På en plakat i en av butikkene til Rema 1000 står det at Synnøve Revet er ost. Det samme står det på de elektroniske prislappene hos flere Extra-butikker.
Det får matblogger Anders Nordstad til å reagere. I en post på Instagram skriver han at Revet «har ikke lov til å kalle seg ost, fordi det ikke er ost».

Synnøve Finden forsvarer produktet lenger ned i teksten
– Det provoserer meg, sier matblogger Anders Nordstad.
Han mener man bevisst bruker andre ingredienser enn ost.
– De erstatter det med andre, billigere råvarer som ikke er tollbelagte. Det er lureri. Det er laget for at man skal hente ut så mye profitt som mulig.
– Utnytter kundene
Synnøve Finden følger reglene og bruker ikke ordet ost på sin innpakning, men fristende bilder av to som spiser pizza, kan jo være årsaken til at både Extra og Rema 1000 bruker ordet ost.
Extra beklager og retter opp feilen på pris-skiltene sine umiddelbart, mens Rema 1000 understreker «den aktuelle plakaten ikke er laget av Rema 1000 Norge, men er laget lokalt, i god tro, av en enkeltstående butikk som dessverre har gjort en feil».

– Det er ikke overraskende at man ser på det som ost fordi det ligger i ostehyllen. Jeg oppdaget det først for to-tre år siden selv. Her utnytter kjedene at folk har dårlig tid og skal gjøre mange valg i butikken. De har ikke tid til å lese på etikettene, sier Nordstad.

Hvis man leser på etiketten, ser man at produktet består av 52 prosent pizzatopping som først og fremst er vann og kokosolje, det er litt potetmel som antiklumpemiddel og kun 43 prosent gulost.
Revet er ikke den eneste pizzatoppingen som ikke er ost. Se hvilke lenger ned i teksten.
– Juks
– Dette er juks og fanteri, sier matinfluenser og Helene Ragnhild Sollie.
– Hvorfor finnes dette produktet? Det er bare for at matvarebransjen skal tjene mer penger.

Hun reager spesielt på at hovedingrediensen i pizzafyllet er vann og mange E-stoffer:
– Folk ønsker ekte vare og føler seg lurt når de oppdager at det ikke er ost. Det er litt som under krigen hvor man spedde ut råvarene.

Synnøve Finden Revet
Ekse 52 % pizzatopping (vann, 23% kokosolje, melkeprotein, modifisert potetstivelse, salt, smeltesalt (E331, E339), surhetsregulerende middel (E270), mysepulver, konserveringsmiddel (E202), farge (E160a), 43 % gulost (pasteurisert melk, salt, vegetarisk løpe,konserveringsmiddel (E251), surhetsregulerende middel (E509), melkesyrekultur), potetmel (antiklumpemiddel, maks 5 %).
Synnøve Finden reagerer sterkt på uttalelsene til Helene Ragnhild.
– Det er dårlig butikk å lure forbrukere. For oss handler det om å lage produkter som gir den gode spiseopplevelsen – slik at vi blir valgt igjen og igjen, sier kommunikasjonsansvarlig Sofie Oraug-Rygh i Synnøve Finden.

Hun poengterer at dette er et populært produkt som har vært på markedet helt siden 2004.
– Vi er åpne om at det er et blandingsprodukt med ekte ost og pizzatopping laget av kokosolje – det står tydelig merket på forsiden av posen.
Oraug-Rygh påpeker også at Synnøve Finden har hele åtte varianter som er 100 prosent ost.
– Synnøve jobber hele tiden med å utvikle produktvarianter som treffer forbrukernes behov når det kommer til smak, pris og størrelse.
Ekte ost er billigere
Siden man har erstattet ost med billigere råvarer i Synnøve Revet, skulle man tro at den er vesentlig billigere enn revet ost. Men det er ikke alltid tilfelle.
Hos Rema 1000 er det 30 prosent bonus på Tine ost revet økonomipakke denne uken, og da er denne nesten 23 kroner billigere per kilo enn Synnøve Finden Revet.

Hos Extra var også Tine-osten billigere på mandag. Riktignok bare to kroner per kilo. Senere i uken ble prisen justert, og Revet ble ni kroner billigere.
Hos Kiwi er toppingen til Synnøve Finden 18 kroner billigere enn den ekte osten.

Synnøve Finden er absolutt ikke alene på markedet med pizzatopping med lite ost.
Rema 1000 har en variant fra sitt eget lavprismerke Prima som nærmest har identisk innhold som i Synnøve Revet, men på den nye pakningen har Rema 1000 skiftet ut ordet revet med pizzatopping og gulost.
På Kiwi får man First Price revet topping som har enda mindre ost (38 prosent) og mer topping (57 prosent).

Hos Extra får du Xtra-topping som har null prosent ost. Her er det bare vann, kokosolje, melkeprotein, modifisert potetstivelse og masse E-stoffer.
Disse har riktignok en mye lavere pris, men matblogger Anders Nordstad har løsningen.
– Man bør heller rive osten selv. Det er veldig mye billigere og tar bare et par minutter.

Dette er riktig. Et stykke lavprisost koster rundt en femmer mindre enn den revne toppingen. I Synnøve Findens tilfelle er det en 17-18 kroner å spare på å rive selv, men da får du også 100 prosent ekte ost.
Forsvarer pizzatopping
Kommunikasjonssjef Silje Verlo Alisøy i Coop mener det er naturlig at den ekte Xtra-osten er billigere.
– All foredling koster, og med en revet variant er jobben allerede gjort for kunden – derav en annen pris.
Hun understreker at de følger regelverket for navngivningen av Xtra-toppingen.
– Årsaken til at man finner produktet i ostehyllen er av samme årsak at man finner eksempelvis vegetar-ost i den samme hyllen; det er basert på kundeinnsikt og der kundene forventer å finne produktet, sier Alisøy.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen forsvarer First Price revet topping.
– For å være tydelig på at produktet er et blandingsprodukt skriver vi «blanding av topping og ost» under, sier hun og tilføyer:
– Det finnes alternativer med bare ost for de som ønsker dette. First Price revet topping er et billigere alternativ enn revet ost.

Salg- og markedsdirektør Pia Martinsen Mellbye i Rema 1000 forklarer at de tilbyr Prima-toppingen som et billigere og mer praktisk alternativ:
– Den er i dag 4 kroner dyrere enn vår Prima Lavpris-ost, som du kan raspe selv dersom du skal bruke den på pizza, men for mange er det et godt alternativ dersom man vil ha en enkel løsning i en travel hverdag.