Norges Bank lar som ventet renten ligge uendret på 4,5 prosent. Der har den ligget siden desember 2023.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Norges Bank holder renten uendret på 4,5 prosent som forventet, grunnet blant annet frykt for økende priser.
- DNB Markets forventer rentekutt senere i år, mens Nordea tror ikke det blir noen kutt.
- Sentralbanken har ikke gitt nye signaler om tidspunkt for rentenedsettelse.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– De er redde for å sette ned for tidlig, fordi prisene kan fortsette å stige raskt, sier seniorøkonom Oddmund Berg i DNB Markets.
Han sier dette rimer godt med anslagene Norges Bank hadde i mars-rapporten.
– Der anslår de en kjerneinflasjon på 3,5 i hele andre halvår av 2025, sier Berg til E24.
Oddmund Berg
Seniorøkonom i DNB Markets.
Han viser til at en uendret rente er akkurat som forventet, men at renten fortsatt er høy og at nivået før eller siden må normaliseres.
– Mest sannsynlig settes renten ned i løpet av året, sier Berg, men sier at sentralbanken ikke kommer med noen nye signaler på når dette skjer.
DNB Markets venter at kuttene vil komme i september og desember.
Les også
Norges Bank holder renten i ro
På forrige møte i mars droppet Norges Bank rentekuttet de tidligere hadde varslet. Sentralbanken signaliserte samtidig at de tror på to rentekutt i år, som er færre enn tidligere anslag.
Dagens rentemøte er et såkalt mellommøte. Det betyr at det ikke kommer nye prognoser for økonomien og renten. Det er mindre vanlig at Norges Bank endrer renten og kommer med nye signaler på disse møtene.
Visesentralbanksjef Pål Longva stepper inn for å presentere rentebeslutningen denne gangen. Grunnen er at sentralbanksjef Ida Wolden Bache har høringer i Stortinget de neste dagene, ifølge Norges Bank.
Karine Alsvik Nelson
Makroøkonom i Handelsbanken
– God tid og ikke noe hastverk
Norges Bank beholder formuleringen om at «styringsrenten mest sannsynlig settes ned i løpet av året» fra forrige pressemelding.
– Det er ingen kioskvelter, det her, sier makroøkonom i Handelsbanken, Karine Alsvik Nelson rett etter at pressemeldingen kom.
Hun legger til at Norges Bank nå holder seg til prognosen i pengepolitisk rapport fra mars, der de la frem prognose om at det trolig blir to kutt i år.
– Vi tror fortsatt det kun blir ett kutt og at det kommer i september. Så lenge inflasjonen er høy og arbeidsledigheten er lav og stabil, så har de god tid og ikke noe hastverk, sier Alsvik Nelson.
Sara Midtgaard
Senior makro- og rentestrateg i Nordea
Sara Midtgaard, senior makro- og rentestrateg i Nordea, hadde en dyster rentespådom etter forrige møte. Hun tvilte på at det blir noen rentekutt i det hele tatt i år.
Spådommen står hun ved etter dagens møte.
– Dette var som ventet. Norske husholdninger med boliglån må planlegge for at det ikke blir noen kutt i år, sier Midtgaard.
Les på E24+
Nytt bonuspartnerskap: Nå kan du sove deg til gullkort
Derfor er Norges Bank usikre
I pressemeldingen skriver Norges Bank at den norske økonomien har utviklet seg som ventet siden den forrige pengepolitiske rapporten ble lagt frem i mars.
Likevel skriver sentralbanken at handelskrigen har blitt mer omfattende enn man hadde sett for seg.
«Komiteen var opptatt av at dette kan trekke i ulike retninger for renteutsiktene», heter det i pressemeldingen.
Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, sier dette er fordi rentekomiteen må ta en avveining mellom inflasjon og vekst.
Frank Jullum
Sjeføkonom, Danske Bank
Handelskrigen fører til svakere krone, som videre fører til høyere inflasjon – noe som indikerer en høyere rente. På den andre siden vil lavere vekst indikere at det trengs en lavere rente.
– Man er nødt til å se hvor kraftig den negative veksten blir. Men vet at den svekkes, men blir det tilstrekkelig for å sette ned renten? Det har man ikke fått data for enda. Det samme gjelder for FedFedDen amerikanske sentralbanken Federal Reserve.: Man må se svekkelsen i vekst i makrotall først, før man kan si noe om renteutsiktene, sier Jullum.
Stabil krone etter rentebeslutning