Melbys frykt: – De varsel­lampene bør blinke knallrødt

1 month ago 31



Guri Melby (V) kjenner uro for hvordan skolen blir for sønnene Eiliv (8) og Lavrans (7) i årene framover.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
TREDJEKLASSING: Guri Melby (V) på vei til skolen med sønnen Eiliv (8). Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Publisert 07.03.2025 21:50

Det er èn ting partileder Guri Melby prioriterer privat, også i travle tider med Ukraina-møter og landsmøte i Venstre, og det er å følge barna til skolen.

– Det er mange deler av dagen du ikke styrer mye over, men akkurat morgenen kan du bestemme, sier Melby.

TV 2 møter henne og barna Eiliv og Lavrans med skolesekk på ryggen ved halv åtte-tiden på morgenen. 

– Det er veldig hyggelig å få være med på hverdagen sammen med ungene, sier hun. 

Flyttet sammen med mannen

Etter samlivsbrudd og flytting inn og ut mens Melby var statsråd i Solberg-regjeringen, har hun og mannen Thomas Hansen funnet hverandre igjen. De kjøpte rekkehus sammen i august i fjor, kort vei fra skolen.

– Ja, vi har jo hele tida vært venner. Og så fant vi ut at det var bedre å bo sammen igjen som familie. Og det tror jeg er bra for oss, og jeg tror det er bra for dem, sier hun.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
FOTBALL: Lavrans på sju år har på fotballdrakt mamma Guri Melby (V) har tatt med fra stortingsreise til Guatemala. Han spiller fotball i alle friminutt. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Lavrans går i andre klasse og Eiliv i tredje klasse.

– Jeg må gjøre ferdig leksene til i morgen, sier 8-åringen.

Og der er pappa god å ha, spesielt i en travel landsmøteuke.

 – Thomas er kjempeviktig. Det å være to, og dele på alt, om det er det praktiske med følging og henting, eller om det er oppfølging av lekser, betyr mye.

Mannen følger opp familielivet mer enn henne i perioder som nå.

–  Så jeg har vært heldig og kommet hjem til middag hver dag og unger som har fått seg mat og hjelp med lekser fra pappa.

Bekymrer seg for barna

 Privat
HJELP: Eiliv (8) får hjelp med leksene av pappa Thomas Hansen når mor og partileder Guri Melby (V) er i valgkampmodus. Foto: Privat

I helgen legger hun fram det hun kaller et krafttak for skolen på Venstres landsmøte. Skole er hjertesak for den tidligere kunnskapsministeren.

– Det handler både om at de trives og har det bra her og nå, men det handler også om at de får et grunnlag for å lykkes i livet sitt på lang sikt. At unger lærer og gleder seg til å gå på skolen er noe av det aller viktigste for meg, både som mamma og som politiker, sier Melby.

– Hva er du mest bekymret for når det gjelder ungene dine?

 – Jeg er bekymret for at de ikke skal lære seg de tingene de trenger for å klare seg i livet framover. Det mest grunnleggende, å lese, skrive og regne. Det danner grunnlaget for all læring senere. 

Og så er det én ting til.

– Jeg er selvfølgelig også redd for at de ikke skal ha det bra på skolen, at de skal bli mobba eller ikke finne seg venner. 

Mobbing og fravær

Pilene peker feil vei på tre viktige områder, sier hun:

Flere barn opplever mobbing. 

Elevene lærer ikke å lese, skrive og regne 

Det er mer ufrivillig fravær på grunn av skolevegring

Mens det i 2020 var i overkant av 5 prosent av alle barn i skolen som oppga at de opplevde mobbing, har tallet nå steget til nesten 10 prosent, fastslår den tidligere kunnskapsministeren.

– Dette mener jeg er alvorlige varsellamper som bør blinke knallrødt, og som bør føre til at vi får et krafttak for et kvalitetsløft i skolen, sier hun.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
TRYGT: Det er trygt med mamma Guri Melby (V) som følge til skolen. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

En sterk satsing på såkalt skolemiljøteam kan gi en tryggere skole, der mobbingen går ned og færre pulter står tomme, mener Melby.

– Hva er skolemiljøteam?

– Det er kort og godt et team med «eksperter» i en kommune eller på en skole som jobber med vanskelige enkeltsaker, eller med å snu en ukultur, sier Melby. 

Det kan være psykologer, miljøarbeidere og andre yrkesgrupper som jobber dedikert med skolemiljø på en skole, og som hjelper til å løse vanskelige situasjoner.

– Handler om et miljø

I dag utreder og støtter psykologer i PPT-tjenesten enkeltelever som trenger ekstra hjelp og oppfølging, men det er ikke nok, mener Melby.

– Når vi snakker om mobbing, så er det ofte et skolemiljøproblem. Det handler om mer enn én eller to elever, ofte om et miljø, en klasse. 

 Per Haugen / TV  2
UTENFORSKAP: Guri Melby advarte mot at fravær i skolen kan føre til utenforskap i sin tale på Venstres landsmøte fredag. Foto: Per Haugen / TV 2

Det finnes en ordning i dag det går an å søke om penger til denne typen miljøarbeid, men den er altfor liten, ifølge Melby.

Venstre-lederen mener det må settes inn flere tiltak for at barna skal lære mer på skolen.

Norske skolebarn er blitt dårligere i matte, naturfag og lesing, viste den siste PISA-undersøkelsen i 2022 blant 690.000 skolebarn i 81 land. Norge er blant landene som gikk mest tilbake siden sist, påpeker hun.

Hun vil blant annet gi kontaktlærerne en time ekstra i uken til å følge opp elever som trenger det.

– Vi har dessverre for dårlige tall, men mange indikatorer på at flere elever enn før er borte fra skolen, at det er mange pulter som står tomme, sier Melby.

Når det gjelder lekser, mener Venstre-lederen at skolene selv må bestemme det.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
LEK: Lekser er bra, men det må være tid til lek og fritidsaktiviteter, mener Guri Melby (V) Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

– Jeg tror jo at lekser kan være kjempeviktig for læring, men jeg har også tillit til at lærerne gjør gode vurderinger, også på min skole. 

 – Hvilken opplevelse har du når det gjelder lekser? 

– For oss har det stort sett vært en positiv opplevelse. Det er noe som gjør at ungene får satt seg ned, konsentrert seg. Og at det også gjør at vi foreldre har litt innblikk i deres skolehverdag. Men så har jeg også erfart at det har blitt for mye, at det er stjålet av ungene sin fritid. Så her handler det jo om å finne en god balanse. 

Read Entire Article