Marit Holestøl har tatt master ved siden av full jobb, men da på heltid. Nå åpner UiS opp for å ta studiet på deltid. Foto: Karl Erik Vasslag
Hvordan kan du ta neste steg i karrieren din? For Marit Holestøl ga en mastergrad i barnevernsarbeid henne ny innsikt til å gjøre jobben enda bedre.
Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio
Kortversjonen
- Hvem: Marit Holestøl, fagleder i barnevernstjenesten i Sandnes.
- Hva: Hun tok en mastergrad i barnevernsarbeid ved Universitetet i Stavanger for å styrke sin faglige kompetanse.
- Hvor: Universitetet i Stavanger (UiS).
- Når: Aktuell situasjon med nye krav innen barnevern fra 2031.
- Hvorfor viktig: Mastergraden har gitt Holestøl bedre karrieremuligheter, høyere lønn, samt bredere faglig kompetanse som er avgjørende for komplekse barnevernssaker. Den nye fleksible deltidsmuligheten på UiS gjør utdanningen mer tilgjengelig for de som allerede er i arbeidslivet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Schibsted Partnerstudios innholdsprodusenter.
Da Holestøl begynte i barnevernet, visste hun at jobben kom til å være krevende. Men det var først da hun sto i vanskelige beslutninger, krevende saker og følelsesladede møter at hun innså hvor mye faglig tyngde betyr.
Hun valgte derfor å ta en master i barnevernsarbeid ved Universitetet i Stavanger – en beslutning som har gitt henne både nye karrieremuligheter og trygghet i jobben som fagleder i den kommunale barnevernstjenesten i Sandnes.
– Mastern har gitt meg mye bredere kompetanse og forståelse innen barnevern. Jeg har fordypet meg i ulike temaer, samtidig som masteren er allsidig og bred, sier Holestøl.
For Holestøl er det ingen tvil om at masteren har vært verdifull, også fordi den gir flere muligheter enn mange tror.
– Det er en mastergrad jeg tenker er veldig allsidig, selv om den heter barnevernsarbeid. Det er ganske fleksibelt, og det tror jeg folk glemmer når de ser tittelen. Det er noen fag som gir en fordel utenfor barnevernet også, sier hun.
Barnevernsjef – Nødvendig kompetanse
Fra 2031 vil stillingen hennes kreve mastergrad eller videreutdanning.
– Da må man ha videreutdanning gjennom kompetansekravet. Jeg valgte å ta masteren for å fordype meg og få en mer allsidig utdanning i stedet for spissing. Videreutdanningen kan spisse, men jeg ville være bredere, forteller Holestøl.
Også sjefen hennes, Arild Heskje i Sandnes kommune, mener det er bra at utdanningen nå blir tilgjengelig for flere.
– En mastergrad i barnevernsarbeid tilfører nødvendig kompetanse inn i barnevernstjenesten, sier Arild Heskje.
Universitetet i Stavanger åpner dørene for enda flere. Foto: Karl Erik Vasslag
Et studieløp tilpasset arbeidslivet
Holestøl tok masteren på heltid ved siden av full jobb, noe hun ikke anbefaler alle. Derfor mener hun at det er en stor fordel at UiS nå tilbyr deltidsmuligheter.
– Kompetansekravet vil påvirke mange som allerede jobber i feltet. Det å ta en master på to år med full jobb ved siden av, var tungt. Med en masterutdanning på deltid vil det være mer forenlig og praktisk mulig å utvide kompetansen sin for de som allerede jobber, sier hun.
Hulda Mjøll Gunnarsdottir, førsteamanuensis i sosialt arbeid og leder for masteren i barnevernsarbeid ved UiS, bekrefter at fleksibilitet er avgjørende for studentene.
– Vi ser et behov for et fleksibelt studieløp. De aller fleste som studerer hos oss har en jobb. Derfor er det viktig å ha muligheten til å kombinere jobb, familieliv og studier, sier Gunnarsdottir.
UiS-ansatte Hulda Mjøll Gunnarsdottir er glad for at de nå kan åpne opp for deltidsstudenter på masteren i barnevern. Foto: Karl Erik Vasslag
Sterkere faglig og juridisk kompetanse
Mastergraden har gitt Holestøl en betydelig styrket faglig plattform.
– Jeg opplever selv å ha fått en fordel med bredere juridisk kompetanse og faglig inn mot spesifikke barnevernstema som traumer, vold og komplekse saker, forteller hun – og legger til:
– Vi har også hatt generell ledelse, som ikke bare handler om barnevern. Det gir meg fordeler. Jeg opplever å ha mer å komme med når vi drøfter saker. Jeg har en bedre barnevernsfaglig forståelse enn jeg ville hatt uten masteren.
Gode jobbmuligheter og høyere lønn
For mange er karrieremuligheter en viktig drivkraft bak videreutdanning. Mastergraden har gitt Holestøl nye jobbutsikter, og hun er ikke alene.
– Jobbutsiktene er gode. Det er fortsatt slik at vi har få masterplasser målt opp mot jobber som er der ute. Mange vil også kvalifisere seg til lederjobber og innen velferd generelt. De får en spesiell kompetanse, sier Gunnarsdottir.
Også lønn kan påvirkes av en mastergrad.
En utdanning med mange muligheter
Masteren i barnevernsarbeid kvalifiserer ikke bare til stillinger innen barnevern. Den gir også muligheter innen akademia, forskning og kompetansesentre.
– En master kvalifiserer også til å jobbe som forsker eller ved kompetansesentre innen områder som vold og traumer eller selvmordsforebygging, sier Gunnarsdottir.