Donald Trump sa søndag at den amerikanske økonomien kan gå inn i en resesjon i løpet av året.
Da presidenten ble spurt om muligheten for resesjon i 2025, svarte Trump at han misliker å forutsi slike ting, men at han ikke kunne utelukke muligheten.
Det har ført til et ytterligere kursfall på Wall Street. Mandag har hovedindeksene gått i rødt:
- Teknologiindeksen Nasdaq har falt med rundt 4 prosent
- Industriindeksen Dow Jones falt 1,7 prosent
- Den bredere S&P-indeksen er ned rundt 2,6 prosent på samme tid.
Også aksjen til Elon Musks bilprodusent Tesla stuper – den er mandag ned over 13 prosent.
– Villig til å gå langt
Også i forrige uke var det svigninger på aksjemarkedet, etter at USA innførte straffetoll mot Mexico og Canada. Tallene krøp noen timer senere tilbake i pluss.
De store svigningene på børsen skyldes først og fremst om usikkerhet rundt tollsatsene, sier sjefsstrateg Nordea Markets, Erik Bruce.
– Toll er ikke bra for økonomien. Det gir høyere priser, og andre land kan svare med egen toll. Det er dårlig for eksportindustrien i USA. Bedriftene blir engstelige, og mer forsiktige med å investere.
Erik Bruce er sjefsanalytiker i Nordea Markets.
Foto: Alf Simensen / Alf Simensen / NRKI forrige uke utsatte Trump toll på en rekke varer og tjenester til Canada og Mexico, blant annet for bilprodusenter. Bruce sier det har vært mye frem og tilbake på hva slags tollsatser som vil gjelde fra USA.
– Men når Trump da sier at han utelukker ikke at det kommer en resesjon, så er det et tegn på at han er villig til å gå langt med tolløkninger.
– Det er nettopp det som var urovekkende med det signalet han sendte i helgen. At han kanskje er villig til å utløse nedgangstider i amerikansk økonomi for å oppnå det som han mener er bra på lang sikt.
Men selv om spesielt teknologiaksjene har falt mye mandag, understreker Bruce at disse har vært kunstig høye de siste årene.
– Det er nok litt uro i markedet for at disse selskapene er blitt for dyre, og et det er gått for langt.
– Uklart og usikkert
Da Trump ble valgt som president i november, steg børsen markant. Selv om han lovte et tøffere USA med høye tollmurer, har det vært høye forventninger til Trumps handelspolitikk.
– Jeg tror de fleste tenkte at i hovedsak så vil Trump følge en næringsvennlig politikk, med skattekutt og mindre reguleringer. Men så langt så har det vært mest støy og usikkerhet rundt rammebetingelsene for næringslivet.
Også nedskjæringer og masseoppsigelser i offentlig sektor skaper bekymring. Kutt i offentlige utgifter påvirker også økonomien negativt, legger Bruce til.
– Det økonomiske bildet er uklart og usikkert med Trump, kanskje mer enn man trodde.
USAs sentralbanksjef Jerome Powell sa forrige uke at den amerikanske økonomien var på et godt sted, men at Trump-administrasjonen er i ferd med å implementere «betydelige politiske endringer» innen finanspolitikk, regulering og handel.
– Usikkerheten rundt endringene og deres sannsynlige effekter er fortsatt høy, sa Powell ifølge The Guardian.
Publisert 10.03.2025, kl. 19.00 Oppdatert 10.03.2025, kl. 20.41