Næringsministeren mener budet fra staten på 20 millioner kroner er sjenerøst. Samtidig sier selgerne at en gruppe investorer er villige til å betale 3,5 milliarder.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Kortversjonen
- Svalbards sist privateide landområde kan bli solgt for 3,5 milliarder kroner til investorer.
- Regjeringen mener en avtale må godkjennes av staten grunnet nasjonal sikkerhet.
- Staten tilbød 20 millioner kroner i 2019, noe Myrseth mener var generøst.
- Kulspids, som eier eiendommen, hevder de er trakassert av staten.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Svalbards siste privateide landområde kan snart få nye eiere. Tirsdag meldte det norske selskapet Kulspids, som eier eiendommen, at de har funnet konkrete kjøpere.
En gruppe norske og utenlandske investorer skal være villige til å betale 300 millioner dollar – rundt 3,5 milliarder kroner – for selskapet.
Les på E24+
Aksjefall og svakere dollar: Dette bør du gjøre med fondene dine
Regjeringen har gjort det klart at et salg må godkjennes av staten av hensyn til nasjonal sikkerhet, med hjemmel i sikkerhetsloven.
Onsdag ettermiddag sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til E24 at hun enda ikke har hørt fra selgerne.
– Vi har ingen forhandlinger med dem. Det som har kommet frem siste døgnet har vi fått vite gjennom media. Det er ekstremt viktig for meg å si at jeg regner med og forventer at de følger loven, sier hun.
– Vi vet ingenting om disse «kjøperne». Vi legger til grunn at om det stemmer at det nå er forhandlinger, så vil selgerne ta kontakt med en gang, som de er pliktet til å gjøre. Det er ikke opp til selgerne alene å vurdere om de har funnet en akseptabel kjøper, det er opp til departementet å avgjøre, fortsetter Myrseth.
Advokat Per Kyllingstad, som representerer selgerne av eiendommen, sier til E24 at han har sendt mail til næringsministeren onsdag om at de vil forholde seg til vedtaket.
Mener statens bud er sjenerøst
I 2019 tilbød staten 20 millioner kroner for eiendommen, fordi de mente «eiendommen ikke har noen verdi for bruksformål». Tilbudet ble avslått.
Nå skriver Kulspids i et notat på sine nettsider at det er «flere kjøpere på 250–300 millioner dollar».
– Er det aktuelt for staten å kjøpe eiendommen, eller å legge inn et bud som er i nærheten av prisen selgerne ønsker?
– Vi har gitt et bud tidligere, som vi mener er sjenerøst. Men det ble ikke akseptert. Akkurat nå er det slik at selgerne må ta kontakt straks dersom de forhandler om et salg. Vi er ikke i en budrunde her. Jeg forventer at man forholder seg til norsk lov, svarer næringsministeren.
Les også
Kulspids hevder de har kjøpere av Svalbard-eiendom
Kulspids eier den 60 kvadratkilometer store Søre Fagerfjord-eiendommen, som ligger i en vernet nasjonalpark omtrent 65 kilometer fra Longyearbyen.
Eiendommen har vært til salgs siden mai i fjor. Da engasjerte Kulspids advokat og internasjonale meglere, laget en egen nettside, og trykket en annonse i storavisen Financial Times.
Tirsdag forklarte selskapets advokat, Per Kyllingstad, at staten har fått tilbud om å kjøpe, men ikke vil betale mer enn «en symbolsk sum».
– Må forholde seg til norsk lov
Myrseth mener det vil kunne være lovstridig å gå videre med salget.
– Hva om det nå avtales et salg. Er det da sannsynlig at dere vil stoppe salget?
– Det blir for hypotetisk. Det er helt irrelevant om de snakker med noen. De må forholde seg til norsk lov og vedtakene som er fattet. Vår jobb er å ivareta norske interesser og sikre ro og stabilitet. Derfor har vi gjort dette vedtaket, og det må selgerne forholde seg til, sier hun.
– Hva er det dere frykter med salget?
– Vi ble nødt til å gjøre dette på grunn av situasjonen som oppsto i fjor rundt eiendommen. Det er en eiendom som ikke har noen verdi til bruksforhold. Det er også heftelser og begrensninger for eiendommen. Vi vil sikre Norges interesser.
– Det kan i så fall være lovstridig om det stemmer, og da må vi vurdere andre skritt som vi eventuelt må ta, svarer Myrseth.
– Selgerne er lei av å bli trakassert av staten
I 2007 klarte Kulspids advokater i Schjødt å fjerne heftelsen på eiendommen, men staten fikk den tilbake gjennom et sivilt søksmål i 2020, som ble stadfestet av Borgarting lagmannsrett i 2021.
Advokat Per Kyllingstad har lenge argumentert for at aksjene i Kulspids kan omsettes fritt på det åpne markedet til tross for heftelsen.
I et notat på nettsiden sin skriver Kulspids at staten ved regjeringsadvokaten «gang på gang og over lengre tid presentert et feilaktig bilde».
– Den eneste hensikt fra statens side har vært å posisjonere seg selv for kjøp av eiendommen til en billig penge, skriver selskapet i notatet.
– Selgerne er lei av å bli trakassert av staten. Staten har gjentatte ganger fått anledning til å kjøpe aksjene i selskapet til en realistisk pris som reflekterer markedet og selgernes forventninger. Dette har staten ikke ønsket.
Kaller statens bud for «useriøst»
E24 har igjen snakket med advokat Kyllingstad onsdag ettermiddag.
– Vi forholder oss 100 prosent lojalt til vedtaket. Departementet er kjent med det, og det har jeg bekreftet i dag, sier han.
– Så da kan Myrseth forvente å få en telefon fra deg når alt er klart?
– Ja, jeg sendte en mail til næringsministeren i dag om at eierne i selskapet vil forholde seg til vedtaket, svarer han.
– Budet som er kommet fra staten er altså på 20 millioner kroner. Det er ikke kommet andre bud derfra?
– Staten sier de er interessert, men de kommer ikke med noe bud. Det er useriøst. Nå har vi funnet en optimal løsning, som er brillefin. Den viderefører det som er statens engasjement der oppe, sier Kyllingstad.
Les også
Havvind-stans i USA: – Helt ukjent for oss hva som er problemet
Les på E24+
Spiller på bortebane
Les også