Tilfeldighetene førte til at Kristian Pettersen (42) oppdaget sitt skjulte talent.
Jonas Fagereng Jacobsen (FOTO)
Publisert: 12.07.2025 19:23 | Oppdatert: 12.07.2025 19:39
Pettersen har de siste 20 årene bodd i Trondheim og Melhus. Han flyttet for å jobbe og hadde ingen planer om å bli en av Norges beste bilførere.
Men så skjedde det.
– Det var bare helt tilfeldig, mener han.
Pettersen har alltid vært glad i bil. I fjor var han var med og leide en racerbil fra Sverige, som Stian HafsengenStian HafsengenKjent fører innen motorsport. skulle kjøre. Den skulle være et trekkplaster til Norges Råeste Bakkeløp.
Så prøvde han en runde selv. Bare for moro skyld.
– Det viste seg at jeg var ganske rask til å kjøre. Mye raskere enn jeg hadde trodd. Jeg ble litt sjokkert av den tida som dukka opp. Så ble jeg bare plutselig sjåfør, flirer han.
Lenger ned i saken kan du se Pettersen i aksjon.
Etter løpet kjøpte han bilen.
Nå forteller han om det usannsynlige eventyret han har opplevd - så langt.
Slo gammel rekord
Pettersen er født i Bardufoss og har vært involvert i bilmiljøet i Norge lenge før han konkurrerte selv. Før han kjøpte racerbilen han har nå, hadde han en Ferrari - som ble kjent på Netflix i serien Milliardærøya.
– Bilen ble populær og jeg fikk komme på innsiden med skuespillerne i flere dager. Det var gøy å se interessen skuespillerne hadde for bilen.
Men så fikk Pettersen sansen for noe nytt.
– Jeg var litt ferdig med Ferrarien. Jeg var ikke lei, men da jeg testet racing kjente jeg at «det her er kult».
I år er han for første gang racerbilsjåfør.
Bilen Pettersen kjøpte er en Mitsubishi EVO6 Siluett. Den er fra Göteborg og bygget av Wiborg Engineering. Gjennom vinteren har det blitt gjort endringer på bilen - som har gjort den raskere. Den er karakterisert og har vist seg som Europas raskeste Time Attack-bil.Time Attack-bil.Målet i denne grenen av motorsport er å sette den raskeste rundetiden på én runde.
1 av 4Foto: Jonas Fagereng Jacobsen
Det var i denne kategorien han slo banerekorden på Arctic Circle Raceway i Mo i Rana fra 2000. Den var på 127.3.
Pettersen var nesten fire sekunder bedre og kjørte på 1.23.7 på den 3.753 km lange runden.
Se rekordrunden her. Video: YouTube: Lap of the world.
Daglig leder ved Arctic Circle Raceway, Stian Gulla, forteller at det er den raskeste rundetiden. Hvor lenge det er siden den forrige, sier han er uklart - på grunn av ulike krav. Han poengterer at det var lik tidtaking som i løp.
– Dette er det raskeste som er kjørt med en bilbilEn Formel 3-bil har kjørt raskere. på banen. Folk syntes det var skikkelig tøft, og du ser hvor fort det gikk. Det var noe helt annet da han satte rekorden, sier Gulla.
– Det føles uvirkelig, og det er en stor bragd for min del å klare å gjøre det så fort og så tidlig i en motorsportskarriere, sier Pettersen - som får gåsehud av tanken.
Veien videre
Ved siden av bilkjøringa jobber Pettersen på Melhus. Han har blant annet sine egne vaskehaller.
Pettersens døtre har fått en far som kjører i rundt 300 km/t det siste året.
– De synes det er artig. Men jeg tror ikke de skjønner hvor fort det går, smiler han.
Den første gangen han satt i bilen var det skremmende, men han kjente hvor god bilen var å kjøre. Nå er det skremmende artig.
– Hva er det viktigste å være god på som racerbilsjåfør?
– Du må kunne håndtere ulike underlag, som vått og tørt føre. Du må ha gode reflekser og kjøre så mye du kan, sier han - og fortsetter:
– God fysisk form er viktig, fordi det kan påvirke prestasjonen og utholdenheten under løp. Trening og øvelse er essensielt for å utvikle og forbedre ferdighetene. Så kan du ikke være redd. Da må du slutte å kjøre, sier han.
Pettersen har valgt å løpe mye og kuttet i styrketrening, for å bli lettere og smidigere. Siden januar har han gått ned 12 kilo og er fornøyd der han er nå.
– Hva er planen videre
– Jeg tar det år for år. Så lenge jeg synes det er artig. Sponsorer og et team er utrolig viktig, fordi man får ikke gjort dette alene. Jeg håper å kunne kjøre større løp i utlandet også på sikt, men kjøring i Norge er førsteprioritet, sier han.
Pettersen kjører ulike løp. Han konkurrerer i klassen GT+ i racing NM, gatebil extreme og bakkeløp. Bilen hans har flere banerekorder - og han jakter flere i år.
Når de kjører en løpshelg i racing NM, går de gjennom treninger på fredag. Det er kvalifisering på lørdag, og finaler lørdag og søndag. De fleste løpene varer rundt 20 minutter - over ni til tolv runder. Da er de opp til sju personer i teamet.