Klar beskjed før påsken: – Snøen kan bli ustabil

4 weeks ago 31



DNT anbefaler at man reiser til fjells for å oppleve snø i ferien. Da er det et par ting man må være oppmerksom på, ifølge skredeksperter.

 Arnt M. Olsen / TV 2
FLERE SKREDULYKKER: Vinteren har vært preget av flere store skredulykker. Her fra et snøskred i Rauma i mars, der én person ble reddet ut etter å ha blitt tatt. Foto: Arnt M. Olsen / TV 2

Publisert 07.04.2025 19:11

Aldri før er det målt så lite snø i Sør-Norge i mars, ifølge Meteorologisk institutt. 

Det er en dårlig nyhet å få like før påske, som tross alt er høysesongen for skiglade nordmenn. Det hjelper heller ikke at påsken er uvanlig sen i år. 

Den Norske Turistforening (DNT) anbefaler at man reiser høyt til fjells, for eksempel til Jotunheimen eller Hardangervidda, for å finne skiføre og påskestemning.

Dersom du velger å gjøre det, er det noen tydelige råd å forholde seg til, ifølge skredeksperter TV 2 har snakket med. 

Kan utløse skred

Mye av årsaken til at det er lite snø i Sør-Norge for tiden, er at det har vært usedvanlig varmt i vinter. 

Ikke nok med det – varmen kan også bidra til å utløse snøskred, ifølge Heidi Stranden, vaktleder i snøskredvarslingen til NVE.

– Det er fremdeles litt tidlig å si, men i dag er forholdene slik at det er solen og varmen som styrer snøskredfaren. Når solen skinner på, gjør det at snøen kan bli ustabil og løsne i løpet av dagen, sier hun til TV 2. 

I uken for påske er det foreløpig liten snøskredfare i Sør-Norge, ifølge oversikten på Varsom.no. I Nord-Norge er det meldt betydelig snøskredfare, men det er på grunn av kraftig vind. 

 faksimile, Varsom.no
SNØSKREDFARE: Det er kun i nord at det er meldt snøskredfare de neste dagene. Det er likevel mye som kan snu før påske, ifølge NVE. Foto: faksimile, Varsom.no

Det er likevel mye som kan snu på én uke, ifølge Heidi Stranden. 

– Det er for tidlig å si noe om hvordan det blir neste uke. Snøen kan endre seg der du har planlagt å gå tur, og derfor er det viktig å holde seg oppdatert på vær og føre, sier hun.

Skredeksperten anbefaler at man undersøker hvor bratt det er i terrenget man skal gå. Et område defineres som snøskredterreng dersom det er brattere enn 30 grader. 

– Jeg skal ikke si at man ikke skal dra til høyfjellet i påsken, men det er viktig å velge terrenget med omhu. Dersom det er bratt nok og snø, så er det alltid snøskredfare, sier Stranden. 

– Betyr ikke at det er trygt 

Audun Hetland, førsteamanuensis og skredforsker ved UiT, bekrefter at varme er noe som kan bidra til å utløse snøskred.

– Men det er så mange ting som spiller inn på skredfare at jeg ville ikke vært bekymret bare fordi det er varmt. Jeg vil absolutt anbefale folk å komme seg opp i høyfjellet i påsken, sier han til TV 2.

Skredforskeren understreker likevel at man alltid må ta skredfaren på alvor. 

– Det at det er lite snø, betyr ikke at det er trygt, og vi har hatt noen veldig triste og vanskelige skredulykker tidligere i år, legger Hetland til. 

Så langt denne sesongen er det fem personer som har omkommet etter å ha blitt tatt av snøskred i Norge, ifølge Varsom.no. I tillegg var det fire nordmenn som omkom i et snøskred i Alpene i januar. 

Finn frem fjellvettreglene

Anne-Mari Planke, avdelingsleder for natur og friluftsliv i DNT, anbefaler at man planlegger godt dersom man tar dem på ordet og drar til høyfjellet i påsken. 

– Det beste rådet vi kan gi er at man sjekker vær- og skredvarslingen i forkant. Dessuten er påsken en god tid for å finne frem fjellvettreglene og bruke dem for det de er verdt, sier hun til TV 2. 

Fjellvettreglene:

  • Planlegg turen og meld fra hvor du går.
  • Tilpass turen etter evne og forhold.
  • Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
  • Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
  • Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
  • Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
  • Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
  • Vend i tide, det er ingen skam å snu.
  • Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

(Kilde: DNT)

Vi bor i et langstrakt land med forskjellig vær fra landsdel til landsdel. Derfor er det viktig å planlegge ut fra hvor man skal dra, og hva slags tur man skal på, forklarer DNT-lederen. 

Selv om det har vært lite snø i sør, har det nemlig vært stikk omvendt nord i landet. 

– Lurer du på hvordan skiføret er i fjellområdene, kan du få oppdatert kunnskap på ut.no, sier Planke. 

 Thomas Evensen / TV 2
FRILUFTSSJEF: Anne-Mari Planke, fagsjef for friluftsliv i DNT. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Det er heller ikke slik at man er nødt til å dra dit det er snø for å kose seg i påsken, understreker DNT-lederen. 

– Det er ingen grunn til å avlyse påsketuren selv om det er lite snø. Det er mange fine plasser å gå vanlige fotturer, og man kan også dra ut i båten. Her er det bare å komme seg ut med venner og familie og nyte det, sier hun. 

Read Entire Article