Akkurat nå
Advarer mot et farligere Russland, Kina og et «krevende» forhold til USA. Dette er de viktigste punktene i Norges første sikkerhetsstrategi.
Kortversjonen
- Norge lanserer sin første nasjonale sikkerhetsstrategi. Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte strategien, som adresserer sikkerhetstrusler fra Russland og Kina.
- Strategien prioriterer rask styrking av forsvarsevnen, økt samfunnsmotstandskraft, og forbedret økonomisk sikkerhet.
- Støre advarer om at Norge må være forberedt på sikkerhetstruende aktiviteter og muligheten for krig.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
«Vi er nå nabo til et farligere Russland», slås det fast i Norges nye sikkerhetsstrategi.
Strategien, en 29 sider lang ugradert rapport, legges frem av statsminister Jonas Gahr Støre i Fanehallen ved Akershus festning klokken ni torsdag.
– Verden er blitt farligere og mer uforutsigbar, sier Støre under fremleggelsen av den første nasjonale sikkerhetsstrategien for Norge.
Ber nordmenn være forberedt på krig
Bakteppet er at Norge og Europa står i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig. Ifølge regjeringen gjør alvoret det «nødvendig med en bred og overgripende nasjonal sikkerhetsstrategi».
Støre gikk onsdag ut hos Dagens Næringsliv og ba nordmenn for første gang være forberedt på krig. Det sa han igjen under fremleggelsen torsdag.
Støre sier at alle må forstå alvoret i situasjonen, og at det er den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig.
– Vi må være forberedt på at Norge kan rammes av mer alvorlige sikkerhetstruende hendelser enn vi har erfart så langt, sier Støre.
Han trekker frem at Russland nå er en «farligere og mer militarisert» nabo. Noe Norge ser daglig, sier han.
Rapporten beskriver det internasjonale samarbeidet som svekket, og at «forholdet mellom USA og Europa er krevende». Støre sier torsdag at tariffer og toll også er en sikkerhetstrussel.
Advarer om betydelig etterretningsaktivitet
Regjeringen søker med strategien å «samle kreftene om det som er viktigst for å holde Norge sikkert og trygt».
«Vi og andre land utsettes for sikkerhetstruende aktivitet, primært fra Russland, men også fra Kina. Etterretningsaktiviteten er betydelig», står det i rapporten.
Sabotasjetrusselen beskrives også som «alvorlig».
Regjeringen mener Norge må være forberedt på at sikkerhetstruende aktivitet kan tilta i omfang og aggressivitet.
Tre prioriteringer
Sikkerhetsstrategien trekker opp tre hovedprioriteringer.
- Raskt styrke forsvarsevnen. «Vi må igjen være forberedt på at krig kan ramme Norge. I rammen av Nato, skal vi bidra til at Europa tar langt større ansvar for egen sikkerhet», står det skrevet.
- Gjøre samfunnet mer motstandsdyktig. «Vi må forstå truslene vi står overfor. Vi må sammen redusere våre sårbarheter og styrke evnen til å håndtere mer alvorlige hendelser».
- Styrke den økonomiske sikkerheten. Deriblant føre en bredere og mer forutsigbar kontroll med utenlandske investeringer.
Strategien peker også ut seks sikkerhetsinteresser:
- Et fritt og selvstendig Norge
- Et sterkt demokrati
- En åpen og omstillingsdyktig økonomi
- Et trygt og tillitsfullt samfunn
- Et alliert fellesskap og samhold i Europa
- En verden som søker løsninger basert på folkeretten
Aktører innen kritiske tjenester og sårbare verdikjeder bes være varsomme overfor investeringer fra land Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med.
Det er regjeringen som får ansvaret for å følge opp strategien. Den skal være grunnlaget for arbeid i departementene, samfunnsaktører og internasjonalt.