Hund og menneske – et helt spesielt vennskap

1 month ago 12



Poetisk og fin film om det unike vennskapet mellom hund og menneske.

To bestevenner på tur. Foto: Arthaus
  • Arild I. Olsson

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

 5 out of 6

Black Dog

Kinopremiere: 28. mars. Med: Eddie Peng, Jia Zhang-ke, Jing Liang, Miyi Huang med flere. Sjanger: Drama. Regi: Hu Guan. Manus: Rui Ge og Hu Guan. Nasjonalitet: Kina. Lengde: 116 minutter. Aldersgrense: 9 år.

«Black Dog» er en rørende og poetisk film som treffer og beveger på flere plan. Handlingen er full av pussige innfall og rare hendelser som bringer handlingen framover, binder mennesker og dyr sammen og tilfører humor og varme.

Lang (Eddie Peng) kommer hjem etter å ha sonet en fengselsdom, og får tilbud om jobb som hundefanger i den lille hjembyen i utkanten av Gobi-ørkenen. Det er mange løshunder i byen, noe som ikke tar seg godt ut for investorer som kan skape lokale industriarbeidsplasser.

Spesielt vennskap

Én av hundene viser seg å være så godt som umulig å fange. Den er lynrask, sterk og intelligent. Men Lang får has på den etterhvert og tar den med hjem. Så skjer det som gjerne skjer mellom mennesker og hunder, de utvikler et helt spesielt vennskap.

Lang får jobb som hundefanger når han slipper ut av fengselet. Foto: Arthaus
Snart blir han bestevenn med den svarte løshunden han ble satt til å fange. Foto: Arthaus

Dialogen er fåmælt. Bildene forteller. Hovedpersonen og den svarte hunden er outsidere som finner hverandre i en verden som ikke er innstilt på å inkludere noen av dem.

Det nydelige forholdet mellom hunden og den tidligere hundefangeren, ligger som et eget lag i handlingen over bildene av den slitte utkantbyen som kunne vært malt av Edward Hopper.

Dvelende ørkenlandskap med ville hunder vitner om et storslagent land der dyr lever fritt. Bildene er spektakulære. De alene er verdt en kinobillett. Grågrønn ørken framstår nesten som undersjøiske landskap i kontrast til solvarm ettermiddagsby med mettede farger.

Formspråket ligger nær klassisk western, med en god dose film noir. Siden dette er en kinesisk film er det nærliggende å kalle den en eastern. Dette underbygges ikke bare av de dvelende bildene, men også den knappe dialogen.

Rørende og poetisk

Pink Floyd-sangen «Hey You» er et gjennomgangstema i filmen, blant annet med strofen «Open your heart, I’m coming home». Det tar tid før hjembyen greier å åpne hjertet sitt for Lang. Kanskje kunne både hund og mann like gjerne lånt øre til The Rolling Stones’ «You can’t always get what you want, but if you try, sometimes you get what you need».

Det som også gjør filmen interessant, er at den viser oss et annet Kina. Et land med store ulikheter der forskjellen på sentrum og periferi alltid har vært stor. Kinas imponerende, økonomiske mirakel har ikke løftet alle i Midtens rike ennå.

At handlingen er lagt til 2008 er ikke tilfeldig. Dette var året da den kinesiske hovedstaden Beijing arrangerte olympiske leker og landet åpnet seg mot resten av verden, men vidåpent er det ikke blitt, ihvertfall ikke for kineserne selv.

For at en film skal kunne vises i landet, må den passere gjennom myndighetenes sensurapparat. Godkjenningen kalles Drageseglet. Dette er ikke bare en langvarig prosess, men også et nåløye å passere som er blitt trangere de siste årene. Til tross for en viss samfunnskritikk, har det lykkes Hu Liang å få denne filmen godkjent.

«Black Dog» vant Un Certain Regard-prisen på Cannes-festivalen 2024.

Publisert:

Publisert: 26. mars 2025 18:43

Read Entire Article