Møtet for å diskutere Trumps fredsplan for Ukraina, havarerte før det kom i gang

3 weeks ago 8



Møtet for å diskutere Donald Trumps fredsplan for Ukraina, havarerte før det kom i gang.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj står overfor vanskelige forhandlinger og avgjørelser. Mye avhenger imidlertid ikke av ham. Foto: Javad Parsa, NTB

Publisert: 23.04.2025 10:09 | Oppdatert: 23.04.2025 10:29

Kortversjonen

Før det planlagte møtet i London onsdag, la USA frem en kort fredsplan oppsummert på et ark. Det skal ifølge Axios være «et siste tilbud». Trump har tidligere truet med å trekke seg ut av forhandlingene hvis partene ikke godtar dette:

  • Ukraina må akseptere Russlands folkerettsstridige annektering av Krym. Den ukrainske halvøya har vært okkupert av Russland siden 2014.
  • I tillegg må Ukraina i praksis gå med på at de okkuperte områdene i Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er under russisk kontroll. I Donetsk og Luhansk har Russland vært involvert i krigføringen siden 2014.
  • Ukraina får ikke bli medlem av Nato, noe Trump tidligere også har utelukket. Ukraina grunnlovsfestet i 2019 en ambisjon om Nato-medlemskap.
  • Sanksjonene mot Russland skal gradvis oppheves. I tillegg skal Russland og USA samarbeide om en rekke energi- og industriprosjekter.

Hva skal Ukraina få, utover en våpenhvile?

  • «Sikkerhetsgarantier» fra flere europeiske land, men ikke USA.
  • Russerne trekker seg ut av et meget lite område i Kharkiv og lover fri ferdsel på elven Dnipro.
  • Europas største atomkraftverk, Zaporozjzjya kjernekraftverk, skal formelt være ukrainsk, men under amerikansk kontroll. Det er i dag under russisk kontroll.
  • Ifølge Axios inneholder planen også en vag formulering om at Ukraina skal få økonomisk kompensasjon og støtte til gjenoppbygning.

Det har gått over tre år siden Russland invaderte Ukraina for fullt. Russland okkuperer nå rundt 20 prosent av Ukraina. Titusenvis av ukrainere er drept som følge av Russlands krigføring, og hele byer er jevnet med jorden.

Ulike planer om våpenhvile og fredsforhandlinger har vært diskutert lenge, men uten resultat. Onsdag var det planlagt et nytt forsøk i form av et toppmøte mellom utenriksministre fra flere land.

USAs president Donald Trumps «siste tilbud» krever at Ukraina må gi store innrømmelser til Russland. Foto: Leah Millis, Reuters/NTB

Flere toppdiplomater droppet møtet

Ifølge Zelenskyj har imidlertid ikke et slikt forlag blitt delt med ham av Det hvite hus. Tirsdag gjorde han det klart at Ukraina ikke kan gå med på at Krym formelt er russisk.

Russland har tidligere krevd at Ukraina gir fra seg områdene i de fire østlige fylker Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja og Kherson, som russerne ikke har klart å erobre i løpet av krigen.

Dersom USA og Russland kommer til enighet, kan det i stedet bli snakk om en våpenhvile langs de eksisterende frontlinjene.

Dette har Ukraina indikert de kan være villige til å godta, såfremt det ikke medfølger krav om at den russiske okkupasjonen må anerkjennes som permanent eller lovlig, melder den britiske avisen The Guardian.

Utsetter møtet

Opprinnelig skulle utenriksminister Marco Rubio, Donald Trumps spesialutsendinger Steve Witkoff og Keith Kellogg delta på møtet.

Tirsdag kveld meldte imidlertid Rubio på X at han ikke kom til London i dag. Ifølge New York Times er det fordi Zelenskyj gjorde det klart at Ukraina ikke kan godta at Krym rent juridisk blir anerkjent som en del av Russland.

De øverste diplomatene fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland utsatte også planene sine om å delta på samtalene i London, rapporterte Sky News.

Så ble det klart at møtet er utsatt, opplyste den britiske regjeringen. Istedenfor blir det samtaler mellom ukrainerne og diplomater på lavere nivå.

Ifølge Reuters skal Zelenskyjs stabssjef reise til London sammen med Ukrainas forsvarsminister og utenriksminister.

– Vi vil føre samtaler om måter å oppnå en fullstendig og betingelsesløs våpenhvile som et første skritt mot fred, sier stabssjef Andrij Jermak, ifølge Reuters.

Fortsetter angrepene

Mange frykter at Russlands president Vladimir Putin ikke egentlig er interessert i å komme til enighet om fred nå.

Moskva ser ut til fortsette angrepene i Ukraina, i håp om at fortsatte fremganger på slagmarken vil styrke deres posisjon og gjøre det mulig å kreve større innrømmelser ved forhandlingsbordet.

Onsdag morgen ble meldt at minst ni skal være drept og minst seks såret idet en buss som skulle frakte arbeidere på jobb, ble truffet i byen Marhanets i Dnipropetrovsk fylke.

Dette bildet skal vise bussen som ble truffet. Foto: Serhij Lysak/Telegram

Det ble også meldt om russiske droneangrep flere steder i Ukraina i forkant av toppmøtet i London.

Putin varslet en kort våpenhvile i påsken, men ifølge ukrainske kilder skal det ha vært en rekke brudd på den.

Brannmannskaper jobber på stedet der et russisk droneangrep skal ha funnet sted, i Kyiv-regionen, natt til onsdag. Foto: State Emergency Service of Ukraine / Reuters / NTB

Vil opprettholde presset på Russland

Zelenskyj har også gjort det klart at Ukraina vil forhandle fra styrke.

Ukrainas president skrev på X tirsdag kveld at han har snakket med Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Støre ble da informert om russiske angrep mot sivil infrastruktur.

– Vi diskuterte våre kommende samarbeid med partnere og koordinerte våre felles posisjoner. Norge støtter betydningen av å opprettholde presset på Russland for fredens skyld – og det er virkelig viktig. Veien til fred må starte med en betingelsesløs våpenhvile – akkurat slik det er foreslått av USA og støttet av Ukraina, skrev Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse under et møte i Oslo tidligere i år. Foto: Ole Berg-Rusten / DAM
Read Entire Article