Krever endringer: – Tatt helt av

4 hours ago 4



«Mitt oljefond, mitt valg».

De fire ordene trender på sosiale medier og er på «alles» lepper. 

Nå deler både ukjente og kjente fjes sin mening om det betente temaet. 

– Tatt helt av

En ny undersøkelse, gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Amnesty og flere organisasjoner, viser at politikerne er i utakt med velgerne. 

Opp mot åtte av ti nordmenn, 78 prosent, mener Oljefondet bør unngå selskaper som helt eller delvis bryter menneskerettighetene. 

Seks av ti, 62 prosent, mener fondet må styre unna selskaper med virksomhet på okkupert område.

Tallene kommer bare én uke etter at LO og 50 organisasjoner sendte brev til finansminister Jens Stoltenberg med krav om at Oljefondet må trekke seg ut av investeringer som bidrar til folkerettsbrudd i Palestina.

Én av de 50 organisasjonene er Amnesty. Astri Menne Sjoner er politisk rådgiver i Amnesty og har jobbet mye med kampanjen.

Hun ønsker også å understreke at den ikke handler om å boikotte Israel, men de klare folkerettslige røde linjene for hvilke selskaper Oljefondet burde vært investert i og ikke.

Og det merker hun og Amnesty et voldsomt engasjement rundt.

– Vi drømmer om at kampanjer skal gå viralt. Nå virker det å ha tatt helt av, sier Sjoner til TV 2.

 André Børke / Amnesty Norge
KREVER ENDRING: Amnesty og Astri Menne Sjoner krever at Oljefondets investeringer gjennomgås for å unngå folkerettsbrudd. Foto: André Børke / Amnesty Norge

Amnesty har også en pågående underskriftsaksjon som går på å stoppe det de mener er et folkemord på Palestina. 

Sjøner forteller om et brennende engasjement blant veldig mange nordmenn om temaet, og tror det er det som har gjort at kampanjen med de fire ordene i rød skrift sprer seg.

Også flere andre frivillige organisasjoner har tilsvarende underskriftskampanjer, som mange tusen har signert.

– Jeg sitter med en følelse av at dette har spredt seg veldig mye og veldig raskt. Det er mange som støtter budskapet vårt og som mener veldig sterkt om dette, og jeg tror at det har vært mye avmakt lenge.

– Det er masse innlegg, og det er også veldig mange profilerte kontoer som har støttet det.

– Det er min plikt

Flere kjendiser har tatt til sosiale medier og ytret sin mening om oljefondets investeringer i Israel. 

Skuespiller Johannes Joner er en av dem. 

– Oljefondet som er vårt og som er mitt, det vil jeg være med på å påvirke. Når lederne våre ikke tør å si ifra, så må folket gjøre det, sier Joner til TV 2.

 Kristiana Qarri / TV 2
OLJEFONDET: Skuespiller Johannes Joner uttrykker sin støtte til kampanjen mot Oljefondets investeringer i Israel. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Den folkekjære skuespilleren forteller at han utelukkende har fått positive tilbakemeldinger. 

– Dette handler ikke om meg, men om verden, fremtiden og hvordan det skal bli. Men jeg tenker at de som har en viss synlighet, bør ta ordet. Det er viktig å vise det vi mener og står for, sier han.

Også influenser Frida Marie Grande har hevet stemmen de siste dagene. 

– Som medmenneske og samfunnsborger ser jeg det som min plikt å stå opp mot urett. Alle mennesker er født med de samme menneskerettighetene, men en hel verden tillater likevel at palestinere blir frarøvet sine. 

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
KLAR I SIN TALE: Influenseren, tegneren og samfunnsdebattanten Frida Marie Grande deler gledelig sine personlige meninger i sosiale medier. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Det minste vi kan gjøre, er å sørge for at Norges sparepenger ikke legitimerer og bidrar til folkemordet.

Hun har solgt T-skjorter, gensere, plakater og toneganger til inntekt for arbeidet som gjøres.

– Mine følgere ser det nok som en selvfølge at jeg engasjerer meg i denne saken. Sammen har vi blant annet donert rundt 200.000 kroner til Leger Uten Grenser sitt arbeid i Palestina og områdene rundt, de siste to årene. 

Tidligere håndballspiller Gro Hammerseng-Edin mener oljefondets investeringer er en svært viktig sak. 

– Jeg mener Oljefondet skal forvaltes i tråd med menneskerettighetene. Det skal ikke kun handle om å tjene penger, sier Hammerseng-Edin og legger til:

– Noe må vi begynne å gjøre annerledes. Det som er, har blitt gjort frem til nå, har ikke virket. Folkemordet fortsetter.

En rekke andre kjente profiler, som artist Gaute Ormåsen, kjendislege Wasim Zahid og influenser Mayoo Indiran blant annet, har også tatt til Instagram og delt kampanjen.

 Skjermdump Instagram
OLJEFONDET: Den kjente danseren og TV-profilen Cengiz Al krever at Oljefondet trekker seg fra investeringer som bryter menneskerettighetene. Foto: Skjermdump Instagram

Det hyller den politiske rådgiveren.

– At de bruker den muligheten og den makta de har med alle sine følgere, er helt topp, sier Sjoner.

Etterlyser vesentlige endringer

Amnesty har over lang tid krevd handling fra regjeringen. 

Sjoner og Amnesty mener det er tydelige folkerettslige føringer som taler for at Oljefondets investeringer og rammeverk burde gjennomgås. 

Finansdepartementet har tidligere lagt frem en melding om Statens pensjonsfond 2025, som er det egentlige navnet på Oljefondet.

Saken har vært tildelt finanskomiteen og tirsdag er det høring på Stortinget om Oljefondets investeringer.

Det er en perfekt anledning til å endre retningslinjene, mener Sjoner.

– Vi håper finanskomiteen skal kunne gi tydelige signaler, slik at retningslinjene for Oljefondets investeringer kan gjennomgås og strammes til. 

– Da vil vi ikke havne i denne situasjonen igjen, hvor vi potensielt investerer i selskaper som bidrar til folkerettsbrudd, fortsetter hun.

Vil ikke kommentere

LO-kongressen vedtok en utvidet boikott av Israel forrige uke og etterlyste handling fra finansminister Jens Stoltenberg om Oljefondets investeringer. 

Vedtaket innebærer at Oljefondet blant annet trekker seg ut av selskaper som bidrar til den israelske okkupasjonen.

Søndag kveld ble det kjent at Norges Banks hovedstyre har besluttet å ekskludere det israelske selskapet Paz Retail and Energy Ltd. (Paz) fra Oljefondet.

Mandag morgen deltok finansministeren i Politisk kvarter på NRK.

– Vi støtter LOs krav om at pensjonsfondet skal ut av selskaper som med høy sannsynlighet bidrar til brudd på folkeretten, sa finansminister Jens Stoltenberg (Ap) til NRK.

 Goran Jorganovich / TV 2
OLJEFONDET: Finansministeren diskuterte Oljefondets investeringer og folkerettslige utfordringer hos NRK mandag. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

– Det er veldig bra at Stoltenberg har begynt å ta tak, men det understreker bare poenget som vi har fremmet hele tiden – at utviklingene kommer først nå, gjør det tydelig at rammeverket ikke er godt nok, sier Sjoner i Amnesty.

Likevel er Oljefondet fortsatt tungt investert i israelske selskaper og internasjonale selskaper som opererer i Israel. 

TV 2 har bedt Finansdepartementet og Stoltenberg om å svare på spørsmål om Oljefondets investeringer i selskap med tilknytning til Israel, og det voldsomme engasjementet blant nordmenn. 

De ønsker ikke å kommentere saken og henviser til uttalelsene til NRK. 

Stoltenberg sa videre i Politisk kvarter at oljefondet kun skal trekke seg ut av selskaper som medvirker til brudd på folkeretten.

Samtidig er han klar på at de ikke vil trekke seg ut av alle typer selskaper, slik som Apple, Carlsberg og Coca-Cola.

Read Entire Article