– Kolumbus er alvorlig syk

3 weeks ago 26



KRONIKK: Kolumbus er en viktig samfunnsaktør. Vår oppgave er å sikre et velfungerende kollektivtilbud for hele Rogaland – en rolle vi tar på største alvor. Men i kulissene skjer det noe alvorlig som truer både helsen til våre ansatte og organisasjonens evne til å levere de tjenestene som fylkestinget har bestilt.

Mens Kolumbus blir stadig sykere og mer dysfunksjonell som organisasjon, sitter styret på sidelinjen og ser på, skriver innsenderne. Bildet viser Kolumbus-direktør Edith Nøkling. Foto: Jon Ingemundsen
  • Linn Wetteland

    Ansattvalgt medlem av styret i Kolumbus AS

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Et stadig mer uforsvarlig arbeidsmiljø, en fryktkultur og en ledelsesstil som har ført til mistillit fra store deler av organisasjonen. Hvordan kan vi lykkes med samfunnsoppdraget vårt når selve organisasjonen er syk?

Allerede 13. desember 2024 ble styret i Kolumbus informert om et uforsvarlig og forverret arbeidsmiljø. Representanter for de ansatte varslet da om økt sykefravær, høy turnover, manglende vilje til å gjennomføre arbeidsmiljøundersøkelser – og en stadig sterkere frykt blant ansatte for å gjøre feil. Dette ble formelt registrert som et varsel av styrets leder.

To måneder senere hadde over 50 ansatte formelt stilt seg bak et skriftlig varsel om uforsvarlig arbeidsmiljø – det tallet er nå 62, nær 80 prosent av organisasjonen. Beskrivelsene i varselet er alvorlige og konkrete – og handler om en lederstil preget av frykt, ekskludering og mangel på faglig forankring.

Utrygt arbeidsmiljø

Konsekvensene for de ansatte er en voksende resignasjon, frustrasjon og mistillit, som har ført til at mange ansatte har blitt sykemeldt og at flere av våre kolleger har sluttet. Resultatet er at viktige oppgaver som Kolumbus skal utføre blir skadelidende eller ikke gjennomført i det hele.

Varselet mot direktøren består av dokumenterte hendelser som over tid har forårsaket et stadig forverret arbeidsmiljø – og signalene har vært tydelige lenge.

Likevel: Fra varselet ble fremmet 13. desember og fram til i dag har ingen tiltak blitt satt inn for å skjerme eller støtte ansatte. Direktøren fortsetter som før uten å ta hensyn til at den eksterne granskingen er en belastning for alle ansatte. De samme ansatte tvinges også til å håndtere en krevende omstillingsprosess, til tross for det utrygge arbeidsmiljøet.

Med det resultatet at stadig flere ansatte blir sykemeldt, for å beskytte seg mot den urimelig store belastningen et uforsvarlig arbeidsmiljø medfører.

Styrets fokus synes å ligge på å ivareta direktørens posisjon og rettssikkerhet. Ingen ønsker å underminere direktørens rett til kontradiksjon. Men når en så stor andel av organisasjonen har uttrykt mistillit – da må det settes inn midlertidige tiltak for å forbedre arbeidsmiljøet og sikre tillit til prosessen.

Styret bør handle

Styret kunne og burde ha:

  • fristilt direktøren midlertidig under granskningen
  • etablert en midlertidig ledelse for å gjenopprette forsvarlig arbeidsmiljø og tillit
  • avventet omorganiseringen til granskningen er gjennomført
  • sørget for et støtteapparat for ansatte og varslere
  • garantert reell informasjon og medvirkning for de ansatte

Hvorfor har ikke styret satt i gang midlertidige tiltak for å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø mens granskningen pågår? Hvorfor har det ikke blitt oppnevnt en midlertidig ledelse for å gjenopprette tillit? Hvorfor har ikke ansatte fått støtteordninger som psykologtilbud, reell medvirkning og åpen dialog? Hvorfor settes direktørens posisjon foran arbeidsmiljøets akutte tilstand?

Menneskene i Kolumbus er ikke et forstyrrende bakteppe for en organisasjonsendring – de er selve forutsetningen for at Kolumbus kan levere tjenester til innbyggerne. Når det sviktes så grovt i å ta vare på dem, settes også leveranseevnen til hele selskapet i fare.

Det må handling til – nå!

Ikke fordi det er et krav fra ansatte. Men fordi det handler om ansvar. For arbeidsmiljøet og helsen til de som hver dag bidrar til at Rogalands innbyggere kommer seg dit de skal, får den prioriteten det lovmessig har krav på. For at Kolumbus skal være en attraktiv, trygg og innovativ arbeidsplass – slik selskapets egen strategi lover og som Kolumbus for kort tid siden var. Og for at det tilbudet vi skal levere til befolkningen, fortsatt skal preges av kompetanse, engasjement og profesjonalitet.

Når så mange ansatte har mistillit til toppleder – og situasjonen forverres dag for dag – da er det ikke lenger tid til å vente på en rapport.

Dette handler ikke lenger bare om ett varsel. Det handler om en hel organisasjon som står i fare for å kollapse. Det handler om ansatte som blir syke. Om tap av kompetanse. Om et samfunnsoppdrag som nå står i fare.

Mens Kolumbus blir stadig sykere og mer dysfunksjonell som organisasjon, sitter styret uforståelig nok på sidelinjen og ser på, i stedet for å handle.

Mens granskingen av direktøren pågår, og ansatte slutter eller blir sykemeldt, inviterte direktøren i forrige uke de ansatte til en malplassert kakefeiring – med innleid komiker – for å markere at Kolumbus AS var ti år.

De ansatte i Kolumbus vil ikke ha kake med underholdning, men et forsvarlig arbeidsmiljø, og forventer umiddelbare tiltak for å ivareta de ansatte.

Innlegget er skrevet av samtlige ansatte med formelle verv i Kolumbus, som har signert varselet om uforsvarlig arbeidsmiljø på vegne av 62 ansatte. Dette innlegget er foruten Linn Wetteland, ansattvalgt medlem i styret for Kolumbus AS, signert av:

Kjetil Nordbø, ansattvalgt medlem av styret i Kolumbus AS; Rolf Michael Odland, ansattvalgt varamedlem av styret i Kolumbus AS; Irene Malmin, tillitsvalgt for de ansatte i Kolumbus AS; Elena Egge Roux, verneombud og medlem av Arbeidsmiljøutvalget i Kolumbus AS og Sølve Rostøl Bulling, ansattvalgt medlem av Arbeidsmiljøutvalget i Kolumbus AS.

Publisert:

Publisert: 11. april 2025 10:19

Read Entire Article