Kortversjonen
- Grønland er i sentrum av et storpolitisk drama med et planlagt besøk fra USAs visepresident fredag.
- USAs president Donald Trump sa senest denne uken at USA «må ha» Grønland.
- Grønlendere VG har snakket med sier de misliker USAs fremgangsmåte, og sier de ønsker å være grønlendere.
- Også Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede kritiserer USAs oppførsel.
– Crazy.
Sånn oppsummerer Nitta Lyberth-Mørch (47) den siste tiden, der hele verden har hatt øynene rettet mot Grønland.
Hun tenker seg om, før hun fortsetter.
– Jeg trodde aldri noe sånt skulle skje med mitt land. Vi trodde vi var i det mest fredfulle landet, og så er vi plutselig ... det er vanskelig å finne ord for det, det er crazy.
Midt i lokalvalget og regjeringsforhandlingene, kommer USAs visepresident på besøk. Det til tross for at amerikanerne, ifølge regjeringssjef Múte B. Egede, har fått klar beskjed om at det først kan holdes politiske møter når en ny regjering er på plass.
Samtidig gjentar USAs president Donald Trump at USA «må ha» Grønland. Tidligere har han sagt at han ikke kan utelukke militær eller økonomisk tvang for at det skal skje.
– Det er for mye
I Nuuks gater foregår ting stort sett som vanlig. Det er lite som hinter om det storpolitiske kaoset, annet enn de mange journalistene fra alle mulige internasjonale mediehus som også rusler rundt i gatene med kameraer over skulderen.
Egentlig skulle visepresident Vances kone Usha Vance besøke både Nuuk og det store, nasjonale hundeløpet i Sisimiut lørdag. Men etter at visepresidenten selv meldte at han ville bli med, har det etter hvert blitt klart at besøket bare skal gå til USAs militærbase nordvest i Grønland.
Slik kan de kanskje unngå å bli møtt av protestskilt i gatene. Den 15. mars så det slik ut på en demonstrasjon utenfor det amerikanske konsulatet i Nuuk:
I løpet av onsdag, ble de amerikanske regjeringsbilene som hadde ankommet Nuuk fjernet og sendt videre igjen.
– Jeg vet ikke hvem som inviterte JD Vance til Grønland. Det er del av deres interesse, deres taktikker, for hvordan de kan få Grønland på deres måte. Men jeg liker ikke måten de gjør det på, det er for mye, sier Angutitsiaq Kristensen (36).
Han er ute på tur med kona og barna, og passer på dem mens hun deler ut brosjyrer til lokalvalget.
– Folk vil ikke være en del av USA, de vil bare være grønlendere med sitt eget land. Det tenker jeg, og jeg tror de fleste tenker det, sier han.
Burde spurt
Lyberth-Mørch mener amerikanerne heller burde spurt om en invitasjon.
– Selvfølgelig. Hvis et annet land kommer hit har de planlagt det. Hvis det var annerledes kunne kanskje regjeringen invitert dem for å snakke med dem. Men de bare sier «vi kommer» og «vi planlegger å komme på torsdag eller fredag». Så kommer de ikke likevel.
Hun sier det er vanskelig å skjønne hvordan amerikanerne tenker.
– Måten de planla det på, hvordan de bare ville komme hit, og hvordan politikken der er. Om de fortsatt er et demokratisk land, jeg vet ikke.
Enkelte steder, som Tupilak Travel i Nuuk, sa først ja da USAs konsulat ba om at visepresidentens kone kunne komme på besøk. Men de trakk det så tilbake, på grunn av den «underliggende agendaen» og medieoppmerksomheten.
De ønsker ikke å uttale seg mer, men sier det er greit å ta bilder fra butikken.
– Føler seg presset
Jesper Lind (35) er dansk, men har bodd i Grønland i mange år, og har grønlandsk kone. Han sier situasjonen selvfølgelig oppleves annerledes for ham som dansk, men:
– Jeg tror de fleste føler seg litt presset i alt det her, mellom de store stater og den store verden. Så det er det jo rett ubehagelig. Samtidig så har det kommet masse fokus på Grønland plutselig, så det er både godt og vondt i det hele.
I et Facebook-innlegg skrev regjeringssjef Múte B. Egede mandag.
– Vi har i den siste tid opplevd noe vi ikke har opplevd før. Hvor vi har blitt behandlet uakseptabelt, som ikke er verdig blant tette venner og allierte.