Nye regler for strømming av idrett i Oslo skaper frustrasjon. Oslo Idrettskrets varsler nye forslag til kommunen.
Otto Hansen Rognstad, VG
Publisert: 18.03.2025 12:35
– Det virker for meg både lite gjennomtenkt. For oss som er en liten klubb, har dette store konsekvenser.
Det forteller daglig leder i Manglerud Star, Julie Isaksen, om de nye retningslinjene for strømming av idrettsarrangementer i Oslo kommune.
De trådte i kraft mandag for litt over én uke siden:
Som en konsekvens av de nye retningslinjene, ble opprykkskampen til Elitehockeyligaen mellom Manglerud Star og Nidaros sendt på Osloklubbens egen Facebook-side.
– Slike kamper er det stor interesse rundt. Når Oslo kommune bestemmer seg for å ta ned kameraene i idrettsanleggene, bidrar de til at de små idrettene rammes sterkt, også toppidretten, sier Isaksen.
Halvannet år etter at Norges idrettsforbund sa nei til strømming av breddeidrett med barn og unge, sendte bymiljøetaten i Oslo i februar ut et brev til idrettslagene i kommunen. Der var beskjeden klar:
Alle fastmonterte kameraer på kommunale idrettsanlegg skulle tas ned innen 10. mars.
– Jeg synes det er sinnssykt. De gjør at vi ikke kan eksponere oss som tidligere. De nye retningslinjene går utover toppidretten, forteller Isaksen.
Tre dager før de nye retningslinjene trådte i kraft, initierte idretten – representert med NIHFNIHFNorges Ishockeyforbund, NFFNFFNorges Fotballforbund og Oslo idrettskrets – et møte med Oslo kommune med ønske om å ta en ny runde på kommunens nye retningslinjer.
Til stede på møtet var idrettsbyråd Anita North (H), som i 2023 overtok det politiske ansvaret for Oslo-idretten.
– Toppidrett er viktig. Samtidig er det barn og unge, og deres personvern, vi er mest opptatt av. Jeg tror nok foreldre til barna i Oslo-idretten er fornøyd med at kommunen ønsker å ivareta personvernet til deres barn, legger hun til.
Anita Leirvik North
Byråd for kultur og næring i Oslo kommune
Og når hun sier barn og unges personvern, må vi tilbake til 2023. Da omtalte VG flere uheldige episoder knyttet til MyGame-filming i norske idrettshaller.
– Foreldre skal føle seg trygge på at barna deres ikke blir filmet når de driver med idrett. Det var også flere i «strømmeutvalgetstrømmeutvalgetet flertall i idrettens "strømmeutvalg" anbefalte strømming av mindreårige i idretten i 2023» som var tydelige på at strømming av barn under 18 år ikke burde foregå, forteller North, og påpeker at personvernhensynet også er vektlagt i kommunens nye retningslinjer.
– Jeg har full forståelse for at personvernet er et argument også i de nye retningslinjene. Når det er sagt, er det ikke sånn at det ikke er mulighet for å se på alternativer i dag, sier Isaksen.
Isaksen får støtte av idrettspresident Zaineb Al-Samarai og generalsekretær i Oslo idrettskrets, Magne Brekke, som begge deltok på møtet mellom idretten og Oslo kommune.
– Det ble uttrykt frustrasjon fra idretten om at kommunens nye retningslinjer var for urimelige. Det er definitivt slik at kommunen har hengt seg opp i at de fastmonterte kameraene ikke er til å stole på, forteller Brekke.
Magne Brekke
Generalsekretær i Oslo Idrettskrets
Isaksen mener beslutningen om å ta ned de fastmonterte kameraene burde vært tatt på et lavere nivå.
– Nå ble utfallet enten-eller. Det er synd når man ikke får muligheten til å dekke hockey på dette nivået. Det er synd for alle idrettene i Oslo som vil nå ut, sier hun.
Idrettspresident Al-Samarai sier til VG at idrettsforbundet, etter byrådserklæringen fra Oslo kommune i 2023, utarbeidet nye retningslinjer for strømming av idrett i Norge.
– De unges personvern er ivaretatt i våre retningslinjer. Det bekrefter også Datatilsynet, sier Al-Samarai.
– Toppidretten og voksenidretten rammes hardt av de nye retningslinjene. Det er noe vi også adresserte på møtet på fredag, legger hun til.
Zaineb Al-Samarai
President i Norges idrettsforbund
Brekke forteller at Oslo idrettskrets kan komme til å fremme et nytt strømmeforslag til Oslo kommunen allerede denne uken. Forslaget skal i enkelthet dreie seg om kameraer som kan lukkes inne i skap.
– Det er ikke store endringer som skal til i forhold til de retningslinjene som nå foreligger, sier Brekke.
– De aller fleste fastmonterte kameraene i idrettsanleggene var kinesiskekinesiskeVG fortalte i 2023 at selskapet Hikvision, som leverte kameraer til strømming av norsk ungdomsidrett, bidro til overvåkning av undertrykte minoriteter i Kina og regnes som en sikkerhetsrisiko i USA. , så de måtte ned uansett. Hvis det finnes kameraer som er mindre utfordrende med hensyn til personvern, som kan tas ned når kameraene ikke brukes til toppidrett, er vi åpne for dialog med idretten, sier North.
Daglig leder i MyGame, Lars Setsaa, skriver i en e-post til VG at de før Oslos nye retningslinjer trådte i kraft, formidlet overfor sine rettighetspartnere at alle kinesiske kameraer kunne erstattes med svenskproduserte kameraer.
– Både TV 2, Amedia og MyGame forholder seg til de presseetiske linjene som gjelder for TV-produksjon, med de nye retningslinjene som idretten har lagt. Prinsippet er gjeldende i samtlige av de øvrige 160 kommunene vi produserer TV-kamper fra, sier han.
Lars Setsaa
Daglig leder i MyGame
Tilbake til Mangelrudhallen.
Det fastmonterte kameraet ble tatt ned rundt klokken 10:00 samme dag som opprykkskampen mellom Manglerud Star og Nidaros gikk av stabelen. Klubben kastet seg rundt. Han som skulle flippe burgere, ble satt til å filme kampen.
– Hockey er en liten idrett. Når de fastmonterte kameraene tas ned, blir idrettslagene belastet enda mer. Det er problematisk, forklarer hun.
– Vi har gode samarbeidspartneresamarbeidspartnereMyGame har inngått en avtale med Norges Ishockeyforbund (NIHF) som gir selskapet eksklusive rettigheter til å filme og strømme både elite- og breddekamper i norsk ishockey frem til 2030. som kan dette. Vi er nødt til å mobilisere og gå i dialog med Oslo kommune om å finne en fornuftig løsning på dette, forteller Isaksen.
Hun kommer med en klar oppfordring til politikerne.
– Jeg håper Oslo kommune tar idretten med inn i disse diskusjonene og hører på våre erfaringer, sier daglig leder Isaksen.