Putin angriper Stoltenberg om vestlige våpen mot Russland

2 weeks ago 15Vladimir Putin fotografert på tirsdagens pressebriefing der han angriper Jens Stoltenberg. Bildet er sendt ut fra Kremls fotografpool. Foto: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL / EPA / NTB

Vladimir Putin svarer i kraftige ordelag på Jens Stoltenbergs uttalelser om at NATO-landene bør la Ukraina angripe inn i Russland med vestlige våpen.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
onsdag 29. mai kl. 00:06

Kortversjonen

  • Vladimir Putin svarer kraftig på Jens Stoltenbergs forslag om å la Ukraina angripe legitime mål i Russland med vestlige våpen.
  • Putin advarer små land mot å eskalere situasjonen.
  • Han beskylder Stoltenberg for å ha mistet forstanden siden tiden som statsminister i Norge.
  • Ekspert Palle Ydstebø mener Putins retorikk er kjent og forsøker å hindre Ukraina i å få bruke vestlige våpen.

Han kommer også med et personlig angrep på nordmannen.

– Tiden er inne for at allierte vurderer hvorvidt de skal oppheve noen av begrensningene de har lagt på bruken av våpnene de har donert til Ukraina, sa NATO-sjefen i et intervju med The Economist i helgen.

Stoltenberg pekte på at mye av kamphandlingene nå foregår i Kharkiv-regionen, nær grensen mot Russland.

– Det blir veldig vanskelig for Ukraina å forsvare seg selv ved å nekte dem muligheten til å bruke disse våpnene mot legitime militære mål på russisk territorium, sa NATO-sjefen.

Putin svarer på disse uttalelsene under et besøk i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan tirsdag:

– Denne konstante eskaleringen kan lede til alvorlige konsekvenser, sier Russlands president.

Mindre land «bør være klar over hva de leker med» da de har små landarealer og tette befolkninger, sier Putin.

Jens Stoltenberg i Brüssel tirsdag. Foto: Wiktor Nummelin/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

– Dette er en faktor de bør ha i bakhodet før de snakker om å slå dypt inn i russisk territorium. Dette er en alvorlig ting, og vi følger selvfølgelig nøye med på det, sier Putin ifølge Reuters.

Han går også til et personlig angrep på Jens Stoltenberg – gjengitt av mange store russiske medier:

– Da han var statsminister i Norge, hadde vi kontakt. Da løste vi vanskelige spørsmål om Barentshavet og mer, og vi kunne bli enige. På den tiden led han ikke av demens, det er jeg helt sikker på, sier Putin ifølge Tass.

Oberstløytnant Palle Ydstebø ved Krigsskolen er ikke så overrasket over uttalelsene fra den russiske presidenten:

– At han harselerer med andre ledere at alt var så mye bedre før, er helt vanlig retorikk fra den kanten der.

– Vi må heller prøve å se hva Putin prøver å få til med det han sier enn hva som ligger i det. Denne type uttalelser kommer russerne med i hytt og pine, fortsetter Ydstebø.

– Hva prøver han å få til?

– Det er som tidligere at når det handler om nye vestlige våpen, så har russerne prøvd å stoppe det, for eksempel med å true med atomvåpen eller true enkeltland i NATO. De har prøvd å komme med tvetydige budskap om konsekvenser og eskalering, som Putin gjør her.

– Egentlig har vi hørt alt før, konkluderer Ydstebø.

– Alt har til hensikt å hindre at Ukraina får bedre ukrainske våpen, og i dette tilfelle brukt dem på russisk territorium.

– Hva tenker du om dette konkrete tilfellet?

– Det er absurd om ikke Ukraina skal få angripe legitime mål i Russland med den type våpen som Ukraina får av Vesten så lenge som Russland angriper Ukraina med våpen som de får fra land som Nord-Korea og Iran. Hvis Ukraina skal nektes å angripe russiske militære mål med disse våpnene, tvinger det Ukraina til å krige med én arm på ryggen, mener Palle Ydstebø.

Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Tirsdag kveld norsk tid sier Washington at det fortsatt er uaktuelt for USA å la Ukraina bruke amerikanske våpen mot russiske mål.

– Det er ingen endring i vårt ståsted her nå. Vi verken oppfordrer eller tillater bruk av våpen som USA har levert, mot russisk territorium, sier John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Det er nå gått mer enn to år siden Russland erklærte fullskala krig mot Ukraina. Vesten vurderer hva de skal gjøre for å stoppe de russiske militære fremskrittene den siste tiden.

Read Entire Article