Professorer utfordrer Trumps forsøk på å deportere studenter

6 hours ago 4



Hundrevis av søksmål har blitt levert. Nå skal saken gå for retten uten jury.

 Charles Krupa / AP / NTB
En demonstrasjon for Palestina i USA. Foto: Charles Krupa / AP / NTB

Publisert 08.07.2025 07:57 Sist oppdatert 31 minutter siden

Mandag åpner en rettssak uten jury i Boston. Den markerer et sjeldent tilfelle blant hundrevis av søksmål som er fremmet i USA i forsøk på å stanse Trumps forsøk på massedeportasjoner, dramatiske kutt og endring av maktforholdet mellom presidenten og de folkevalgte i Kongressen.

I mange av disse sakene har dommere kommet med raske kjennelser tidlig i prosessen uten at noen har blitt innkalt for å vitne.

Den føderale dommeren William Young har derimot beordret rettssak for å høre de amerikanske professorenes sak og sier at dette er «den beste måten å komme fram til sannheten på».

Hentet av maskerte agenter

Søksmålet ble innlevert i mars etter at innvandringsmyndighetene hadde arresterte den nylig uteksaminerte syriskfødte studenten Mahmoud Khalil ved Columbia-universitetet.

Han ledet an i protestene i New York mot Israels krigføring i Gaza, er innvilget permanent opphold i USA og er gift med en amerikansk kvinne.

Khalil ble likevel det første målet for Trumps forsøk på å deportere utenlandske studenter som han anklager for å fremme propalestinske eller antiisraelske synspunkter.

Siden har administrasjonen kansellert visaene til hundrevis av andre studenter og akademikere, og noen av dem er arrestert. Blant dem var den tyrkiske studenten Rumeysa Ozturk ved Tufts-universitetet. Hun ble hentet av maskerte agenter i sivil etter å ha skrevet en kronikk som kritiserte skolens respons på Israels krigføring i Gaza.

Har beordret løslatelse

I disse og andre saker har dommere beordret løslatelse av studenter som satt i varetekt etter å ha argumenterte for at administrasjonen fratok dem retten til ytringsfrihet, nedfelt i den amerikanske grunnlovens første tillegg.

Arrestasjonene danner grunnlag for saken American Association of University Professors og dens avdelinger ved universitetene Harvard, Rutgers og New York, samt Middle East Studies Association, har fremmet for dommer Young i Boston.

Presidentordrer

Saksøkerne mener at det amerikanske utenriksdepartementet og departementet for innenlandsk sikkerhet har innført en politikk om å tilbakekalle visum og fengsle og deportere utenlandske studenter og ansatte som engasjerte seg i propalestinsk aktivisme.

Denne politikken, mener professorene, ble vedtatt etter at Trump i januar undertegnet presidentordrer som beordret etatene til å beskytte amerikanere fra utlendinger som «fremmer hatefulle ideologier» og til å bekjempe antisemittisme på «kraftig vis».

Utenriksminister Marco Rubio opplyste i slutten av mars at han til da hadde tilbakekalt mer enn 300 visa og advarte om at Trump-administrasjonen hver eneste dag lette etter «disse galningene».

– Viktig ytringsfrihetssak

Rettssaken vil avgjøre om Trump-administrasjonen med sin politikk krenker saksøkernes ytringsfrihet som er nedfelt i grunnlovens første tillegg. Hvis Young konkluderer med at dette er tilfelle, vil rettssaken gå inn i en ny fase der dommeren vil komme med en kjennelse.

Young har beskrevet søksmålet som «en viktig ytringsfrihetssak» og har kalt Trump-administrasjonens politikk, slik saksøkerne fremstiller det, et tydelig forsøk på å skremme folk fra å praktisere sin grunnlovsfestede rett til å ytre seg politisk.

Utnevnt av Reagan

84 år gamle William Young ble i sin tid utnevnt til føderal dommer av republikanernes daværende president Ronald Reagan.

I forrige måned ga han i en annen rettssak borgerrettsadvokater og demokratisk-ledede delstater en seier ved å beordre gjeninnføring av hundrevis av forskningsstipender fra USAs nasjonale helseinstitutt.

Disse stipendene var trukket tilbake av Trump-administrasjonen som hevdet at de bidro til å fremme mangfold, likestilling og inkludering.

Read Entire Article