– Du blir oppgitt, frustrert og lei deg. Vi var imponert over politiets arbeid i starten av saken, med å legge ned masse ressurser i å finne turistene. Så blir vi helt sjokkert når de slipper straff.
Det sier John-Erik Bjørlo, leder i Sortland, Øksnes og Lødingen Bondelag.
Politiet onsdag valgte å henlegge saken der fire sauer døde etter å ha blitt jaget på sjøen av to løse huskyer som hadde stukket fra eieren sin.
John-Erik Bjørlo.
Han mener at de har brutt dyrevelferdsloven, hundeloven og reglen om båndtvang.
Nå vil det lokale Bondelaget og organisasjonen Nordland Sau og Geit klage på avgjørelsen.
Går sammen om klage
– Vi klager på henleggelsen fordi det handler om hvilke konsekvenser som kommer ut fra en slik tragedie.
Bjørlo fortsetter:
– De burde ha varslet. Enhver som ser dyr eller oppdager dyr som er i nød og trenger hjelp er pliktig til å varsle eller handle. De forlot stedet, sa de var i sjokk og det synes politiet var god nok unnskyldning.
Også fagorganisasjonen Nordland Sau og Geit klager på henleggelsen.
– Å henlegge en slik sak er et angrep i seg selv. Det er klare brudd på lovene, sier leder Ketil Trongmo.
NRK har vært i kontakt med Nordland politidistrikt som ikke ønsker å kommentere utviklingen i saken. De henviser til pressemeldingen som ble sendt ut torsdag.
Tjue år gammelt gjerde
Hendelsen skjedde i Gåsfjorden i Sortland tirsdag. En tysk turist stoppet for å lufte sine to hunder på en rasteplass. Hundene stakk av og jaget sauene fra beiteområdet til fjæra.
Politiet fant ut at ingenting straffbart hadde skjedd.
Bjørlo forklarer at den kommunale rasteplassen, der turisten stoppet, har benker og muligheten for å sette opp telt. Det er også satt opp et gjerde rundt rasteplassen som skal forhindre sau fra å legge igjen avføring på benkene.
Problemet er bare at gjerdet er over tjue år gammelt. Det er ingen særlig hindring for hunder med stort jaktinstinkt.
– Med tanke på de kraftige bittskadene har hundene holdt på en god stund. Sauens instinkt er flukt, der de vil prøve å komme seg unna. De løper til de blir sprengt, mister oksygen og ikke klarer mer. De håper å komme seg unna, og slik ender de i sjøen, forklarer bondelagslederen.
Gjerdet er over tjue år gammelt, og til nedfalls flere steder. Det er ingen særlig hindring for hunder med stort jaktinstinkt.
Foto: PrivatHåper på endring
Leder Ketil Trongmo i Nordland Sau og Geit ble også overrasket over politiets håndtering av saken.
Ketil Trongmo, leder Nordland Sau og Geit.
Foto: PrivatHan er usikker på om politiet vil gå tilbake på avgjørelsen, men har et håp.
– Vi håper det kan sette i gang en prosess som gjør at det blir enklere for politiet å vurdere slike tilfeller. I dag er det veldig tilfeldig hvordan saker som denne blir behandlet.
Les hele uttalelsen til Nordland Sau og Geit:
Han sier avgjørelsen er frustrerende.
– Det er ikke første gang det skjer, og heller ikke den siste. Vi begynner å bli vant til det, men slik skal det ikke være.
På rasteplassen hvor den tyske turisten stoppet er det informasjon om at området har beitedyr. Trongmo sier at utenlandske ikke er vant til de norske beite-tradisjonene.
– Uhell skjer, og det må vi akseptere, men ikke følgene av det. Hadde det ikke vært en sau, men en unge eller noe annet som ble angrepet, hadde saken sett annerledes ut, avslutter han.
Publisert 11.07.2025, kl. 19.59