Politikere bør være varsomme med å forby alt vi ikke liker. Det gjelder også russeklær

1 month ago 15



Uenigheten handler snarere om hvordan vi skaper en mer inkluderende feiring. Foto: Lise Åserud / NTB
  • Kenneth Austrått

    Nestleder opplæringsutvalget (H)

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Som folkevalgte bør vi være varsomme med å forby symptomer på alt vi ikke liker. Det gjelder også russeklær.

Slike forbud løser ikke nødvendigvis de underliggende problemene – som kan dukke opp i ny form. Det kan føre til uheldig detaljstyring, og til at vi legger mer vekt og tid på sanksjoner enn gode holdninger.

For å lykkes med å endre avgangsfeiringen, må vi få med det brede laget av elever.

I leserinnlegget «Når klær skaper utenforskap» av Julia Eikeland (Ap), kan det fremstå som om forbud mot russeklær er det eneste aktuelle tiltaket for en mer inkluderende avgangsfeiring. Arbeiderpartiet ønsker å løfte saken på nytt i opplæringsutvalget, til tross for at skolereglementet ble behandlet allerede i mai 2024 – uten forslag om endringer fra verken Ap eller Eikeland selv. Ett år er gått, men diskusjonen har ikke endret seg siden mitt innlegg i fjor.

Høyre i Innlandet har i et samarbeid med AP landet på en annen konklusjon enn resten av Høyre-fylkene, noe Eikeland finner ironisk. Det er naturligvis Innlandet Høyre som må svare for sitt standpunkt, men i Høyre har vi stor takhøyde for at ulike deler av partiet kan vurdere egnede tiltak forskjellig.

Det er liten uenighet om at russefeiringen har blitt mer krevende de siste årene. Uenigheten handler snarere om hvordan vi skaper en mer inkluderende feiring.

Elever Aftenbladet snakket med i fjor trakk fram hvor viktig fellesaktiviteter er for godt miljø. Dette er noe av bakgrunnen for at flertallspartiene (Høyre, Frp, Venstre og KrF) valgte å prioritere pengene nettopp til slike tiltak, fremfor å spre dem tynt utover. Fellesarrangement bidrar til å bygge gode holdninger og fellesskap.

For å lykkes med å endre avgangsfeiringen, må vi få med det brede laget av elever. Det krever positive tiltak som gjør at flertallet ønsker å bidra til endringen, i stedet for å trekke seg unna og fortsette som før. For å få dette til, trenger vi støtte fra flere hold. Foreldre, skoler, lokalmiljø og elevene selv er helt avgjørende for å lykkes. En inkluderende avgangsfeiring skapes ikke gjennom politiske vedtak alene, men ved at flest mulig ser verdien av, og forstår hvorfor endringen er riktig.

Publisert:

Publisert: 2. april 2025 13:14

Read Entire Article