Akkurat nå
Det siste privateide landområdet på Svalbard kan nå selges, sier eierne. Men staten kan stoppe salget.
En stor eiendom på Svalbard, som har vært på private norske hender i mange år, kan være i ferd med å bytte eiere. Ifølge Bloomberg, er en gruppe med norske og utenlandske investorer villige til å kjøpe eiendommen for 3,5 milliarder norske kroner.
Aftenposten kjenner til at dette er svært mye mer enn hva staten tilbød eierne for eiendommen. De utenlandske investorene skal komme fra land som er Nato-medlemmer og land som har signert Svalbardtraktaten. Kina og Russland er blant landene som har signert traktaten.
Hvis transaksjonen skjer til denne prisen, får de ønsket salgspris.
Les også
Staten tilbød 20 millioner. Nå vil eierne selge for 3,5 milliarder
– Aksjonærene er i prosess med å sikre en sterk og unik gruppe av deleiere. Dette inkluderer globale miljøorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner, urfolksgrupper og globale stiftelser, opplyser de nåværende eierne i en nyhetsoppdatering på prospektets nettside.
Men alt går ikke i lommene på aksjonærene, ifølge én av eierne.
– Langsiktige eiere
Da det mulige salget ble kjent, var det mye bråk rundt at det var interesse fra Kina for eiendommen. Det blir ikke sånne eiere, ifølge Birgit Liodden. Hun er én av eierne. Liodden sier de ønsker de en langsiktig og miljøorientert eier for landområdet.
Hun blir selv med videre som eier, og sier til Aftenposten at hun ønsker et langsiktig fokus med «kun gode krefter på lag med klima og fremtidige generasjoner».
Halvparten av salgssummen går inn til et fond med filantropiske formål, opplyser Liodden.
Området som er til salgs, er på størrelse med Manhattan, og er på over 60 kvadratkilometer. Den beskrives som den eneste privateide tomten på Svalbard med vesentlig miljømessig, geopolitisk, vitenskapelig og strategisk betydning.
Den ligger i et nasjonalparkområde ved Recherchefjorden på Spitsbergen, omtrent fire mil fra Longyearbyen.
– Veldig god løsning
Norge har ikke vurdert salget nå, men har tidligere i prosessen vært svært kritiske til en transaksjon. Tidligere har de trukket opp sikkerhetsloven som en mulig måte å stoppe salget på.
– Avtalen er en veldig god løsning, sier advokat Per Kyllingstad, som representerer gruppen, til Bloomberg.
Kyllingstad mener at staten ikke kan stoppe salget hvis det selges til naturvernere.
Les også
Slik kan en utenlandsk kjøper true Norge på Svalbard
Staten uenig
I et brev Aftenposten fikk innsyn i da salget først ble kjent, argumenterer Regjeringsadvokaten friskt mot salgsfremstøtet fra eierne.
«Ut fra den informasjon som selskapet nå søker å spre, kan det virke som om eiendommen kan selges uten noen rettslige hindringer, og videre at den kan utvikles på forskjellige måter, herunder for eksempel til å sette opp satellittstasjoner, eller for å anlegge en havn», skriver regjeringsadvokat Fredrik Sejersted på vegne av departementet.
«Som dere vel vet, er dette ikke riktig, og det inntrykket som søkes skapt er klart misvisende, både overfor mulige interessenter og overfor allmennheten.»
Regjeringsadvokaten avslutter brevet med følgende kraftsalve til dagens eiere hvis salget gjennomføres:
«(...) og holde dem ansvarlige for alle eventuelle konsekvenser. Videre vil det også bli tatt skritt for å hindre tinglysning av en slik avtalestridig transaksjon, skriver Sejersted.
Aftenposten har foreløpig ikke fått svar på våre henvendelser til Regjeringsadvokaten.