Hvorfor ble norskamerikanerne så konservative?

5 hours ago 4



Aftenpodden USA feirer sommeren med en spesialserie om den norske utvandringen til Amerika.

Utvandreren Beret Olesdatter Hagebak flyttet fra Selbu til USA på 1860-tallet. Her poserer hun foran familiens vesle jordhytte i Minnesota. Bildet ble tatt rundt 1868. Foto: Eric Mortenson / Minnesota Historical Society

Publisert: 12.07.2025 14:25

Farvel, du moder Norge, nu reiser jeg fra dig,
til fremmed land jeg drager, hvor ingen kjenner mig.

USA er i dag mye lettere å reise til enn da denne skillingsvisen ble skrevet på 1880-tallet. Men sommeren 2025 velger mange nordmenn helst andre reisemål. Dollarkursen er høy. President Trump skaper frykt for at man kan bli anholdt og deportert ved innreise. Tallene viser langt færre flyreiser over Atlanteren enn normalt.

Kontrasten er stor til situasjonen på 1800-tallet. Da fremsto USA som et land med enorme muligheter. Et sted der lønnen var det tredobbelte av den norske. Et sted der man kunne skape et nytt og bedre liv.

Hver tredje innbygger har norske aner

Fra 1860-tallet til 1920-tallet utvandret over 800.000 nordmenn til USA. Det utgjorde omtrent en tredjedel av befolkningen. Bare Irland mistet en større andel av befolkningen på denne tiden.

Men den organiserte utvandringen startet mye tidligere. I 1825 – for nøyaktig 200 år siden – forlot seilskipet Restauration Stavanger med 52 norske kvekere om bord. Da de kom frem til New York, var de 53. Et barn ble født på ferden over havet.

Nordmennene ble i hovedsak ikke i New York eller andre steder langs vestkysten. De dro vestover – til Wisconsin, Minnesota og videre inn i landet.

I dag er rundt 30 prosent av innbyggerne i Nord-Dakota av norsk herkomst. Dette er også en av delstatene i USA med flest republikanske velgere. Ved presidentvalget i fjor fikk Donald Trump 67 prosent av stemmene.

Lenge var norskamerikanerne kjent for å være blant USAs mest konservative innbyggere. Hvorfor det?

– Baserte Peer Gynt på Ole Bull

Aftenpodden USA presenterer denne sommeren en spesialserie om den norske utvandringen til Amerika. Hvem reiste? Hva møtte dem på den andre siden av havet? Hvordan ble de integrert i det amerikanske samfunnet?

Her får du også høre historien om Oleana – den norske kolonien i Pennsylvania superstjernen Ole Bull forsøkte å skape. Det endte med et solid mageplask, kan Arve Tellefsen fortelle. Han er en av Norges mest kjente fiolinister og har lenge vært veldig opptatt av Ole Bull.

– Henrik Ibsen skrev Peer Gynt med Ole Bull i tankene, sier Tellefsen.

Arve Tellefsen mener at Peer Gynt er delvis basert på livshistorien til Ole Bull, den norske superfiolinisten som ville skape en norsk koloni i USA. Foto: Kristoffer Rønneberg

Du kan høre episodene i Podme og i Aftenposten-appen.

Read Entire Article