Zelenskyj krever forklaring fra Kina etter at kinesiske soldater skal ha blitt sett i Ukraina. Ekspert synes det høres unaturlig ut.

Publisert 08.04.2025 15:18 Sist oppdatert nå
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier ifølge Reuters at ukrainske soldater har støtt på kinesiske soldater i Øst-Ukraina og har tatt to kinesiske soldater til fange.
– Enda et land har blitt med i Russlands krig mot Ukraina. Jeg forventer en reaksjon fra USA på dette, sier Zelenskyj ifølge Reuters.
Presidenten har bedt sin administrasjon om å kreve en forklaring fra Kina.
TV 2 ringer professor i militær strategi og operasjoner, Tormod Heier, ved Forsvarets høgskole.
– Det har jeg faktisk ikke hørt om. Det høres veldig overraskende ut, sier han.
– Kan være feilinformasjon
Dersom det stemmer har han en teori:
– Det kan mest sannsynlig være kinesiske soldater som opererer utenfor den kinesiske kommandokjeden formelt sett, som enten har blitt sendt inn som frivillige eller som en del av en kinesisk strategi for å støtte Russland i en kritisk fase, sier han.
Men Heier er mer åpen for at opplysningene ikke stemmer.
– Det kan hende informasjonen er feil og soldatene komme fra andre land, selv synes jeg dette høres litt rart ut. Det ville vært rart av Kina å sende inn soldater i Ukraina, sett ut ifra hva de har gjort tidligere.
Heier peker på at Kina ikke har vært tungt inne i kriger siden 1979, da de var i en todagers krig med Vietnam.
– Det høres derfor litt unaturlig ut, og det bryter litt med det kinesiske mønsteret.
– Hvis det stemmer at de er i Ukraina, kan det derfor hende at det er en del av en mer skjult kinesisk strategi for et tvetydig og subtilt uttrykk for å skape tvil hos Ukraina og Vesten, sier Heier.

Kritisk fase
Så langt har Kina kun støttet Russland gjennom å kjøpe russisk gass og olje, samt har de vært en stor leverandør av databrikker og verksteddeler til den russiske industrien, sier han.
Heier sier Russland nå er i en kritisk fase av krigen.
– Det er på grunn av fredsforhandlingene og at Russland ikke har vunnet noe særlig frem. De begynner å gå tom for soldater.
– Et signal
Han sier Kina ikke har noen stor interesse av å ha en svak russisk nabo, og at de kan være en grunn til å sende soldater, men at det i så fall er et «alvorlig brudd på den kinesiske tilnærmingen».
Russland har som kjent tatt i bruk nordkoreanske soldater, men dette har ikke gitt noen stor effekt på slagmarken, ifølge Heier.
– Ukrainerne har helt målrettet beskutt de koreanske soldatene som bare har operert i Khursk-regionen. Det har vært et signal fra Ukraina om å skremme Nord-Korea fra å sende flere soldater.