Kortversjonen
- Demonstrasjonene mot Hamas og Israel er de største siden krigens start med hundrevis av deltagere.
- Hamas anklages av demonstrantene for mangelfull støtte til sivile og undertrykkende styre.
- Midtøsten-ekspert mener protestene kan bli en stor bevegelse.
- Israels forsvarsminister oppfordrer palestinere til å kaste ut Hamas.
– Dette er første gang jeg har sett palestinere kritisere Hamas i offentligheten, sier en demonstrant i Khan Younis over telefon til VG, før han sier:
– Jeg skal demonstrere hver dag, helt til jeg ser endring.
Tirsdag kveld deltok han i en demonstrasjon sør på Gazastripen. Av sikkerhetshensyn ønsker han ikke å stå frem med navn, men VG kjenner identiteten hans.
– Det er to årsaker til det. Det ene er at Hamas har portrettert seg selv som en motstandsbevegelse, og det er skamfullt for palestinere å kritisere dem, sier han.
– Den andre grunnen er at Hamas kan skade deg, eller anklage deg for forræderi. Palestinere vil heller dø enn å bli kalt forrædere.
Foto: HAITHAM IMAD / EPA / NTB
Protestene tirsdag og onsdag skal være de største siden krigens oppstart. Flere hundre palestinere skal ha deltatt, ifølge internasjonale medier. VG har ikke hatt mulighet til å verifisere tallene.
Et høytstående medlem i Hamas, Basem Naim, sier til BBC at folket har rett til å «skrike ut i smerte», men anklager demonstrantene for å ha «mistenkelige agendaer».
Demonstrantene kritiserer både Israels brutale krigføring, det internasjonale samfunnets manglende evne til å hjelpe, og mer uventet: Hamas.
– Hamas er i en enorm skvis, presset mellom Israel og en totalt utmattet sivilbefolkning. Israels strategi ser ut til å lykkes, og folk har fått nok, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad.
Dosent ved UiO, forsker ved fredsforskningsinstituttet Prio og ekspert på Midtøsten.
Tuastad ser ikke bort ifra at dette kan bli en stor bevegelse over hele Gaza.
– Det hender at sånne barrierer blir brutt, og så blir det en bølge. Og det er kanskje det vi ser nå. Jeg har vanskelig for å se at folk plutselig skal bli skremt tilbake til sine telt og ruiner nå.
– Nok er nok! Det er på tide at stemmene våre blir hørt, og at verden ser at ikke alle palestinere er Hamas, sier demonstranten VG har snakket med.
Han forteller at sinnet har økt i takt med krigen:
– Men vi har brukt det meste av tiden vår på å lete etter vann, mat og skaffe tak over hodet. Det har ikke vært tid til å tenke på endring.
Under våpenhvilen som ble brutt tidligere i mars, skal palestinerne ha blitt provosert over Hamas’ manglende vilje til å hjelpe de sivile. Istedenfor brukte de tid på å bygge seg opp igjen militært, forteller han.
– Vi skjønte at den eneste måten å stanse denne krigen på, er ved å få Hamas til å gå av.
En politistat
Protestene er desto mer oppsiktsvekkende ettersom Hamas tidligere har vist seg lite tolerante for regimekritikk.
– Kritikere har blitt fengslet og torturert. Vi har sett en viss pragmatisme i hvordan de har administrert Gaza, men det har også vært en politistat, forklarer Tuastad.
Hamas har hatt støtte i store deler av befolkningen over lengre tid grunnet særlig tre faktorer, ifølge forskeren:
- Befolkningen på Gaza er religiøst konservativ, som er et perspektiv Hamas fremmer.
- Hamas har vært en kilde til kontinuitet, og klart å etablere orden.
- Mange palestinere har sett på blokaden mot Gaza som kollektiv avstraffelse, noe som har styrket støtten til Hamas og bevegelsens motstandsretorikk.
Få alternativer
Nå er dette i ferd med å rase sammen.
– Nå ser vi en historisk svekkelse av Hamas’ legitimitet. Folk sier rett ut at de har fått nok av både dem og krigen.
Hvem som kan ta over, er uklart. Deler av det internasjonale samfunnet, deriblant Norge, har fremmet den palestinske selvstyremyndigheten som en naturlig aktør å samarbeide med.
Den er ledet av det sekulære partiet Fatah og president Mahmoud Abbas, som tidligere var en del av den væpnede opprørsgruppen PLO.
Likevel tror Tuastad at Israel kan sette kjepper i hjulene for et alternativt palestinsk styre i Gaza.
– En overgangsperiode med egyptiske og jordanske styrker har vært foreslått, men Israel avviser at palestinske myndigheter skal få kontroll over Gaza igjen, sier han.
Israels forsvarsminister Israel Katz har oppfordret palestinere til å bli med i protestene.
– Krev at Hamas blir sendt ut av Gaza, og krev at de israelske gislene umiddelbart blir sluppet fri, sier Katz ifølge israelske i24News.
Selv hvis israelske politikere nå utnytter situasjonen, står de òg overfor en kritisk befolkning.
– Det paradoksale er at palestinere demonstrerer mot Hamas, mens israelere demonstrerer mot Netanyahu, sier Tuastad.