«Onkel Skrue» med jubelrop i retten: – Tusen takk, dommer!

2 days ago 15



OSLO TINGRETT (TV 2): Da dommeren løslot Imran Saber (47) mot politiets vilje, jublet han så mye at samme dommer måtte roe ham ned.

 Privat
KJENT KRIMINELL: Imran Saber har vært i retten mange ganger, både som tiltalt og fornærmet, men er ikke domfelt siden 2018. Foto: Privat

Publisert 02.07.2025 13:11 Sist oppdatert 6 minutter siden

– Yes! Det er den beste avgjørelsen du har tatt! Tusen takk, dommer, for at du tør å gjøre dette rett foran media og politiet! Det er så riktig, ropte Saber.

Sekunder i forveien hadde tingrettsdommer Endre Skjelbred Refsdal kunngjort at Saber skulle løslates mot daglig meldeplikt hos politiet.

Meldeplikten, som Saber selv tok initiativ til, gjelder i utgangspunktet i fire uker, men 47-åringen utbrøt umiddelbart at han gjerne kan melde seg på politihuset i tre måneder om det blir nødvendig.

 Frode Sunde / TV 2
SA NEI: Oslo tingrett var ikke enige med politiet i at det er grunnlag for å varetektsfengsle Imran Saber. Foto: Frode Sunde / TV 2

Tidligere under tirsdagens fengslingsmøte argumenterte han for at «det er meningsløst å bruke en varetektsplass på meg når dette kan løses på en helt annen måte».

– Jeg skjønner at jeg har sendt meldinger som folk opplever ubehagelig. Da må jeg møte i retten og få en dom. Gi meg 30, 60 eller 90 dager i fengsel, eller en bot. Men det er ikke noe behov for at jeg skal sitte i varetekt nå, sa han i fengslingsmøtet.

Mange fornærmede

Søndag kveld ble Saber – som i den kriminelle verden har gått under kallenavnet «Onkel Skrue» – pågrepet av politiet.

Han er blant annet siktet for tvang, utpressing, trusler, skadeverk og hensynsløs atferd. I den ti poster lange siktelsen fremkommer navn på mange fornærmede personer.

De har alle til felles at de selv eller et nært familiemedlem står i en økonomisk konflikt med Saber. Totalt er det snakk om tre familier.

Alt skal ha skjedd mellom 1. mars og 28. juni i år.

Saber nekter straffskyld for alt utenom noen truende plakater han har hengt opp, men dommeren er enig med politiet i at bevisene gir skjellig grunn til mistanke.

«Siktede har et modus knyttet til økonomiske konflikter mot de fornærmede der han er svært pågående, grenseoverskridende og intens. Han har sendt meldinger, oppsøkt dem på bopel, tatt bilder og begått skadeverk», står det i kjennelsen.

«Dødsbo fra helvete»

Ifølge TV 2s opplysninger har saken versert i flere år.

I forbindelse med truslene har Saber selv vist til en Finansavisen-forside med tittelen «Dødsbo fra helvete». Saken beskriver en betent økonomisk konflikt.

 Privat / TV 2
BLE SKUTT: I november 2010 ble Imran Saber skutt flere ganger på Jordal i Oslo. Han overlevde og gjennomgikk flere operasjoner. Ingen har vært tiltalt for skytingen. Foto: Privat / TV 2

Saber er også tidligere ilagt besøksforbud i tilknytning konflikten, ifølge rettsdokumenter som TV 2 har tilgang på. Han er nå siktet for brudd på besøksforbudet.

Mottakeren av Finansavisen-forsiden, en gutt i barneskolealder, fikk også en melding der det blant annet sto «I will hunt you».

Saber sier han forsøkte å sende melding til et annet familiemedlem ved å søke opp nummeret, og at han aldri ville sendt en slik melding til et barn med vilje.

– Jeg sender sånne meldinger til voksne folk, sa han.

– De har ikke lov!

Siden pågripelsen har Saber sittet på glattcelle.

Politiadvokat Michaela Klausen anket løslatelsen på stedet og fikk tingretten til å gi henne oppsettende virkning. Det betyr at Saber blir sittende i varetekt frem til lagmannsretten har vurdert spørsmålet.

Sabers forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg, sier han forventer at lagmannsretten løslater ham raskt.

 Petter Sørum-Johansen / TV 2
FORSVARER: Advokat Ketil Magnus Berg var veldig fornøyd med retten etter avgjørelsen om løslatelse. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV 2

I retten var Saber rasende på politiet, som ifølge ham ikke har vært villige til å la ham gå i avhør.

Saber mener han kan bevise at han ikke engang var i Norge da flere av skadeverkene og truslene skal ha funnet sted. Han har også tilbudt dem å innhente hans teledata, sånn at de får sjekket ham raskt ut av sakene, hevder han.

– De har ikke lov! De nekter å avhøre meg selv om jeg ønsker å dokumentere at de tar feil. Mye av dette er bare tull og humbug, sa Saber i retten.

Stor formue

Saber har ifølge skattelistene en formue på 42 millioner kroner. Under fengslingsmøtet oppga han at han «driver med eiendom».

I forbindelse med de økonomiske konfliktene mener politiet at Saber har ødelagt låsen på boligen til en mann, fått noen til å tagge ned garasjen til en annen mann, og at han hyppig har sendt Vipps-krav til mange av de fornærmede.

 Heiko Junge / NTB
GAMLE VENNER: Metkel Betew og Imran Saber ble avbildet på ravefestivalen Hyperstate i 1998. Foto: Heiko Junge / NTB

Da advokat Berg argumenterte for hvorfor Saber skulle løslates, pekte han blant annet på at faren for nye lovbrudd er betydelig svekket etter pågripelsen.

– Pressen skriver om dette, og det er tett kontakt mellom de fornærmede og politiet. Hvis han gjør noe som helst mot de fornærmede nå, så havner han i fengsel, sa Berg i retten.

Venter på avgjørelse

Saber bekreftet det samme da han svarte på spørsmål.

– Jeg forstår at om jeg går på rødt lys nå, så er det fengsel, sa han.

 Agnieszka Iwanska / TV 2

Ingebrigtsen-dommen: Reddet av kona

TV 2 Play

Saber er domfelt en rekke ganger, men har nå vært på frifot i flere år etter den siste dommen hans i juni 2018.

I sin begrunnelse for mistankegrunnlaget ba politiadvokat Michaela Klausen om at retten ser alle sakene i sammenheng, og ikke bare vurderer dem hver for seg.

Hun beskrev Sabers modus når han mener han har økonomiske krav.

– Han går bredt og intenst ut overfor familiemedlemmer. Det er oppringninger, fysisk oppmøte, bilder av adresser, postkasser og arbeidsplass. Han ber personer søke etter hans navn, sånn at de vil finne medieomtale av ham som pengeinnkrever, og alvorlige hendelser knyttet til drapsforsøk.

 Petter Sørum-Johansen / TV2
TAPTE: Politiadvokat Michaela Klausen møtte i retten for en kollega, men fikk ikke medhold. Foto: Petter Sørum-Johansen / TV2

Etter løslatelsen onsdag ville ikke Klausen svare på noen spørsmål fra pressen. Torsdag ønsker heller ikke påtalejuristen på saken å svare på konkrete spørsmål.

Det er ikke kjent når Borgarting lagmannsrett vil ta stilling til anken.

Read Entire Article