Flere ansatte hadde vært bekymret. Mannen i 40-årene hadde vært voldelig tidligere.
Nå er han siktet for grov kroppskrenkelse, etter en hendelse på UNN Åsgård i februar, hvor en kvinne døde.
Det kommer frem i en kjennelse fra Nord-Troms og Senja tingrett fredag, som mener mannen fortsatt kan holdes i fengslingssurrogat i fire nye uker.
Tone Alice Knutsen (63) døde i hendelsen. Pårørende har i ettertid vært kritisk til sykehusets håndtering.
Mannen ble først siktet for grov kroppskrenkelse, men ble senere siktet for grov kroppsskade med døden til følge. I kjennelsen fredag fremkommer det at han er siktet etter straffeloven om grov kroppskrenkelse, som har strafferammen på fengsel i inntil 6 år.
NRK kjenner ikke til når siktelsen ble endret.
Nye lovbrudd
I kjennelse kommer det frem at flere ansatte ved ulike helseinstitusjoner i Tromsø har vært i avhør i forbindelse med saken.
«En ansatt på NN (institusjon, journ.anm.), har videre i avhør beskrevet en tidligere hendelse hvor siktede tok tak i henne og skjøv henne. En ansatt i NN, har også beskrevet at personalet på NN (...) har vært bekymret for sikkerheten til andre beboere, og at hun blant annet har vært i situasjoner med siktede hvor hun har vært bekymret for å bli slått eller dyttet», heter det i kjennelsen.
Ken Olav Warth forsvarer den siktede mannen i saken.
Foto: Gunnar Grindstein / NRKRetten mener derfor det er «sterk grad av sannsynlighetsovervekt» for at mannen vil begå nye voldslovbrudd, dersom han ikke varetektsfengsles.
Varetektsfengslingen ble avgjort som kontorforretning uten rettsmøte. Mannen hadde på forhånd samtykket til varetektsfengslet i fengslingssurrogat i fire nye uker.
Siktedes forsvarer, advokat Ken Olav Warth, har ikke besvart NRKs henvendelse i saken fredag.
Både medpasienter og ansatte var vitne til voldshendelsen.
Tilregnelig eller ikke
Hendelsen skjedde ved en psykiatrisk avdeling tilknyttet Universitetssykehuset Nord-Norge i februar.
Retten mener det er «stor tvil» om siktede var i en tilstand på gjerningstidspunktet, og mener «det ikke er sannsynlighetsovervekt for at han var tilregnelig under handlingen».
Videre mener retten det er sannsynlig at påtalemyndigheten, dersom det reises sak, vil ende med påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.
Publisert 21.03.2025, kl. 15.34