Hevder utøvere har jukset i over 20 år: – Et merkelig fenomen

5 hours ago 4



Nylig avslørte SVT, at det bevisst har pågått juks i bordtennis i over 20 år.

De viser hvordan spillerne drar fordel av et påsmurt lim, såkalt «boost». Limet brukes mellom racketen og gummien. Fordelen skal være å gi mer fart og skru.

– Det er ikke greit, men alle gjør det. Det er ikke noe hysj-kultur rundt det. Et merkelig fenomen, forteller en anonym kilde til SVT.

I helga startet VM i bordtennis i Doha. Norske Borgar Haug skal i aksjon, men bedyrer at han ikke benytter seg av forbudte metoder foran mesterskapet.

Bordtennis-spiller Borgar Haug under kamp.

IKKE UTEN RISIKO: Det er kontroll av utstyret i bordtennis, men fremdeles er det ingen metode som påviser bruken av «boost», sier Borgar Haug.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Jeg får ganske bra gummibelegg av min sponsor allerede. For meg trengs det ikke å gjøre noe med dem, sier Borgar Haug til NRK.

Nordmannen skiller seg i så fall ut blant de 128 utøverne som starter i singelklassen under VM i bordtennis som starter i Doha denne helga.

Hørt om det siden tenårene

Haug skal i aksjon i singelklassen der han er ranket som nummer 91 i verden. Han sier metoden SVT omtaler som «juks» er en dårlig skjult hemmelighet i idretten hans.

Han har selv kjent til den siden han begynte å delta i konkurranser på et visst nivå som 13-åring.

Et nærbilde av en bordtennis-racket.

STRIDENS KJERNE: Hvor tykke kan gummibeleggene være før man blir tatt for juks? 4,09 millimeter er den magiske grensen.

Foto: Sergei Grits / AP / NTB

– Det er vel bare litt sånn det er. Det er ganske vanlig, og det er ikke noe nytt, sier Haug som mener fokuset er naturlig ettersom idretten stadig vokser seg større.

SVT forteller at de har snakket med seks aktive utøvere som innrømmer bruk av «supermiddelet». Av frykt for å miste sponsorer eller å bli suspendert for regelbrudd, har ingen av dem ønsket å la seg intervjue av den svenske kanalen.

Tror ingen bryr seg

Den norske VM-deltakeren tror avsløringen ikke vil bli møtt med et skuldertrekk i Qatar. Så normalisert mener han det nemlig er å behandle gummien med det spesielle middelet.

– Jeg tror ikke noen bryr seg for å være helt ærlig.

– Hvorfor ikke det?

– Det er ikke noe nytt. Kanskje det er nytt for de som er litt utenfor og følger sporten mest via TV. Kanskje det er litt ekstra fokus i Sverige nå og i Norge. Jeg har ikke hørt at noen her har snakket noe spesielt om det, sier han.

– Hvor mange prosent av de som deltar i VM tror du bruker «boost»?

– Jeg vet ikke, jeg. 90 prosent, kanskje?

– Men bør det da være lov?

– Det er jo også et spørsmål, da. Kanskje? Reglene er vel nå at man ikke skal gjøre noe med belegget da, når man får det ut av pakken. Men samtidig er det ikke noe særlig tester for å sjekke om man har «boostet» eller ikke. Det eneste man kan sjekke med de testene som finnes nå er tykkelsen.

– Veldig risikabelt

Han viser fram racketene som ligger til liming overfor NRK, men påpeker at ingen av dem er påført noe som bryter med retningslinjene.

Den viktigste kontrollmålingen i dag sjekker at tykkelsen på gummibelegget ikke overskrider 4,09 millimeter.

– Der holder du deg innafor?

– Ja, det gjør jeg.

Borgar Haug viser fram racketen

VISER RACKETEN: Borgar Haug.

Foto: NRK

– Du har aldri hatt noen problemer med det?

– Jo, jeg har hatt noen problemer. Du kan få belegg (fra produsenten) som allerede er for tykke. Det er også noe som gjør det veldig risikabelt med å booste. Hvis det ene belegget man får er tykkere enn vanlig, og man setter man på det og går til kontrollen, så er det en racket du ikke får bruke.

– Handler om den siste prosenten

I Doha er også landslagstrener Ulf «Tickan» Carlsson på plass. Han sier at «boost» er noe alle gjør, men innenfor reglene.

– Det handler om den siste prosenten til å prestere enda bedre, sier Carlsson til NRK.

Landslagstrener for bordtennis, Ulf "Tickan" Carlsson.

«TICKAN»: Den norske landslagssjefen mener mange tukler med racketen for å få et overtak på motstanderen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Han fortsetter:

– Hvis man ikke gjør det, kan det gi motstanderen et lite overtak. At de har en litt raskere racket. Materialet er viktig, og alle innen idretten forsøker hele tiden å lete etter forbedringer, men det må være innenfor reglementet.

Søndag spiller Haug mot Marcelo Aguierre fra Paraguay i første runde.

Publisert 17.05.2025, kl. 16.33

Read Entire Article