Høyre må skjerpe seg i sykelønnsdebatten

7 hours ago 4



Vi bekjemper sykdom ved å gjøre folk friske, ikke fattigere.

 Eirik Røsvik / VGKRITISK: «Vi skal være stolte av å ha en god sykelønnsordning i Norge, som gjør at arbeidsfolk ikke piskes til å gå syke på jobb», skriver Tobias Drevland Lund. Foto: Eirik Røsvik / VG
Tirsdag 15. juli kl. 18:45
 TOBIAS DREVLAND LUNDAv: TOBIAS DREVLAND LUND

Stortingsrepresentant (Rødt)

Ingen tiltak, bare moralske proklamasjoner og skattekutt.

Mangeårig Høyre-politiker og lege Kåre Reiten har fått god plass i sommer til å spre udokumenterte anekdoter om at folk snylter på fellesskapet og ber om sykmelding uten grunn, med en beskjed om at «Kanskje må vi skjerpe oss litt».

Reitens fortelling har også blitt gjentatt og støttet av VG på kommentarplass.

Reiten kan fortelle om at folk før «trengte sykemelding fordi de brakk foten eller hadde lungebetennelse», mens det nå er «masse psykiske og psykosomatiske ting
som er en del av livet».

I VGs artikkel knyttes dette til at sykefraværet med psykiske lidelser har økt.

Jeg er ingen lege, men for meg virker det ganske åpenbart at psykisk sykdom også er sykdom, på linje med beinbrudd.

Kåre Reiten sier også at den eneste løsningen som vil ha en effekt er karensdager, altså at du får trekk i lønn en eller flere av de første dagene du er syk.

Nå har Høyre kommet på banen med en kontant støtteerklæring:

«Jeg er helt enig med Reiten», sier Nikolai Astrup til VG, og lover endringer i sykelønnsordningen hvis Høyre vinner valget til høsten.

 Terje Pedersen / NTBMENER SYSTEMET UTNYTTES: «Folk må skjerpe seg. Jeg er sjokkert. Det er helt uakseptabelt at folk utnytter systemet på denne måten», sier Nikolai Astrup, som reagerer på at fastlege Kåre Reiten opplever at folk ringer inn fra ferie og vil ha sykemelding på grunn av «litt forkjølelse». Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre vil i liten grad være konkrete om hvilke endringer som kommer hvis de får styre, utover at de skal sette ned en kommisjon.

Derfor er det mest kraftfulle tiltaket Astrup kommer med nå en dirrende proklamasjon om at «Folk må ta seg sammen».

Astrup sier videre: «Tenk så mye vi kunne fått til med de pengene», og viser til at Norge regner med å bruke over 60 milliarder på sykepenger i årets budsjett.

Astrup og Høyre har jo varslet at de vil prioritere nærmere det samme beløpet på skattekutt hvis de vinner valget.

Folk flest får en tusenlapp. De med de aller største formuene får 7,1 millioner hver.

Leger skal sykmelde syke folk, ikke oss som er friske. Bare for å ha sagt det åpenbare.

Men på spørsmål om det ikke er opp til legene å si nei til de som ikke kvalifiserer til sykmelding, svarte Kåre Reiten i Dagsnytt 18 at det ikke er så enkelt for leger å si nei til «en kravstor befolkning som får stadig flere rettigheter fra politikere og mindre
plikter».

Bør sykelønnsordningen endres? aJa, strammes innbNei, behold den slik den er i dagcDen bør styrkesdUsikker

Det skal sies at der vanlige folk får maksimalt 6 ganger folketrygdens grunnbeløp fra NAV og etter et års sykdom må gå over på arbeidsavklaringspenger som er vesentlig lavere, kan stortingsrepresentanter få sin milliongodtgjørelse i ubestemt tid når de blir syke.

Så kanskje er det større grunn til å si at det er Høyres representanter – på Stortinget og i legestanden – som må skjerpe seg.

Ikke folk flest.

Rødt har gjentatte ganger foreslått å redusere stortingslønna etter lengre sykefravær.

Stortingsflertallet, slik at vi ikke har særordninger som rykker fra folk flest. Høyre inkludert, har stemt mot.

Vi skal være stolte av å ha en god sykelønnsordning i Norge, som gjør at arbeidsfolk
ikke piskes til å gå syke på jobb.

Da skal vi selvfølgelig heller ikke kutte i sykelønnsordningen for arbeidsfolk i Norge, verken med karensdager de første sykedagene, slik Høyre-lege Reiten tar til orde for, eller redusert sykelønn for langtidssyke, slik Venstre går inn for, og som det er all grunn til å frykte at Høyre kan gå med på i forhandlingsrommet etter valget.

Vi bekjemper sykdom ved å gjøre folk friske, ikke fattigere.

Vi må derfor ta tak i årsakene til at befolkningen blir sykere.

Da må vi styrke det psykiske helsetilbudet, frigjøre fastlegeressurser fra skjemavelde ved kortvarig sykdom til oppfølging av langvarig sykdom, og tilrettelegge bedre i arbeidslivet.

Det trengs en styrking av velferdsstaten, ikke høyresidas manglende svar, moralisering og kuttpolitikk.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article