De siste årene har flere norske fotballkamper vært preget av bråk, vold og uro.
Nå vil politiet innføre andre tiltak for å håndtere dem.
– Det er viktig at vi fremstår som ett politi, sier Janne Strømmer, politiinspektør i Politidirektoratet.
Til høsten kommer felles regler for hvordan politiet skal jobbe på fotballkamper – spesielt de som regnes som risikokamper i toppfotballen.
Janne Strømmer er politiinspektør i Politidirektoratet.
Foto: PolitidirektoratetI over et halvt år har Politidirektoratet vurdert hvordan de kan redusere vold blant overivrige supportere.
Politiet har blant annet hatt utfordringer i byer som Molde, Trondheim, Fredrikstad, Kristiansand, Sarpsborg og Stavanger.
Målet er tryggere kamper og felles regler over hele Norge. Nå skal politiet si hva de mener bør gjøres i en intern høring.
Her står politiet vakt før oppgjøret mellom Sarpsborg 08 og Fredrikstad i september i fjor. Det kostet klubbene 215.000 kroner i regninger.
Foto: Christoffer Andersen / NTB– Kan ikke skyves over på oss
Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere hvilke nye tiltak som kommer, men bekrefter at de kommer til høsten i år.
Etter det NRK erfarer handler det blant annet om det er klubbene eller politiet som skal betale for sikkerheten rundt stadion og hvor mye ressurser som skal brukes.
Det skal også vurderes hvilke virkemidler politiet skal kunne bruke for å håndtere voldelige supportere.
Leder i KFUM, Thor-Erik Stenberg, mener det blir feil dersom arrangørene skal ta ansvar for sikkerheten utenfor stadionområdet.
Ole Jonny Borgersen-Berg er daglig leder i Sandefjord Fotball.
Foto: Håkon Lie / NRK– Det er politiet og samfunnet som må bære den kostnaden. Vi har ikke mandat eller kompetanse til å håndtere sikkerhet i det offentlige rom, sier han.
I fjor betalte klubber som Odd, Strømsgodset og Sandefjord nesten 1,2 millioner kroner for politivakthold.
Den regningen bør ikke øke, mener Sandefjord.
– Vi kan ta ansvar for våre egne områder, som parkeringsplasser og inngangspartier, men ikke lenger. Regningen kan ikke skyves over på oss, sier daglig leder Ole Jonny Borgersen-Berg.
Politiet: Vil ha ned utgiftene
Mens fotballklubbene ber om lavere kostnader, peker politiinspektør i Øst politidistrikt Kristin Aga tilbake på dem.
Hun ber klubbene ta større ansvar.
– Politiet er opptatt av å få ned utgiftene, fordi dette går på bekostning av annen politivirksomhet. Vi bør fortsette å jobbe sammen med klubbene og forbundet før, under og etter kampene, sier Aga.
Kristin Aga er politiinspektør i Øst politidistrikt.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKPolitiet bruker store ressurser på utfordrende supportere før kamper, men det er klubbene som må betale regningen.
Det koster klubbene 1388 kroner i timen for hver politibetjent som er på jobb, viser dokumenter NRK har fått innsyn i.
En oversikt NRK har laget, viser at klubbene i 2024 brukte over 8,2 millioner kroner på politivakthold.
Mener det er flere gråsoner
Flere klubber krever nå at Politidirektoratet rydder opp i akkurat disse regningene, nå som nye felles regler skal utformes.
– Hvis vi får flere hundre tusen ekstra i kostnader, så går ikke dette i hop. Det er helt åpenbart, sier daglig leder i Bryne, Hans Øyvind Sagen.
Han vil avvente de nye tiltakene før han kommenterer nærmere.
– Det er store gråsoner mellom hva som er vårt ansvar, og hva som ligger i det offentlige rom, sier Sagen.
Øyvind Alapnes, daglig leder i Tromsø IL.
Foto: Erik Waagbø / NRKTromsø IL betalte 220.000 kroner i regninger for eliteseriekamper i fjor, og 157.000 kroner for to hjemmekamper i Europa.
– Når vi får slike regninger, må vi prioritere ned andre ting. Det rammer både klubbdrift og sportslig satsing, sier daglig leder Øyvind Alapnes.
Tromsø-sjefen håper de nye nasjonale reglene vil gjøre ordningen mer rettferdig, og at de ikke får mer å betale.
– Dette handler om likebehandling i norsk fotball, sier Alapnes.
Nye grupper skaper hodebry
De siste årene har flere nye supportergrupper dukket opp på norske fotballkamper. Dette har gitt politiet noe å tenke på.
– Vi bør fortsette å jobbe sammen med klubbene og forbundet før under og etter kampene, sier politiinspektør Kristin Aga i Øst politidistrikt.
Politiet mener de bruker mye ressurser på supportere som er ute etter bråk på fotballkamper. Her fra ulovlig bruk av pyro under Fredrikstad mot Sarpsborg i 2024.
Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRKKamper som Fredrikstad og Sarpsborg 08 i Østfold har inneholdt flere uroligheter før, under og etter.
Det har vært slåsskamper mellom supportere på en bro nær stadion, bluss kastet på kunstgresset og bruk av tåregass på supportere.
– Det har vært ulike utfordringer over tid, men de fleste kampene går jo veldig bra for seg, sier Janne Strømmer i Politidirektoratet.
En rekke politidistrikt, som blant annet, Oslo, Trøndelag, Nordland og Øst og Sør-Vest, er med i den nye nasjonale arbeidsgruppen.
– Nasjonale retningslinjer vil sikre at vi jobber mer likt, men det vil også være behov for lokale tilpasninger selvsagt, sier Strømmer.
Tenker du på noe?
Hei!
Har du lyst til å tipse meg om en mulig sak? Ta gjerne kontakt på e-post.
Publisert 03.07.2025, kl. 14.29