– Hvor mange er det på jobb her i dag?
To inspektører fra Arbeidstilsynet har uten forvarsel troppet opp hos et bilpleiefirma i Groruddalen, øst i Oslo.
Iført gule vester skal de sjekke om bedriften følger arbeidslivets lover og regler.
En av inspektørene går ut i vaskehallen, mens den andre prater med sjefen på kontoret. Tonen er høflig, men spørsmålene mange:
– Betales det overtid? Hvordan føres timer? Kan vi se arbeidsavtalene?
Sjefen blar i papirer. Arbeiderne viser verneutstyret de bruker. Inspektørene noterer.
Klippe hengelåser
Hvert år gjennomfører Arbeidstilsynet tusenvis av tilsyn over hele landet.
Nå vil arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) gi tilsynet større slegge. Dersom hun får det som hun vil, skal Arbeidstilsynet:
- Kunne gi bøter på opptil 3 millioner kroner til firmaledere. I dag kan tilsynet kun gi bot til firmaer.
- Ta beslag i dokumenter og andre bevis.
- Klippe hengelåser eller bruke låsesmed for å ta seg inn i stengte lokaler.
- Kunne hente informasjon fra flere aktører, såkalte tredjeparter.
- Skrive ut bøter på stedet ved soleklare lovbrudd. I dag må de først tilbake til kontoret og skrive en rapport, varsle bot og så fatte vedtak om bot.
- I tillegg skal en egen paragraf slå fast at politiet kan bistå under tilsyn. Dette har politifolk vært usikre på om de har lov til.
– Dette er et bidrag til at det blir tryggere å være arbeidstaker. Men også til at de virksomhetene som unndrar skatt eller bryter loven på andre måter, mer sannsynlig blir tatt, sier Brenna til NRK utenfor Stortinget.
LANSERER: Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) intervjues av NRK foran Stortinget. Nå håper hun på flertall fra de folkevalgte for en rekke endringer i arbeidsmiljøloven.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
LANSERER: Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) intervjues av NRK foran Stortinget. Nå håper hun på flertall fra de folkevalgte for en rekke endringer i arbeidsmiljøloven.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
Stemte imot det de nå foreslår
I 2022 og 2023 publiserte NRK en serie avsløringer om ulovlig arbeid. SV krevde en full gjennomgang av Arbeidstilsynets verktøykasse og fikk flertall for dette.
Regjeringen utredet i over ett år og sendte en 70 siders blekke på høring.
Nå har Brenna bestemt seg. Fredag sender hun ni forslag til lovendringer til Stortinget.
– I Norge skal vi ha det trygt og godt på jobb som arbeidstakere. Men vi skal også gjøre det vi kan for å kontrollere virksomheter som er useriøse, og som til dels driver med grov kriminalitet, sier hun.
Men noe er litt pussig.
Allerede for to år siden foreslo partiet Rødt på Stortinget det samme som Brenna nå foreslår; nemlig at Arbeidstilsynet skal få bøtelegge personer, og ikke bare firmaer.
Den gang stemte Arbeiderpartiet imot.
– Hvorfor mener du noe annet nå?
– Vi foreslår en endring, fordi vi ser at kriminaliteten utvikler seg. Nå har vi fått en god prosess med å ha dette på høring, og sørge for å få det inn i lov og forskrift. Det tror jeg også Rødt vil være glad for.
– Kunne dere ikke bare stemt ja for to år siden?
– Mange forslag i Stortinget stemmes ned, rett og slett fordi regjeringa har en annen vurdering av fremgangsmåten. I denne saken er jo Rødt enig med oss. Sånn sett så bør det være stor tilslutning til endringene regjeringa nå legger fram, sier hun.
SJEKKER: En inspektør fra Arbeidstilsynet sjekker papirer hos et bilpleiefirma i Oslo.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
SJEKKER: En inspektør fra Arbeidstilsynet sjekker papirer hos et bilpleiefirma i Oslo.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
Tre partier gir tommel opp
NRK ringer Rødt. Vil de støtte Brenna, slik hun forventer?
– I hovedsak ser vi positivt på forslagene. Men det er jo litt underlig at regjeringen stemte ned vårt forslag, og deretter fremmer det selv. Det er vel bare et slags politisk spill. Det viktigste er at det nå blir gjennomført, svarer stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.
POLITISK SPILL: Hvem skal egentlig ha æren for forslaget for regjeringen? Rødts Mímir Kristjánsson mener å ha identifisert et politisk spill.
Foto: Håkon Benjaminsen / NRKOgså Høyre gir en foreløpig tommel opp til Brenna.
– Det er ingen tvil om at vi vil støtte hovedlinjene i dette fremlegget, sier stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø.
Men han er rask til å påpeke at partiet i fjor foreslo at Arbeidstilsynet skal gi bøter på stedet ved klare lovbrudd – slik Brenna nå foreslår.
– Vi vil nok fremme flere punkter når Stortinget skal behandle saken. Arbeidstilsynets verktøykasse må bli enda mer oppdatert, sier han.
SVs leder, Kirsti Bergstø, sier om Brennas forslag:
– Dette er veldig gledelig og helt nødvendig. Grunnen til at vi ville ha en gjennomgang, var både at kriminelle i arbeidslivet slipper for lett unna, og at tillitsvalgte etterlyste flere redskaper for å gjøre jobben sin.
SEIER: SVs partileder Kirsti Bergstø sier dette om forslaget fra arbeidsministeren: – Dette er en stor seier for SV.
Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK– Vil SV stemme for det regjeringen foreslår?
– Vi må lese lovforslaget skikkelig først, men det høres ut som det går i riktig retning. Dette er en stor seier for SV. Det er avgjørende at Arbeidstilsynet og politiet har myndighet til å slå ned på kriminelle som ødelegger hele arbeidslivet.
Med støtte fra Høyre, SV og Rødt, vil det bli flertall på Stortinget for nye våpen til Arbeidstilsynet.
Hva tenker de som jobber der om det?
– Utspekulerte og kyniske
– Jeg er utrolig glad for at vi blir hørt om behovet for nye hjemler og bedre verktøy, sier Trine Hammer.
POSITIV: Trine Hammer er leder i fagforeningen NTL i Arbeidstilsynet.
Foto: PRIVAT / PRIVATHun er leder i fagforeningen NTL i Arbeidstilsynet. Hun er også lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, men uttaler seg til NRK som fagforeningsleder.
Hammer er særlig begeistret for forslaget om å hente opplysninger fra tredjeparter.
– Det vil hjelpe oss å avdekke falske dokumenter og uriktige opplysninger, eller å få tilgang til nødvendig informasjon om virksomheter vi kontrollerer, sier hun.
Hun er også positiv til nye regler for bøter – som hun selv kaller gebyrer.
– Kriminelle i arbeidslivet er utspekulerte og kyniske. De organiserer seg vekk fra sanksjoner fra oss, for eksempel ved å slå seg selv konkurs. Da kan personlige gebyrer fungere. Og når det er helt åpenbare lovbrudd, er det unødvendig byråkratisk ikke å kunne gi gebyr på stedet.
– Som en fartskontroll
Tilbake i Groruddalen er kontrollen av bilpleiefirmaet over på en halv time. Firmaet får skryt for tilgjengelig verneutstyr, men mangler HMS-kort for de ansatte. Det vil de bli pålagt å ordne opp i.
Sjefen på kontoret innrømmer at han ble litt nervøs da både Arbeidstilsynet og NRK banket på.
– Det føltes som å bli stoppet i en fartskontroll. Selv om man vet at man har fulgt fartsgrensen, blir man litt nervøs likevel.
DIALOG: To inspektør fra Arbeidstilsynet snakker med lederen i et bilpleiefirma i Oslo.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
DIALOG: To inspektør fra Arbeidstilsynet snakker med lederen i et bilpleiefirma i Oslo.
Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK
Publisert 04.04.2025, kl. 05.46