«Hvorfor skal fotballagene lenke seg fast til ett land?»

1 month ago 18



Se det for deg. Det er mai, Premier League-tittelen står på spill, og Liverpool skal spille mot Manchester United ...

... i Texas.

Det er hit vi kan være på vei.

Fotballen får stadig en sterkere amerikansk aksent.

Denne måneden har VM-finalen i USA fått et pauseshow à la Super Bowl. Den øverste divisjonen for herrer i Italia har sagt at også de vil spille kamper i USA.

Vi vet at spansk La Liga drømmer om USA.

Mesterligaen kan følge etter.

Og i Premier League er interessen der.

Lovendringen

Det eneste som hindrer Barcelona og Real Madrid fra å spille i USA, er en lov fra Fifa som snart kan endres.

I 2018 ville La Liga flytte Barcelona vs. Girona til Miami. Planen ble blokkert av Det amerikanske fotballforbundet, som siterte Fifas regler om at ligakamper må spilles i hjemlandet.

Men La Liga samarbeider med Relevent, et amerikansk selskap som lenge har lokket europeiske lag til vennskapsturneringer i USA om sommeren. Litt etter at Barcelona vs. Girona ble blokkert, gikk Relevent til søksmål mot Fifa.

Relevent mente at Fifa ikke kan hindre ligaer i å spille i utlandet.

Barcelona Girona

DUELL: Så langt har Barcelona vs. Girona blitt værende i Spania.

Foto: Joan Monfort / AP / NTB

I fjor fjernet Relevent søksmålet mot Fifa, i bytte mot at Fifa skal revurdere regelen. Deretter utnevnte Fifa en komité som skulle se på saken.

Mange tror nå at Fifa ender opp med å fjerne regelen, skriver nettsiden The Athletic.

– Jeg vet ikke når, men La Liga kommer til å spille offisielle kamper i utlandet, sa ligaens president Javier Tebas i fjor, ifølge ESPN.

Javier Tebas La Liga

VIL TIL STATENE: La Liga-sjef Javier Tebas.

Foto: STAFF / Reuters / NTB

Nå vil også Serie A til USA.

Og det finnes minst tre gode grunner.

1. Penger

Serie A og La Liga tjente litt over halvparten av det Premier League gjorde i finansåret 2023. Offisielle kamper i USA vil gi dem ressurser de sårt trenger.

2. Mer penger

USA er stort, rikt og hektet på «Soccer». Om vennskapskamper mellom europeiske lag allerede er populære der, så kan du tenke deg interessen om kampene faktisk betyr noe. Forestill deg TV-avtalene, billettprisene og maten man kan selge.

Det er slik de europeiske lagene tenker.

3. Enda mer penger

Fotball kjemper med artister og YouTube-kjendiser om folks oppmerksomhet. De største underholderne reiser verden rundt på turné.

Hvorfor skal da fotballagene lenke seg fast til ett eneste land?

Flere fotballdirektører ser mot NFL, ligaen for amerikansk fotball, som spiller kamper i Tyskland, England og Australia. Ingen idrettslag tjener mer enn de i NFL.

Hvorfor skal ikke Barcelona og Milan kunne gjøre det samme?

Sjel til salgs

Svarene er egentlig åpenbare:

Fordi Barcelona og Milan ikke hører hjemme i USA. Fordi de er lokale institusjoner som er forankret i nærmiljøet. Fordi om fotballen snur ryggen til fansen, mister den sin sjel.

AC Milan San Siro

HJEMME BEST: Milan-fansen lader opp til kamp på San Siro.

Foto: Claudia Greco / Reuters / NTB

Mindre turneringer som den italienske supercupen har allerede vært flyttet rundt, fra Shanghai til Doha og Tripoli. Nå spilles den i Saudi-Arabia, og det samme gjør den spanske versjonen.

Ingen har protestert så altfor mye.

Men ligaen? Den er hellig. Ingen fan skal måtte dra 8.000 kilometer fra Milano til Miami for å se Milan spille i Serie A.

Serie A vet dette, og må balansere tradisjonene med ønsket om å utforske et nytt kontinent. Men de vet også at det er lite igjen å hente i det hjemlige markedet, mens USA har millioner av fans som ennå ikke har et favorittlag i Italia.

Alle de store europeiske turneringene står foran dette valget. Selv Mesterligaen.

«Mulig» med mesterliga i USA

I 2023 sa Uefas president Aleksander Ceferin at det er «mulig» at kamper i mesterligaen vil flyttes til USA om noen år.

Nå i februar fant Uefa et nytt selskap som skal hjelpe dem med å selge rettighetene til klubbturneringene fra og med 2027. Hvilket selskap?

Relevent.

Samme gjeng som promoterer La Liga i USA, og som har utfordret Fifa i retten. Relevant styres av Stephen Ross, en milliardær som eier NFL-laget Miami Dolphins.

Igjen er modellen amerikansk idrett.

Ceferin Uefa

HOLDER DØREN ÅPEN: Uefa-president Aleksander Ceferin.

Foto: OZAN KOSE / AFP / NTB

Čeferins uttalelser gleder CBS Sports, som betaler Uefa en formue for rettighetene til mesterligaen i USA, og som hadde elsket kamper på «eget» gress.

Og hva med Premier League?

Med døren på gløtt

Flere lag har lyst.

I 2021 ble seks av dem med på Superligaen, en lukket turnering i amerikansk stil som skulle gjøre dem rike(re) over natta. Dessverre for dem står tradisjoner sterkt i England, og illsinte fans veltet planene.

Skulle en ligakamp bli flyttet til utlandet, vil folk marsjere i gatene med ildfakler og høygafler. Motstanden er langt større enn i Spania og Italia.

Men la oss huske at halvparten av eierne i Premier League er fra USA.

For at ligaen skal vedta nye regler, må minst 14 av 20 lag være enige. Vi er fire oppkjøp unna en amerikansk majoritet.

Disse eierne har ikke samme respekt for den lokale fansen som da lagene ble styrt av forretningsmenn fra nærområdet. Det så vi med superligaen. Før var eiernes hovedmål å vinne kamper, nå er det å øke klubbens verdi.

Liverpools styreleder Tom Werner sa i fjor at han vil se en ligakamp i New York.

– Jeg har en sprø idé om at vi en dag kan spille kamp i Tokyo, og så noen timer senere i Los Angeles, og så noen timer senere i Rio, og så noen timere senere i Riyadh, sa Werner ifølge The Guardian.

De lavere divisjonene i England fylles opp av eiere fra Hollywood, Wall Street og NFLs Hall of Fame, en gjeng som vet hvor mye mer idrettslagene i USA tjener.

Avram Glazer Manchester United

SJEF: Avram Glazer, en av to styreledere i Manchester United, er også blant eierne til NFL-laget Tampa Bay Buccaneers.

Foto: GLYN KIRK / AFP / NTB

I fjor startet Premier League en offisiell vennskapsturnering i USA. De annonserte nylig planer om å produsere alt av medieinnhold selv, et trekk som kan være første steg mot en offisiell strømmetjeneste à la NFL.

Sist september luftet Birmingham ideen om å spille sin ligakamp mot Wrexham i USA.

De to lagene spiller på nivå tre i England. Birmingham har med NFL-helten Tom Brady på eiersiden, mens Wrexham styres av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, som har skapt hitshowet «Welcome to Wrexham».

Noen kalte Wrexham vs. Birmingham for «Hollywood-derbyet».

Birmingham City tilskuere

JUBLER: Så langt har ingen Birmingham-fans trengt å reise til USA for å se laget.

Foto: Andrew Boyers / Reuters / NTB

Duellen ble værende i Storbritannia, og Premier League har offisielt ingen planer om USA enn så lenge. Men ligaens sjef, Richard Masters, sa i fjor at «døren står på gløtt».

Og om rivalene i Spania og Italia spiller lukrative kamper i New York, klarer Premier League å stå der med lua i hånda?

Pauseshowet

Også Fifa liker USA.

Det nye VM for klubblag skal spilles der i sommer, og så kommer VM neste år. Fifas president Gianni Infantino var på Donald Trumps innsettelse nå i januar.

Da Fifa annonserte at VM-finalen skal ha et pauseshow, altså en konsert på en scene ute på gresset, var modellen nok en gang NFL.

Så hva betyr alt dette?

Zoomer man ut, har fotballen alltid funnet nye måter å øke inntektene på, om det er via regler, turneringer eller prosjekter. Alle de nevnte hendelsene og planene fortsetter trenden om å dra dit pengene er.

Og akkurat nå ligger pengene i USA.

Publisert 30.03.2025, kl. 08.49

Read Entire Article