Kristiansand går foran

1 week ago 9



Fra 1. juli er Kristiansand kommune første i landet til å tilby kommunal nettlege gjennom Helsenorge.no. Målet er å gjøre vår felles helsetjeneste mer tilgjengelig for alle.

Foto: Kristin Ellefsen / Fædrelandsvennen

Før påske presenterte regjeringen ny politikk for allmennlegetjenesten. For å øke kvaliteten og gjøre vår felles helsetjeneste enda mer tilgjengelig - og i tråd med folks forventninger til hvordan de kan få hjelp når de trenger det, settes det i gang en prøveordning med kommunale nettlege i 10-20 utvalgte kommuner.

Kommunale nettleger skal samlokaliseres med legevakt og fastlegekontorer og teste ulike løsninger for at folk raskt og enkelt kan få digital konsultasjon med en annen kommunal lege, dersom fastlegen ikke har en time som passer. Mange av oss er digitale i 2025, og forventer at også helsetjenesten er det i større grad enn i dag.

Fastlegeordningen er en hjørnestein i helse- og omsorgs¬tjenesten, og skal fortsatt være der. Og bare de siste årene, takket være regjeringens satsing har ordningen gått fra å være i krise til å ha flere fastleger og færre som venter på å få en fast lege.

Likevel, fastleger har travle arbeidshverdager og det er enda behov for å styrke laget av fagfolk i ordningen. Mange har også opplevd at det kan være lang ventetid på legevakten, og at henvendelser som kunne vært håndtert på dagtid og som ikke haster, skyves til legevakt på kveldstid.

Den kommunale nettlegen skal bygge på de kommunale tjenestene vi allerede har, og bidra til kortere ventetid når det er mulig. Videokonsultasjoner skal gi pasienter svar på henvendelser som kan løses uten fysisk undersøkelse. Målet er å avlaste fastleger og legevakt.

Undersøkelser som er gjort viser at digitale konsultasjoner kan være en effektiv måte for å forbedre tilgjengelighet til helsetjenester, redusere kostnader og spare tid for ulike pasientgrupper og diagnoser. Noen uttrykker bekymring for kvaliteten, men undersøkelsene viser at det ikke er særlige forskjeller. Men la det være klart: behandling og oppfølging som krever fysisk oppmøte, skal forstått foregå ansikt til ansikt.

Nå skal altså Kristiansand ut som første kommune, med Arendal like bak i løpet av høsten. Det betyr at vi sørlendinger blir med på å teste ut hvordan helsetjenestene våre kan bli enda bedre. Jeg er enig med enhetsleder for akuttmedisinske tjenester i Kristiansand kommune, Liv Solveig Torsøe, som sier til Fædrelandsvennen:

«Dette er et tiltak som både kan gi innbyggerne et bedre tilbud, og samtidig bidra til å løse fremtidens utfordringer knyttet til helse- og omsorgstjenester.» I en tid hvor vi blir færre som skal inn i arbeidslivet og vi samtidig blir flere som vil trenge helsehjelp fremover, er dette et fremtidsretta forsøk som kan være med å løse morgendagens utfordringer. Kristiansand går foran, og kanskje viser vi vei for fremtidens helsetjeneste i resten av landet.

Read Entire Article