Nå åpner Statsforvalteren en ny tilsynssak mot kjendispsykologen, etter et varsel fra enda en pasient.

Publisert 09.05.2025 16:15
Enda en tidligere pasient av psykolog Peder Kjøs har sendt varsel til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
I februar ble det kjent at Statsforvalteren hadde konkludert med at Kjøs har handlet i strid med helselovgivingen, etter at hans tidligere pasient, Tirill Brenden Sæther, varslet mot ham.
Saken er nå til behandling hos Statens helsetilsyn, som skal gjøre sin egen vurdering. Om de lander på samme konklusjon, kan Kjøs miste autorisasjonen.

Fredag bekreftet Statsforvalteren til TV 2 at de har opprettet et nytt tilsyn, etter at nok en tidligere pasient varslet i starten av april.
– Vi bekrefter at vi har opprettet tilsynssak, skriver fungerende avdelingsdirektør i helseavdelingen, Thea Marie Lindquist Belseth.
Peder Kjøs sier til TV 2 at han er lei seg for å høre at pasienten har hatt det vanskelig.
«Bare en historie»
TV 2 kjenner identiteten til varsleren, som er en av pasientene i NRK-podkasten «Hos Peder».

Den tidligere deltakeren forteller til TV 2 at hun blant annet gruet seg til terapitimene og følt seg glemt av produksjonen - både underveis og da episodene var publisert.
Hun følte at hun selv måtte ta mye ansvar for å drive terapien fremover, særlig når en kom inn på temaer som var vanskelig, forteller hun.
Etter produksjonen følte hun seg brukt, «bare som en historie».
Nå skal statsforvalteren altså gjennomføre et nytt tilsyn basert på dette varselet, samtidig som det første varselet er til behandling hos Helsetilsynet.

Vurderer tilbakekall av autorisasjonen
Helsetilsynet mottok saken i februar, og har tidligere opplyst overfor TV 2 at normal saksbehandlingstid er seks måneder.
TV 2 er nå kjent med at Helsetilsynet, i midten av april, sendte et brev til Kjøs med et forhåndsvarsel om at de vurderer tilbakekall eller begrensing av autorisasjonen hans.
Dette innebærer at Helsetilsynet orienterer helsepersonellet om at de vurderer om det er grunnlag for en slik reaksjon, på bakgrunn av dokumentasjon i saken.
Samtidig vil Kjøs igjen få anledning til uttale seg i saken.
– Helsetilsynet har flere reaksjonsformer. Vi kan avslutte saken uten reaksjon, gi faglig pålegg, begrense helsepersonellets autorisasjon, eller tilbakekalle autorisasjon, opplyser Hild Lamvik, kommunikasjonsrådgiver i Helsetilsynet, til TV 2.
Den videre saksgangen varierer fra sak til sak, sier Lamvik, som uttaler seg på generelt grunnlag.
– Leit å høre
TV 2 har tatt kontakt med Peder Kjøs om varselet og brevet fra Helsetilsynet.
Han sier han har lest anmodningen om tilsyn og at han skal sette seg ordentlig inn i den. Brevet fra Helsetilsynet sier han at han må forholde seg til.
– Foreløpig kan jeg ikke si mer enn at jeg er veldig lei meg for å høre at det har blitt vanskelig for pasienten min, skriver han i en SMS.
Kjøs har tidligere sagt til TV 2 at han ser at han har gjort feil i saken som gjelder det første varselet, og at han er lei seg for det.
I Kjøs sitt skriftlige tilsvar til det første varselet, som også var en pasient og deltaker i podkasten, bekrefter Kjøs at det aldri ble foretatt en screening av deltakerne før opptakene.
« (...) vi ønsket å formidle hvordan et reelt første møte foregår i alminnelig terapi», står det i tilsvaret, som TV 2 har fått innsyn i.

Hardt ut mot Peder Kjøs sin reality-terapi
Kjøs skriver videre at « (..) et stort antall søkere ble sortert ut etter redaksjonell vurdering av deres skriftlige søknader i samråd med meg, og i flere tilfeller etter en eller flere samtaler med produsent (...)»
Psykologen innrømmer at han i ettertid har tvilt på om dette var riktig å gjøre.
Delte meninger om terapi
Peder Kjøs ble for alvor kjent i NRK-serien «Jeg mot meg» i 2016, før podkasten «Hos Peder» i 2018. I etterkant av TV-serien høstet både Kjøs og NRK ros for prosjektet, men flere var også kritiske til realityterapien.
I 2022 viste en studie - som hadde snakket med elleve av deltakerne i TV-programmet - at deltakerne hadde reagert svært ulikt på terapien.
Flertallet av disse elleve mente at programmet var frigjørende, og hjalp dem med å kvitte seg med skam.
Et mindretall fortalte derimot om at de følte seg presset av produksjonen til å dele mer enn de egentlig ville, eller ikke ble hørt.