Norsk politi har avdekket flere voldsoppdrag utført av svenske aktører på vegne av norske kriminelle nettverk. Politiet tror det vil skje flere slike voldshandlinger i Norge fremover.
Publisert: 12.03.2025 10:00 | Oppdatert: 12.03.2025 10:29
Kortversjonen
- Norsk politi har avdekket flere voldsoppdrag utført av svenske aktører for norske kriminelle nettverk.
- Den grove kriminaliteten vi kjenner fra Sverige, er i ferd med å etablere seg i Norge.
- Voldsoppdrag settes ut på anbud på digitale plattformer. Unge svensker rekrutteres for å utføre disse oppdragene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Den grove kriminaliteten som tidligere primært har foregått i Sverige, er det siste året spredt til Norge.
Det kommer frem i rapporten «Politiets trusselvurdering 2025». Rapporten ble offentliggjort onsdag.
Sverige rangeres høyest av de nordiske landene på utbredelse av organisert og økonomisk kriminalitet. De siste årene har samtlige politidistrikter i Norge rapportert om ulik grad av tilstedeværelse av aktører tilknyttet svenske kriminelle nettverk.
Disse skal særlig være koblet til narkotikakriminalitet, står det i rapporten. Kripos har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Politidirektoratet.
I desember skrev Aftenposten om denne trenden.
Drivstoffet
– Vi prioriterer nå de kriminelle nettverkene som gjør mest skade, sier assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas.
Han sier de mest dominerende kriminelle nettverk i Norge har en ting til felles:
– Narkotikakriminalitet. Det er drivstoffet som driver frem mye annen kriminalitet. Dette er godt organiserte, motstandsdyktige nettverk, sier han.
Tilstedeværelsen varierer fra allerede etablerte nettverk og forsøk på ny og varig etablering til enkeltaktører.
I rapporten heter det videre at Norge er et attraktivt marked for salg av narkotika, fordi markedsprisen er høyere her.
Trussel- og voldshandlinger i Norge
Geografisk, språklig og kulturell nærhet mellom svenske og norske aktører gjør det enklere for nettverkene både å etablere seg og holde relasjonene ved like.
De siste årene har politiet identifisert flere voldsoppdrag som svenske aktører har utført på vegne av norske kriminelle nettverk. I det kommende året vil svenske og norske aktører tilknyttet svenske kriminelle nettverk fortsette å begå trussel- og voldshandlinger i Norge.
Dette skjer enten som et ledd i egen virksomhet eller på bestilling fra andre.
Volden er hovedsakelig knyttet til personkonflikter. Det dreier seg også om rivalisering mellom aktører om territoriell kontroll og markedsandeler i narkohandelen.
Svenske kriminelle nettverk har ifølge rapporten over tid opparbeidet seg høy volds- og fryktkapital, som er ettertraktet av kriminelle nettverk og aktører i Norge.
I januar skrev Aftenposten om svenske gjenger som vil etablere seg i Norge.
Voldsoppdrag på anbud
En annen trend rapporten omtaler, er at voldsoppdrag i større grad er blitt en handelsvare på digitale plattformer.
Politiet har over tid uttrykt bekymring for at unge, svenske voldsutøvere skulle reise til Norge for å gjennomføre voldsoppdrag. Dette ble fremhevet i trusselvurderingen i fjor.
«I 2024 har dette gått fra å være en bekymring til å bli en begynnende realitet. Voldsoppdragene settes ut på anbud på digitale markedsplasser av de kriminelle nettverkene og utføres av unge gjerningspersoner», står det i den ferske rapporten.
I Sverige og Danmark er det i samme periode rapportert om en utvikling der mindreårige gutter lokkes med pengebeløp i chattegrupper dedikert til «kjøp og salg» av voldsutøvelse.
Den unge gjerningspersonen har gjerne ikke selv en gjengtilknytning. Vedkommende kjenner ikke offeret eller området der drapet skal utføres. Drap har på denne måten blitt en utleid «lavstatusjobb».
Den omfattende rapporten omhandler også andre aktuelle temaer som cyberkriminalitet, menneskehandel, hatkrim og narkotikakriminalitet.
– Verden rundt oss er mer urolig og uforutsigbar og endringer skjer raskt. Samtidig står samfunnet overfor flere alvorlige og komplekse kriminalitetsutfordringer som vi sammen må ta på alvor, sier politidirektør Håkon Skulstad.