DEBATT: Fremover kan arbeidstakere ha behov for mer enn sykt barn dager.
Unn Birkeland
Daglig leder, Pårørendesenteret
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Dette er en mer og mer reell virkelighet i arbeidslivet. Har du som næringslivsleder en plan for å håndtere dette på din arbeidsplass? Dette vil bli en del av virkeligheten framover, særlig for ansatte over 45 år. Kun 25 prosent av virksomheter har en plan for dette.
Det er gode reguleringer i arbeidslivet for sykdom, enten det gjelder deg eller barnet ditt. Litt vanskeligere blir det når vi har eldre syke som trenger omsorg.
Kun en av fire virksomheter har rutiner for å ta vare på ansatte i en pårørendesituasjon. Det betyr at 75 prosent av næringslivet ikke har en plan. Spørsmålet er hvorfor? Er arbeidet med å fange opp og tilrettelegge for personer i en pårørendesituasjon nedprioritert? Mangler bedrifter virkelighetsforståelse?
Mindre tid til jobb
Menon Economics har på oppdrag for Pårørendealliansen kartlagt norske virksomheters holdninger til ansatte i en pårørendesituasjon. I den nyeste versjonen av pårørendeundersøkelsen fra Helsedirektoratet i 2022, rapporteres det om at 40 prosent av alle pårørende har behov for tilrettelegging på jobb, men får det altså kun i få tilfeller.
Ifølge Nasjonal pårørendestrategi for 2020-2025, lansert av fem statsråder i Solberg-regjeringen, er det fortsatt flest kvinner som tar pårørendeansvar. Strategien sier også at pårørende er en ressurs. Altså skal helsevesenet lene seg på denne ressursen. Da blir det mindre ressurser andre steder, som i arbeidslivet.
Det er over 800.000 pårørende. Kvinner i arbeidslivet har tøffere press fra både familie, helsevesen og arbeidsliv. Er næringslivet rustet til å ta vare på sine medarbeidere med pårørendeansvar?
Ja, det er viktig å spørre. Næringslivet står foran store utfordringer i møte med eldrebølgen. Myndighetene støtter seg i større grad på pårørende for å løse oppgavene. Det betyr at tyngre pårørendeoppgaver vil falle på hver enkelt av oss. Hva gjør bedrifter for å sørge for at folk klarer å kombinere jobb med tunge omsorgsforpliktelser på privaten? Flere pårørende sier at det å være i arbeid, med nødvendig tilrettelegging, er noe av det som gjør at de klarer å stå i denne innsatsen over tid.
En svimlende innsats
Det er behov for både offentlig anerkjennelse og regulering av pårørendes frivillige innsats for landet vårt. Pårørende leverer mer enn 140.000 årsverk gratis hvert år. Prislappen om en regner en snittlønn for nordmenn i 2024, på 700.000 kroner i året, er svimlende.
Deler av regningen for pårørendeomsorg vil dumpe ned på ditt lederbord. Alle dine medarbeidere vil bli omfattet, enten de er pårørende eller ikke. Også fordi vi blir flere eldre og færre som utdanner seg innen helse- og omsorg.
Vi trenger bedre regulering av pårørendeområdet. Vi ønsker oss kompetanseheving for helsepersonell for å sikre trygge tjenester i samarbeid med pårørende. Vi ønsker anerkjennelse av innsatsen og lovregulert fravær når oppgavene blir for store.
Har din bedrift en pårørendestrategi? Har dere utfordret NHO eller andre interesseorganisasjoner til å ta tak i dette på vegne av næringslivet? Vi vil ikke ha nok helsepersonell til å dekke behovet hos eldre og syke. Hvem skal stille opp? Det blir dine ansatte – som pårørende.
Publisert:
Publisert: 26. mars 2025 20:44