles kvaliteten på badevannet

Vannkvaliteten i Oslo måles etter EUs metode, ifølge Kristian Daviknes.

Der klassifiseres stedene i ulike kategorier: utmerket, god, tilstrekkelig eller dårlig.

Kategoriene er basert på målinger over fire år der vannprøver blir analysert for termotolerante koliforme bakterier (TKB).

Dersom nivået går over 1000 TKB, vil man fraråde bading.

Ved en eventuell fraråding vil det skiltes på stedet og legges ut varsel på de berørte badeplassenes nettsider, skriver Bymiljøetaten i Oslo kommune i en epost til TV 2.

Oslo kommune har ansvar for å måle vannkvaliteten i sommersesongen fra juni til august. Fra september til mai er det badstuflåtene som prøvetar badevannskvaliteten på Langkaia og Sukkerbiten, ifølge Bymiljøetaten.

Eksempler på slike steder er tuppen av Bygdøy og øyene i fjorden. Også markavannene har god kvalitet. Jo lenger fra bebyggelse man kommer, jo bedre er vannkvaliteten, ifølge Daviknes. 

– Huk og Årvolldammen har god kvalitet. Og ute på øyene og i markavann, sier han. 

Et sted han fraråder bading generelt, uansett om det regner eller ikke, er Frognerkilen.

Ingen planer om endring

Daviknes sier at kommunen de siste årene har ryddet opp i flere gamle utfordringer i avløpssystemet langs kaikanten, men at det fortsatt gjenstår en del.

– Hva må til for at det skal være trygt å bade i Oslofjorden året rundt på lang sikt?

– Det er nok en god del milliarder som må til. Det er store infrastruktur-utfordringer nede i bakken. Og innerst i Bjørvika og Bispevika er det en del avrenning fra land i tett by som også er utfordrende. Men det jobbes kontinuerlig med å rette og ordne på ting, sier Daviknes.

Renseanlegget Veas, som renser avløpsvannet fra flere innbyggere i Oslo, Asker og Bærum, har fått samme spørsmål. 

 Astrid Hexeberg / TV 2
GRUMS: Bildet er tatt da Hans Kristian Daviknes testet vannkvaliteten ved Sørenga i Oslo i 2023. Foto: Astrid Hexeberg / TV 2

Produksjonssef Øystein Rastad svarer i en epost til TV 2 at anlegget deres er bygget og senere utvidet for å behandle mye vann. Veas er Norges største renseanlegg. 

Anlegget kan rense ca. 10.000 liter vann i sekundet, og under normale forhold tar renseriet imot 2500-3000 liter i sekundet, Rastad.

– Det betyr at vi i utgangspunktet har mye å gå på, og i de aller fleste tilfeller renses avløpsvannet slik det skal. Likevel er det ikke nok til å rense vannet så godt som vi skulle ønske når det regner som mest, sier Rastad. 

 Veas
PRODUKSJONSSJEF: Øystein Rastad jobber som produksjonssjef i veas. Foto: Veas

Når bading frarådes, er det som regel etter store nedbørsmengder, understreker Rastad. Da er det både avrenning fra land, og fare for overløp fra avløpsrenseanleggene som legges til grunn, sier produksjonssjefen.

Han fortsetter:

– Dersom avløpsrenseanlegg skulle vært dimensjonert for maksimal regntilrenning, hadde vi snakket om enormt store og kostbare anlegg.

Read Entire Article