Bestillingsdrap gjennomført av unge, kriminelle nettverk og statlige aktører er blant det som uroer politiet i 2025.

Publisert 12.03.2025 10:00 Sist oppdatert 13 minutter siden
Svenske kriminelle nettverk har fått større fotfeste i Norge, og har opparbeidet seg høy volds- og fryktkapital som benyttes av norske aktører.
Det kommer frem i politiets trusselvurdering for 2025, som blir lagt frem onsdag formiddag. Kripos har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Politidirektoratet.
– De kriminelle er grenseløse. De opererer på tvers av landegrenser, sier Politidirektør Håkon Skulstad.
Politiet har tidligere advart om unge, svenske kriminelle som reiser til Norge for å utføre vold eller drap på bestilling. Det var noe de så mer av i løpet av fjoråret.
– I 2024 har dette gått fra å være en bekymring til å bli en begynnende realitet, heter det i den nye trusselvurderingen.
Drap som «lavstatusjobb»
Politidirektøren viser at antall drapsforsøk i Norge har økt, og at de ser en økning av drapsforsøk som er utført av unge.
– Politiet har avverget flere bestillingsdrap som skulle utføres i Norge av unge bosatt i Sverige, sier han.
De unge voldsutøverene blir lokket med pengebeløp og status. Politiet viser til Danmark og Sverige, der det er rapportert om chattegrupper dedikert til «kjøp og salg» av vold.
– Den unge gjerningspersonen har gjerne ikke selv en gjengtilknytning og kjenner ikke offeret eller området der drapet skal utføres. Drap har på denne måten blitt en utleid “lavstatusjobb”, skriver de i rapporten.
Volden de unge utfører har også endret karakter, ifølge politiet.
– Den er til dels svært alvorlig, og kan omfatte bruk av kniv og i noen tilfeller skytevåpen. Voldsutøvelsen fremstår dessuten i større grad å være planlagt, og med enda flere personer til stede under hendelsen.
Samarbeider med statlige aktører
Politiet advarer i tillegg mot statlige aktører som ønsker å ramme samfunnsfunksjoner i Norge.
Da Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la frem sin egen trusselvurdering i begynnelsen av februar, ble det lagt vekt på at truslene fra statlige aktører oppleves som mer krevende enn på mange tiår.
Statlige aktører bruker også kriminelle i Norge til å nå sine mål, ifølge den nye trusselvurderingen som ble lagt frem onsdag:
– Noen av forholdene gjennomføres i det digitale rom. Et eksempel er tyveri av sensitiv informasjon som kan komme statlige aktører til gunst, heter det i rapporten.
Profesjonaliseringen av organisert kriminalitet er og bruken av kriminalitet som handelsvare er også noe som kan føre til samarbeid mellom kriminelle og statlige aktører, ifølge politiet.
Saken oppdateres!