– Dette er kjempespennende. Vi har funnet det første huset fra middelalderbyen, men trolig er det minst et hus til under det vi har funnet, forteller arkeolog Kjetil Skare som er prosjektleder fra Anno Museum.
I tre uker har de gravd på Domkirkeodden i Hamar etter en av Norges åtte middelalderbyer. Den eneste som man aldri har funnet igjen – før nå.
Nå har de funnet restene av det første huset, i byen som har blitt kalt «Norges Pompeii».
Har vært et mysterium
Hamar var et maktsenter i Innlandet i middelalderen. I 1152/53 ble Hamar bispesete opprettet og man begynte å bygge domkirken.
Hamarkaupangen er den eneste middelalderbyen som ikke lå ved kysten.
Man har visst at det lå en middelalderby på Domkirkeodden, men akkurat hvor middelalderbyen lå, har vært et mysterium.
Under dette jordet har det vært høy aktivitet som en av Norges åtte middelalderbyer.
Foto: Knut Røsrud / NRKSommeren 2024 kom et endelig gjennombrudd. Undersøkelser med georadar viste spor av både hus og gater.
– Arkeologisk drøm
I mai ga Riksantikvaren klarsignal til forskningsgraving på tre steder der georadaren viser at byen lå. Noen uker etterpå startet Anno museum og Norsk institutt for kulturminneforskning gravingen på det første stedet.
De graver på et sted der georadaren antyder at det lå et toromshus i en gate. Fire kvadratmeter får de lov å grave ut. De valgte å grave et sted der de får med et ildsted, gulvet foran ildstedet, en vegg og gata utenfor.
Kjetil Skare og Håvard Hegdal stakk spaden i jorda i forrige uke. Da startet den fysiske utgravingen av Hamar-kaupangen.
Foto: Knut Røsrud / NRKMiddelalderbyen i Hamar skiller seg fra andre middelalderbyer i Norge fordi det ikke er bygget noe nytt oppå. Det meste av byen ligger under en åker.
– Det er en arkeologisk drøm å være med på en slik utgraving, sier Kjetil Skare som er prosjektleder ved Anno Museum.
Han er spent på hvor gammel byen er. Kan det være eldre enn 1152 da byggingen av domkirka begynte? Den videre utgravingen kan kanskje gi svar på det.
Tømmerstokk dukker opp
NRK har fulgt utgravingen siden den startet 11. juni. 80 centimeter ned i jorda fant de det første sporet av en bygning: En tømmerstokk som nesten hadde gått i oppløsning. Ved siden av fant de det de tror er restene av et gulv. Akkurat slik georadaren viste.
– Alt tyder på at det er minst ett hus under her, sier Skare som ivrig, men forsiktig, graver videre ned i historien.
Han forteller at de ikke har funnet ildstedet som georadaren viser, men at det trolig ligger under det første gulvet de har funnet.
For første gang på mange hundre år ser et bygg fra Hamarkaupangen dagslys igjen.
En tømmerstokk var første sporet som dukket opp av et hus. Den var i så dårlig forfatning at den nesten hadde kollapset helt.
Foto: Knut Røsrud / NRK– Dette er fantastisk, og viktig for vår forståelse av middelalderen i Norge, sier arkeolog Håvard Hegdal fra Norsk institutt for kulturminneforskning til NRK.
– Det er en by vi vet svært lite om. Det er dårlig med kilder, og det er kilder som folk er uenige om sannhetsgehalten i, sier han.
Og funnene viser at det er mer under det første huset!
Håvard Hegdal - en av arkeologene som graver på Hamar.
Foto: Knut Røsrud / NRKFlere lag med bygninger
For under det første huset fant de en ny tømmerstokk. Denne skal være eldre enn det første huset, men i mye bedre forfatning.
Denne tømmerstokken kan være eldre enn den første som ble funnet.
Foto: Knut Røsrud / NRKHvor gammel stokken er, er for tidlig å si sikkert. Men alt tyder på at den er eldre enn den første. Funnet av denne stokken kan også tyde på at det er et eldre hus under det de allerede har funnet. Kanskje er man nede ved opprinnelsen, den eldste delen, av middelalderbyen ved Mjøsa.
Det var ikke uvanlig at middelalderbyer brant og at det derfor ble bygget nye bygg oppå det gamle.
– Nå har vil mulighet til å datere de enkelte byggene og få mange nye svar på hvordan de levde her, sier han.
Funnet terning og mynt
Underveis i gravingen har de funnet en rekke knokkelrester som forventet. De venter nå på svar på hvor gamle disse er. De har funnet også en terning og en mynt som forteller mer om livet i middelalderbyen.
– Vi har funnet flere terninger i området tidligere, men denne er litt artig og er trolig en feilproduksjon, sier Skare.
Ser du terningen?
Foto: Kjetil Skare / DomkirkeoddenNå er den kanskje litt enklere å se!
Foto: Kjetil Skare / DomkirkeoddenDenne terningen har litt uklare øyne på hver side, og kunne nok være roten til mye diskusjon under spillingen.
Foto: Kjetil Skare / DomkirkeoddenTerningen skal være laget av bein, og kan være fra mellom 1400-1600-tallet.
Foto: Domkirkeodden
Nå venter han spent på hva de finner den siste uka de skal grave. Han håper de gjør funn som forteller mer om hvor lenge byen eksisterte. Samt funn som forteller mer om livet i Hamarkaupangen.
Neste år skal det gjøres nye utgravinger på to andre steder i middelalderbyen.
Publisert 30.06.2025, kl. 16.43 Oppdatert 30.06.2025, kl. 17.28