Den nye E39-traseen gjennom Dalane kan kutte 10 kilometer fra reisen mellom Rogaland og Sørlandet.
En ny trasé for E39 mellom Bilstad i Lund og Bue i Bjerkreim kan få betydning for alle som reiser mellom Stavanger og Kristiansand.
– Jeg er glad på vegne av alle som reiser til Sørlandet at de skal slippe å kjøre Runaskaret. Heldigvis skal den strekningen legges i tunnel, sier Bjerkreim-ordfører Tone Vaule.
Tone Vaule (Ap)
Ordfører Bjerkreim
Nye Veier anbefaler nå å legge E39 mellom Bilstad og Bue utenfor den vedtatte korridoren ved Vikeså.
Strekningen er en viktig del av den pågående E39-utbyggingen mellom Kristiansand og Stavanger, som skal redusere reisetiden mellom byene fra tre timer til rundt halvannen time.
Den såkalte Gjedremlinja har flere fordeler sammenlignet med den opprinnelige traseen.
– Den vedtatte korridoren kommer i konflikt med kulturhistorisk landskap av nasjonal interesse og viktige naturtyper i Bjerkreim, som hule eiker ved Kuåsen og naturbeitemark ved Holmen. Våren 2022 ble det også påvist aktivitet av rødlistet rovfugl i området, forteller planprosjektleder Thomas Kaaløy Jensen i Nye Veier.
Den nye traseen er dessuten mindre sårbar for naturfarer, noe som betyr at veien vil være mer pålitelig i dårlig vær. Den vil også omdisponere mindre fulldyrka jord.
Nye Veier har gjennomført tre dager med informasjonsmøter i Dalane, med jevn strøm av interesserte innbyggere. Torsdag kveld ble den siste runden avholdt på Bjerkreim kommunehus.
– Vi ser etter disse tre dagene at plassering av kryss er folk, næringsliv og politikere veldig opptatt av, egentlig i alle tre kommunene, opplyser Kaaløy Jensen.
De fire Dalane-ordførere har begynt å diskutere hvordan de kan utnytte de nye E39-kryssene og samkjøre utnyttelsen, for eksempel til lading og ny næring.
– Mange ønsker å etablere seg ved slike kryss. Vi vet for eksempel at aktører innen renovasjon er på jakt etter nye områder der de kan laste om, sier Vaule.
– Vi ønsker å være litt i forkant og se om vi kan styre litt og samarbeide om hva som er mest naturlig å ha hvor.
Videre prosess
Nye Veier vil bruke det neste halvåret på ytterligere undersøkelser, både av tekniske forhold og andre konsekvenser.
– Vi håper på mange skriftlige innspill i kjølvannet av informasjonsmøtene. Det er viktig i arbeidet med å optimalisere løsninger, sier Kaaløy Jensen.
HER KAN DU ZOOME INN I DETALJER PÅ NYE VEIERS DETALJERTE KART
Det er ikke hverdagskost at en statlig vedtatt kommunedelplan utfordres på denne måten.
– Ettersom deler av traseen går i tunnel, har det begrenset betydning for oss nøyaktig hvor inni fjellet veien plasseres. Mer betydningsfullt er imidlertid det som går utenfor korridoren i dagsonene, kommenterer ordfører Vaule.
Hva som er beste løsning er for tidlig å konkludere.
– Nye Veier har understreket behovet for grundigere utredninger av disse endringene. Vi skal ikke vedta noe politisk før etter at utredningene er klar. Nye Veier ønsker fremdeles å ha med et av alternativene fra opprinnelig plan for å ha to gode alternativ. Likevel fremstår det alternative forslaget, kjent som Gjedremslinja, lovende på flere områder, sier Vaule.
KLIKK PÅ TALLENE I KARTET FOR Å FÅ OPP DETALJER OM DEN ENKELTE STREKNINGEN MELLOM STAVANGER OG KRISTIANSAND.
Det er styret i Nye Veier som bestemmer om og når et veiprosjekt skal settes i gang, så byggestart er uavklart.