Nytt bilde avslører: – Kan være en «gamechanger»

2 weeks ago 31



Skipet er nok et tegn på den stadig tettere alliansen mellom Nord-Korea og Russland, mener Korea-ekspert.

 2025 Planet Labs PBC / Reuters / NTB
STORT: Et satellittbilde viser et langt større krigsskip enn det Nord-Korea har hatt tidligere. Foto: 2025 Planet Labs PBC / Reuters / NTB

Publisert 16.04.2025 12:03

Nye satellittbilder viser det som kan være Nord-Koreas største krigsskip noen gang, skriver CNN.

Faktisk tror analytikere ved tankesmia CSIS at skipet kan være over dobbelt så stort som noe leder Kim Jong-un har i flåten sin fra før.

Satellittbildene fra Maxar og Planet Labs ble tatt 6. april og viser Nampo-verftet på Nord-Koreas østkyst, om lag 60 kilometer sørvest for hovedstaden Pyongyang.

CSIS-analytikerne anslår at skipet er 140 meter langt, og mener skipet trolig er en fregatt bygget for å bære missiler i vertikale utskytningsrør.

 En delegasjon med Kim Jong-un i spissen inspiserte skipet mot slutten av fjoråret. Bildet er fra KCTV, en statlig nordkoreansk TV-kanal.
INSPISERTE: En delegasjon med Kim Jong-un i spissen inspiserte skipet mot slutten av fjoråret. Bildet er fra KCTV, en statlig nordkoreansk TV-kanal.

Bilder av det samme skipet ble også vist fram på statlig nordkoreansk TV, KCTV, mot slutten av 2024. 

Analytikerne har også merket seg at skipet ser ut til å være utstyrt med fase-arrangert antenner, som kan spore trusler og mål raskere og mer presist enn det nordkoreanerne tidligere har vært i stand til.

Men hvor kommer teknologien fra?

Peker på Moskva

Nord-Korea er midt i en rask modernisering av militæret, som blant annet innebærer utvikling av nye våpen og testing av interkontinentale missiler som kan nå hvor som helst i USA.

Det har de gjort til tross for FN-sanksjoner som strengt begrenser landets tilgang til materiale og teknologi som trengs for en slik modernisering.

Siden utbruddet av krigen i Ukraina har imidlertid båndene mellom Nord-Korea og Russland blitt stadig tettere, og analytikere CNN har snakket med tror russerne hjelper nordkoreanerne med å komme seg rundt sanksjonene.

 KCNA / AP / NTB
ALLIANSE: Nord-Koreas leder Kim Jung-un og Russlands president Vladimir Putin knytter stadig tettere vennskapsbånd. Her på kjøretur sammen da sistnevnte besøkte Nord-Korea i juni i fjor. Foto: KCNA / AP / NTB

Og det er trolig nettopp fra Russland teknologien til den nye fregattens missilsystem kommer fra, skal vi tro den pensjonerte sørkoreanske admiralen Kim Duk-ki. 

Ikke siden 80-tallet

I 2021 anslo den amerikanske etterretningsetaten DIA at Nord-Koreas marine har om lag 400 patruljebåter og 70 ubåter. En relativt stor flåte, men de fleste båtene er både gamle og små. 

Også når det kommer til fly og stridsvogner har nordkoreanerne et stort arsenal.

– De har flere tanks enn Sør-Korea, men problemet er at utstyret er utdatert, sier professor i Korea-studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, til TV 2.

– Nå ser det ut som de med russisk hjelp renoverer utstyret. Sist gang det var en stor renovering av militært utstyr, var på midten av 1980-tallet, sier han. 

 Olaf Christensen / UiO
EKSPERT: Vladimir Tikhonov ble født i Russland, men er nå Korea-ekspert på Universitetet i Oslo. Foto: Olaf Christensen / UiO

Også den gang var det fra Moskva forsyningene kom, men siden Sovjetunionens fall stoppet leveransen fra Russland, ifølge Thikonov. 

– Det er en grunn til at de trengte atomvåpen, fordi deres konvensjonelle våpen raskt ble utdatert. 

– Veldig tett

Men de siste årene har altså båndene mellom landene igjen blitt stadig sterkere.

I oktober ble det kjent at nordkoreanske soldater hadde ankommet den russiske fronten mot Ukraina, mens Thikonov også peker på at det ukentlig er politiske utvekslinger mellom landene. 

– Med all den utviklingen vi ser i forholdet mellom Nord-Korea og Russland, ser det ut som en veldig tett allianse, sier han. 

– Det er en stor koreansk tilstedeværelse i Kursk og kanskje andre steder. Og det ser ut som at Russland bruker mye koreansk utstyr i krigen.

– Kan ikke røres

Den pensjonerte admiralen Kim mener det er viktig å ikke undervurdere betydningen det nye skipet kan får når det er ferdig. 

– Om Nord-Korea utstyrer den nye fregatten med det nye hypersoniske rakettsystemet de hevder å ha testet med suksess i januar, vil det være en «gamechanger» for den regionale sikkerheten, sier Kim.

6. januar opplyste landets myndigheter at de hadde testet et nytt rakettsystem. Landets leder Kim Jong-un så selv på oppskytningen, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Det hypersoniske rakettsystemet vil på en solid måte holde i sjakk enhver rival i Stillehavsregionen som kan påvirke sikkerheten til vår stat, sa han i en kommentar.

 KCNA / KNS / AFP / NTB
PÅ BESØK: Kim Jong-un besøkte verftet i Nampo i mars. Foto: KCNA / KNS / AFP / NTB

Thikonov mener den nye fregatten går inn i en rekke avskrekkende elementer Nord-Korea har bygget seg opp. Han peker blant annet på at de allerede har atomvåpen og missiler som i teorien kan nå helt til New York. 

– Det betyr at det ikke er mulig å gjøre noe med Nord-Korea militært. De kan ikke angripe først, USA har mye mer atomvåpen, men man kan ikke røre Nord-Korea, sier han. 

– Vi trenger diplomati, ikke en militær løsning. Vi må se hva Nord-Korea egentlig ønsker. Jeg tror diplomati kan hjelpe med å stabilisere forholdene. 

Read Entire Article