Når barn, unge og eldre møtes, skjer det noe helt spesiel

12 hours ago 4



I Norge står titusenvis av unge mellom 15 og 29 år utenfor skole og arbeidsliv.

Linda Fahle-Johansen mener at to store utfordringer kan løses ved at generasjoner hjelper hverandre. Foto: Privat

Mange opplever utenforskap, manglende mestring og en usikker fremtid. Samtidig står eldreomsorgen overfor en varslet krise: Antallet eldre øker, mens det blir stadig færre hender i helse- og omsorgsyrkene. I Agder, som et eksempel, står hele 80 000 unge utenfor – 1 av 4 i aldersgruppen. Denne doble samfunnsutfordringen finnes over hele landet. Men hva om vi kunne møte begge utfordringene med én løsning?  Svaret ligger i generasjonsmøter.

Forskning viser gang på gang at sosiale relasjoner og meningsfulle aktiviteter er avgjørende for livsglede og en god psykisk helse hos alle både unge og eldre. Sosial støtte reduserer risikoen for depresjon, og aktiviteter som innebærer kontakt med andre – som samtaler, hyggelige måltider og deling av historier – bidrar til å holde hjernen i gang og humøret oppe. I stedet for å tenke at eldre kun trenger helsehjelp, må vi begynne å spørre: hvordan kan vi inkludere dem i samfunnet på en måte som gir dem verdi og tilhørighet?

Samtidig vet vi at barn og unge trenger å føle seg sett og kjenne på mestring. Mange faller utenfor fordi de mangler nettverk, motivasjon og opplevelsen av å ha en rolle i fellesskapet. Dette skaper psykisk uhelse, manglende fremtidsutsikter og en avstand til arbeidslivet som kan bli varig.

Når barn, unge og eldre møtes og gjør noe sammen, skjer det noe helt spesielt. De deler erfaringer, livsvisdom og nye perspektiver. De ler, spiller spill, planter blomster, baker eller bare snakker sammen. Gjennom slike generasjonsmøter oppstår det gjensidig verdsettelse. Barn og unge opplever at de betyr noe – at noen savner dem når de ikke kommer. Eldre kjenner på at deres erfaringer og tilstedeværelse fortsatt har verdi.

Dette er ikke bare hyggelig – det er helsefremmende. Og det er forebyggende. Det skaper relasjonell kompetanse, empati og forståelse på tvers av alder, og bidrar til å bygge inkluderende lokalsamfunn der alle har en rolle.

Vi vet at generasjonsmøter virker. Ikke bare på individnivå, men som samfunnsverdi. Det handler om å gjøre noe sammen, vise omsorg og lære av hverandre. Dette er ikke store og dyre tiltak. Det handler om å koble sammen de menneskelige ressursene vi allerede har i våre lokalsamfunn – på tvers av alder.

I et samfunn hvor mange eldre føler seg glemt, og mange unge føler seg uønsket, kan fellesskap på tvers av generasjoner gi begge grupper det de savner mest: opplevelsen av å være til nytte, og følelsen av å være verdsatt.

Tenk deg Norge i 2035. Hva har vi fått til? Vi håper svaret er at vi har klart å skape inkluderende lokalsamfunn hvor barn og unge vokser opp med tro på seg selv og tilknytning til fellesskapet. At eldre føler seg sett, verdsatt og inkludert. Og at generasjoner møtes, ikke bare tilfeldig, men som en del av skolens og barnehagens samfunnsoppdrag.

Livsglede for Eldre står klare til å bidra. Vi har nettverk, erfaring og metoder. Det vi trenger, er at samfunnet løfter generasjonsmøter inn som en del av løsningen. For dette handler ikke bare om å skape meningsfulle øyeblikk. Det handler om å bygge framtidens omsorg – sammen.

Read Entire Article