DEBATT: Enkelte tar til orde for at den kriminelle lavalderen bør senkes, og at ungdommene bør i fengsel. Vi hos Konfliktrådet mener imidlertid at vi er en mer riktig instans for slike saker.
Kirsten Borsheim
Leder av Konfliktrådet Sør-Vest
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Vi leser stadig i avisene at barn og unge som begår lovbrudd har blitt yngre, samt at lovbruddene de utfører nå er mer alvorlige enn tidligere. Når barn og unge begår lovbrudd overfor andre så er det en alvorlig sak.
Konfliktrådet har brukere i alle aldersgrupper, men vår største brukergruppe er barn og unge. Vår kjernetjeneste er å legge til rette for gode menneskemøter, mellom den som har vært utsatt for et straffbart forhold og den som har begått den straffbare handlingen eller mellom personer på hver sin side i en konflikt. Gjennom møtene i konfliktrådet kan partene få svar på spørsmål, få en forståelse av hva som har skjedd og hvorfor, og kunne legge ting bak seg.
De fleste barn og unge begår ikke kriminalitet. Vi ser allikevel en negativ utvikling når det gjelder barne- og ungdomskriminalitet, med en liten gruppe barn og unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, og en særlig bekymringsfull utvikling for barn under 15 år. Vi ser en økning i mer alvorlig kriminalitet som grov vold og ran. Kriminalitet som begås av barn rammer også i stor grad andre barn.
Vi har flere gode verktøy
Samfunnet og myndighetene er opptatt av snu denne utviklingen. Målet må være å ha tiltak og straffereaksjoner som virker, som ivaretar hensynet til beskyttelse av samfunnet og samtidig forebygger fremtidig kriminalitet. Konfliktrådet har flere verktøy for å ivareta dette, både mekling og straffereaksjoner. Vi ivaretar både fornærmede, pårørende og gjerningspersoner ved å tilby tilrettelagte meklingsmøter, både i sivile saker og straffesaker.
Deltakelse i meklingsmøtet er frivillig. I møtet forteller partene hva som har skjedd, hvordan hendelsen har påvirket dem, og hva som kan gjøres for å reparere skaden og skape en bedre framtid. Flere personer kan delta i møtet. I straffesaker er målet at lovbryteren forstår konsekvensene av handlingene sine og tar ansvar. For den som har blitt utsatt for handlingen, kan møtet gi en mulighet til å bearbeide det som har skjedd, få svar på spørsmål, redusere angst og få tilbake tryggheten.
Vi kan fange unge opp tidlig
Den gjenopprettende prosessen i meklingsmøter bygger på dialog og tilrettelagte spørsmål, og mekleren har ansvar for å skape en trygg og respektfull ramme for møtet. Mens tradisjonell strafferett spør hvilken lov som er brutt, hvem som har brutt loven, og hvilken straff de skal få, stiller vi i Konfliktrådet andre spørsmål: Hvem eller hva er skadet? Hva er behovene til de involverte? Hvem kan bidra til å dekke disse behovene?
Vi erfarer at saker som gjelder konflikter og lovbrudd for barn og unge under 18 år er godt egnet for konfliktråd, også for de under 15 år. På denne måten kan unge fanges opp tidlig og forstå konsekvensene av sine handlinger, samtidig som det kan forebygge ny kriminalitet.
Om konfliktrådet kan komme tidlig inn, kan det bidra til å forhindre at situasjoner eskalerer. Det er viktig både for den som utsetter andre og den som blir utsatt for kriminalitet, deres familier, nettverk og lokalsamfunnet.
Publisert:
Publisert: 8. april 2025 12:07