Henlegger sak mot politiet – etterlatte klager på avgjørelse

6 hours ago 3



Oliver (22) ble drept:

Senest kvelden før Oliver Ravn Rønning (22) ble brutalt drept med et balltre, var politiet i kontakt med ham og den nå drapsdømte kjæresten.

 Privat
DREPT: Oliver Ravn Rønning (22) ble drept i Porsgrunn 27. november 2023. Samboeren hans ble senere dømt til 15 års forvaring. Foto: Privat

Publisert 15.05.2025 13:05 Sist oppdatert 6 minutter siden

Spesialenheten for politisaker har nå henlagt etterforskningen mot Sør-Øst politidistrikts håndtering av saken.

Natt til 27. november 2023 ble 22 år gamle Oliver Ravn Rønning drept av sin nå 20 år gamle samboer, etter å ha blitt slått mellom sju og tolv ganger i hodet med et balltre.

Samboeren ble senere dømt til 15 års forvaring for drapet.

Slik omtaler TV 2 de involverte

Den drapstiltalte i saken er født mann og registrert med guttenavn i folkeregisteret, men identifiserer seg som kvinne. Etter tiltaltes ønske omtaler både påtalemyndigheten og pressen den tiltalte som en kvinne.

De etterlatte har vært åpne om at den avdøde i saken er født som Sara, men har i senere tid byttet navn til Oliver og identifiserte seg som mann.

Voldssaker henlagt

Fra midten av oktober 2023 og fram til drapet, var politiet i kontakt med Rønning og samboeren ved flere anledninger. Blant annet ble det opprettet to saker med mistanke om kroppskrenkelse, som begge ble henlagt.

Senest kvelden før drapet var politiet også i kontakt med dem.

«Spesialenheten mener at etterforskingsresultatet ikke gir grunnlag for å holde politidistriktet strafferettslig ansvarlig for å ha forsømt sin plikt til å forebygge alvorlige krenkelser av og beskytte As (Rønnings, journ.anm.) helse og liv», heter det i beslutningen fra Spesialenheten for politisaker.

De viser til at politiet skal ha forsøkt å iverksette tiltak for Rønning i løpet av høsten 2023, men at han returnerte til samboeren.

 Martin Berg Isaksen / TV 2
DRAPSSAK: En kriminaltekniker jobber på åstedet i Porsgrunn. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Kunne vært unngått

Bistandsadvokat Hanne Wold Johansen opplyser til TV 2 at Spesialenhetens avgjørelse er påklaget til Riksadvokaten.

– Mine klienter mener at dette drapet kunne vært unngått. Ønsket er at man forfølger dette, for å forhindre at andre familier skal oppleve det samme. Det er motivet for at vi har klaget, sier Johansen.

Spesialenheten har undersøkt om politidistriktet ikke handlet i tråd med sine lovpålagte tjenesteplikter til å beskytte borgere, og forebygge partnervold og -drap.

Selv om de altså konkluderer med henleggelse, er saken oversendt Sør-Øst politidistrikt for såkalt administrativ vurdering.

Giftet seg fire dager før

Den nå drapsdømte kvinnen er født som mann, men identifiserer seg som kvinne og ønsker å bli omtalt som det. Hun og Rønning giftet seg fire dager før drapet og flyttet sammen i en ny leilighet i Porsgrunn kun tre dager før. 

I en periode før drapet bodde de to sammen i Kragerø.

I retten forklarte moren til Oliver om hvordan hun fortvilet og hjelpeløs ble vitne til drapet.

Sent den 26. november fikk hun en telefon fra sønnen som var på legevakten i Porsgrunn. 

Han ville bli hentet og så bli med hjem til foreldrene på Sørlandet.

– Jeg kjører oppover og tenker at det var bra han ringte. Jeg var veldig bekymret for han, sa moren i retten.

 Frode Sunde / TV 2
KLAGER: Bistandsadvokat Hanne Wold Johansen har påklaget henleggelsen til Riksadvokaten på vegne av Rønnings familie. Foto: Frode Sunde / TV 2

– Fortsetter bare å slå

På veien ville Oliver innom og hente tingene sine i den nye leiligheten i Porsgrunn. I mellomtiden ventet moren i bilen utenfor, med dårlig magefølelse.

Plutselig hørte hun tre skrik. Gjennom vinduet så hun Oliver ligge på gulvet med ansiktet ned, mens tiltalte sto og slo.

– Jeg prøver å rope og hamre på vinduet, men han (tiltalte journ.anm.) fortsetter bare å slå. Av og til bommer han, og jeg hører ekkoet i betonggulvet. Det er det styggeste jeg har sett, forklarte moren da saken gikk i tingretten.

Read Entire Article