Kjemper for å få komme til Norge – tapte ny runde

4 weeks ago 25



Ble utvist fra Norge:

Mahad Abid Mahamud (38) gikk til sak for å få tilbake statsborgerskapet i Norge. Nå har retten konkludert.

Mahad Mahamud
TAPTE SØKSMÅL: TV 2 møtte Mahad Mahamud i Paris tidligere i år. Herfra kjemper han for å få komme tilbake til Norge, etter at han ble utvist i 2019. Foto: Santiago Vergara/TV 2

Publisert 07.04.2025 19:01

I 2016 ble Mahad Abid Mahamud fratatt sitt norske statsborgerskap og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente at han hadde løyet om identiteten sin.

Mahamud og advokaten hans Arild Humlen gikk til søksmål for å få omgjort beslutningen, men tapte saken etter en treårig rettsmaraton som i 2019 gikk helt til Høyesteretts ankeutvalg.

Strid om identitet

Siden har Mahamud oppholdt seg i Frankrike, men han har ikke gitt opp kampen om å få komme tilbake til Norge – senest i et søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE) i fjor sommer.

Nå har Oslo tingrett igjen konkludert i saken. I den ferske dommen slås det fast at UNEs vedtak er gyldige, samtidig som Mahamud fritas fra å betale saksomkostninger.

 Berit Roald / NTB
FLERE ÅRS KAMP: Mahad Abid Mahamud avbildet i Oslo tingrett i 2017, sammen med sin advokat Arild Humlen. Foto: Berit Roald / NTB

Norske myndigheter står fast ved at Mahamud ikke er fra Somalia, slik han selv hevder, men fra Djibouti. Som TV 2 tidligere har omtalt, mener Mahamud å kunne dokumentere at mannen Norge hevder at han er, døde i 2016.

Advokat: To alternativer

Mahamud har i dag fått asyl i Frankrike under sin somaliske identitet.

– Djibouti har på høyeste nivå via ambassaden, bekreftet at denne personen er død. Det vil ikke Norge ta til etterretning, sier Mahamuds advokat, Arild Humlen, til TV 2.

Han mener at Mahamud nå har to alternativer for å komme tilbake til Norge, der kjæresten hans og deres fire barn er bosatt.

– Det ene er å søke familieinnvandring til Norge, og se om norske myndigheter er villige til å akseptere identiteten som franske myndigheter har gitt ham, sier Humlen.

– Det andre er å anke avgjørelsen av prinsipielle grunner. Dersom han ønsker det, er det opp til ham.

Read Entire Article