Marie Kulander Knudsen
Fagleder for kommunikasjon og arrangementer ved Universitetsbiblioteket i Stavanger
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
DEBATT: Livet er ikke over, selv om du ikke treffer blink i første gang du velger utdanning.
Du husker nok hvordan det var å være ung og skulle ta valg om skole og fremtid, enten det handlet om videregående skole, fagbrev eller høyere utdanning. Du ble garantert fortalt at det var et viktig valg som ville forme hele fremtiden din, og det gjorde nok ikke presset mindre.
Nå nærmer søknadsfristen til høyere utdanning seg, og unge over hele landet kjenner på det samme presset. Ikke nødvendigvis fordi valget i seg selv er så dramatisk, men fordi vi voksne får det til å høres slik ut.
Vi sier at det er viktig å tenke nøye gjennom hva de vil med livet. At valget nå kan få stor betydning for fremtiden.
Selvfølgelig sier vi det med de beste intensjoner, men konsekvensen blir ofte det motsatte av det vi ønsker: Vi skremmer vettet av dem. Det vi egentlig burde si, er at det er helt greit å ikke vite.
For mange av oss har veien blitt til mens vi gikk. Vi har valgt feil, byttet utdanning eller begynt på nytt. Sannsynligheten er stor for at du har endt opp et helt annet sted enn du trodde da du var 16 eller 19 år gammel. Og det er helt greit.
Fremtiden avgjøres ikke av ett valg i ungdomstiden. Den formes over tid, gjennom erfaringer, tilfeldigheter, nye interesser og modning.
Derfor bør du slutte å snakke om utdanningsvalg som om det er et endelig karrierevalg for resten av livet. For det er det sjelden. Det er som regel bare et første forsøk. En start.
I stedet for å dyrke «det riktige valget», bør du oppmuntre ungdom til å være nysgjerrige. Til å velge noe, prøve, utforske – og ja, kanskje til og med feile. Det er helt greit å starte på helse og ende i journalistikk. Eller begynne på elektro og ende som lærer.
Vi trenger ikke flere 17-åringer med panikk over «livsvalget sitt». Vi trenger unge som vet at de kan velge, ombestemme seg og fortsatt ha hele livet foran seg.
Hilsen ei som møter ungdommer i jobben på universitetsbiblioteket hver dag.
Publisert:
Publisert: 11. april 2025 19:29