Norges Bank-sjefen: – Jeg har fortsatt trua

1 month ago 19



Kortversjonen

  • Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om rentekutt.
  • Prisvekst og høy lønnsvekst er viktige hovedårsaker til å utsette rentekuttet.
  • Bank-sjef Ida Wolden Bache sier at to rentekutt trolig kommer i 2025.

På forrige rentemøte – i januar – kom nyheten store deler av det norske folk har ventet på, i hvert fall dem med boliglån:

Trolig settes renten ned i mars, sa Norges Bank-sjef Ida Wolden Bache.

Men den gang ei – det ble nei. Etter nei, nei, nei, nei, nei, nei siden desember 2023:

Norges Bank holdt i dag igjen styringsrenten uendret på 4,5 prosent, hvor den har ligget siden desember 2023.

Etter Norges Banks siste nei i dag, inviterte Wolden Bache VG til intervju på sitt kontor.

 Helge Mikalsen / VGHun jobber et sted som får oppslag i alle landets medier – når de ikke endrer noe. Men det skjer fysiske endringer i Norges Bank, hvor de rehabiliterer. Og hun bekrefter at det ikke bare er håndverkere som arbeider hardt der i huset. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det nærliggende første spørsmålet er at du risikerer å bli kalt «fru nei»?

Vi ser på blikket hennes at det ikke var helt det hun ventet seg som åpningsspørsmål.

Men et øyeblikks glimt i øyet avslører at hun humrer litt inni seg.

– Jeg tenker ikke sånn på det, nei. Vi er en komité som tar beslutninger om renten, med utgangspunkt i det mandatet vi har fått. Men, sier hun tenksomt:

– Vi kjenner på det ansvaret vi har for å ta beslutninger vi vet har stor betydning for folk.

– Har du fått med deg at prisen på hvetemel har steget med over 50 prosent på et halvt år: Folk trenger lavere kostnader og hadde håpet på deg?

– Vi holder renten uendret nettopp for å få prisveksten ned. Setter vi renten ned for tidlig nå, risikerer vi at prisene fortsetter å stige raskt. At prisveksten kommer ned, vil komme folk til gode. Det er særlig de som har lavt inntekt og lite å gå på som rammes hardest når prisene stiger raskt og uventet.

– Det er mange år siden det har vært større forventninger blant folk om en rentenedgang enn til rentemøtet i dag, selv om et flertall av analytikerne har vært skeptiske. Skjønner du at mange hadde bygget store forventninger etter din optimistiske løypemelding i januar?

– Jeg skjønner at mange både har ønsket seg og ventet at renten skulle kuttes.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Kan du forklare folk hvorfor dere måtte droppe det varslede rentekuttet?

– I desember og januar sa vi at dersom økonomien utvikler seg slik vi tror, så vil renten mest sannsynlig bli satt ned i mars. Så har vi fått ny informasjon som tyder på at norsk økonomi ikke har utviklet seg slik vi trodde.

– Hva er de tyngste økonomiske driverne som har endret bildet siden forrige rentemøte?

– Prisveksten har tiltatt. Konsumprisveksten er nå 3,6 prosent, klart høyere enn vi la til grunn. Lønnsveksten i fjor ble høyere enn vi la til grunn. Dette bidrar til at prisveksten holder seg oppe lengre enn vi trodde.

Hun viser til at målet Norges Bank styrer mot er en prisvekst på to prosent.

Litt mer fakta om renter her

En viktig grunn til at inflasjonen øker er at matprisene gikk opp, ifølge Statistisk sentralbyrå. Matprisene steg 7,6 prosent fra februar i fjor til februar i år.

Februar bød på inflasjonssjokk. Kjerneinflasjon hoppet til 3,4 prosent, langt over målet til Norges Bank om to prosent prisvekst og mye høyere enn banken hadde sett for seg.

Arbeidsledigheten har samtidig holdt seg lav. Den sesongjusterte ledigheten roet seg til og med til 2 prosent i februar, som var lavere enn sentralbanken ventet.

Norges Bank forventer at boliglånsrenten vil gå ned de neste årene. I dag er den gjennomsnittlige boliglånsrenten på 5,6 prosent, men de anslår at den kan synke til 4,5 prosent innen 2028.

Kilde: E24

– Oppgangen vil fortsette

NB-sjefen nevner to elementer til som har bidratt til at de ikke har satt ned renten.

– Utviklingen i arbeidsmarkedet, hvor ledigheten har falt litt – og norsk økonomi, hvor bedriftene melder at oppgangen vil fortsette.

– Det må være litt fælt pedagogisk å si til folk at en viktig årsak til at renten ikke ble satt ned, er at de har det for bra økonomisk?: Vi handler som aldri før, har ett fett lønnsoppgjør bak oss og trolig et svært godt foran oss, ledigheten er lav og boligprisene stiger?

– Ja, men det sentrale er at vi holder renten uendret for å nå målet om lav og stabil prisvekst. Så er det slik at folk flest fikk økt kjøpekraft i fjor. Det forventer vi at skal fortsette i år og neste år selv om vi signaliserer at det vil ta litt lengre tid før renten kommer ned.

Hun forklarer for hva som er forskjell på økt kjøpekraft og reallønnsøkning.

– Reallønnsøkning betyr at lønningene stiger mer enn prisene. Når jeg sier økt kjøpekraft, så mener jeg de disponible realinntektene; som er etter skatt og når de har betalt utgifter som rente. At de vil få reallønnsvekst i år bidrar til at de får økt kjøpekraft.

 Helge Mikalsen / VGSkofin. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Du nevnte folk med dårlig råd; det oppleves nok som ekstra urettferdig for dem, de rammes av en dobbelt dårlig situasjon: Høye priser og ingen rentekutt?

– Ja, men hvis vi setter ned rentene for tidlig, så risikerer vi at prisene fortsetter å stige.

Hun varsler to rentekutt i 2025. Norges Bank har en prognose på at styringsrenten kuttes fra 4,5 prosent til fire prosent innen utgangen av året, og faller gradvis nedover kommende år.

– Hva må slå til for at det blir to kutt i løpet av året?

– To rentekutt i år er det mest sannsynlige scenarioet, gitt at økonomien utvikler seg slik vi tror. Men det er selvfølgelig stor usikkerhet om det.

– Det gikk ikke slik dere trodde fra forrige rentemøte til nå. Har du mistet trua?

– Jeg har fortsatt trua. De siste fem årene har vært ganske turbulente, sier hun og viser til pandemien, krigen i Ukraina og nå mulig global tollkrig:

– Det har minnet oss om at det kan skje ting som gjør at utsiktene brått endres. Det skal vi alltid være forberedt på. Det er vanskelig å vite hva som skjer i handelspolitikken fremover.

Pennsamler?Pennsamler?
 Helge Mikalsen / VGNei da, hun forteller at hun ofte får penner på møter hun deltar i. Og tar med «hjem» på kontoret. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Et flertall av ekspertene endte med å tro at dere ikke kom til å sette ned renten, men det hersket tvil. Var det noen tvil i rentekomiteen?

– Vi har alltid grundige diskusjoner og det var en enstemmig komité. Men det er stor usikkerhet. Vi bruker mye tid på å danne oss et bilde av hvordan det går i økonomien.

– Ville dere formidlet hvis det ikke var enstemmighet?

– Ja, det ville vi formidlet. Det har ikke skjedd i min tid som sentralbanksjef.

 Helge Mikalsen / VGLitt minimalistisk og ryddig kontor. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hatt

LO-sjefen har torsdag brummet høyt.

– Du får så hatten passer av LO-sjefen: Hun sier at sentralbanksjefen opererer i en særnorsk verden, med en særnorsk rente som går ut over både folk og bedrifter?

– Vi har fått et klart mandat fra politiske myndigheter om å sørge for lav og stabil prisvekst i norsk økonomi. Nå er prisveksten over målet og har tiltatt den siste tiden. Det er bakgrunnen for at vi holder renten uendret.

Renten er høyere i Norge enn i andre land nær oss.

– Kan du forklare folk hvorfor det er slik?

– Fordi økonomiene har utviklet seg ulikt. I flere av landene rundt oss venter de at prisveksten vil nærme seg deres inflasjonsmål. Blant annet fordi lønnsveksten er lavere enn her hjemme. Og så har en del land hatt svakere utvikling i økonomien

 Helge Mikalsen / VGSiste i en lang rekke av sentralbanksjefer. Og første kvinne. Foto: Helge Mikalsen / VG

Trump

Tilbake til LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun sier til E24 at det er på tide med en gjennomgang av pengepolitikken, altså en justering av grunnlaget for rentesettingen, mandatet til Norges Bank:

– Det kan ikke være sånn at dyrere sjokolade og appelsiner på verdensmarkedet skal være avgjørende for hverken lønnsveksten eller renten her til lands, sier hun?

– Det er flere forhold at vi landet på vår beslutning i dag. Prisveksten var overraskende høy i februar og matvareprisene bidro til en god del av den oppgangen. Noe av det kan ha sammenheng med økte råvarepriser internasjonalt.

Endringer i mandatet sier hun er en politisk beslutning.

– Hvor stort ansvar har Donald Trump og hans tollkrig for renten i Norge?

 Helge Mikalsen / VGHun har full støtte bak egen rygg. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det er svært stor usikkerhet om det fremtidige handelsregimet. Det vi har lagt til grunn er de tollsatsene som faktisk er blitt innført. Det demper veksten globalt. Det vi hittil har sett, har ikke hatt stor innvirkning på norsk økonomi.

– Folk har ikke peiling på hva Regionalt nettverk er. Hvor viktig var den rapporten som kom for en uke siden for at dere ikke satte opp renten?

– Det regionale nettverket er veldig viktig for oss. Vi prater med et stort antall bedrifter over mange år. Det gir veldig viktig informasjon om tilstanden i økonomien som gir en god pekepinn på nåsituasjonen og utsiktene fremover i næringslivet og norsk økonomi. Situasjonen nå er at aktiviteten ventes å tilta i vinter i de fleste næringer – unntaket er bygg- og anleggsnæringen hvor det ventes fortsatt nedgang.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Hvis veksten fortsetter ut året, kan det bety at dere må utsette de to rentekuttene?

– Aktiviteten i arbeidslivet betyr ganske mye for prisveksten, så det blir viktig.

– Dere har en prognose om høy lønnsvekst i år, på 4,5 prosent, som fremstår som omtrent det rammen for oppgjøret kan bli: Dere kan ikke skylde på et godt oppgjør hvis renten ikke settes ned i år?

– Det er riktig at det er prognosen vi har lagt inn i våre vurderinger. 

Read Entire Article