Putin som influencer

3 hours ago 4



Kortversjonen

  • Russland forsøker å påvirke valgene i Polen og Romania gjennom desinformasjonskampanjer.
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser Russland som Norges største etterretningstrussel.
  • Nicusor Dan vant det rumenske presidentvalget etter at det ble avholdt på nytt.
  • Rafal Trzaskowski vant første runde i det polske presidentvalget.

I en verden av influencere er Vladimir Putin blant de største. Ikke bare har han mange følgere. Han styrer også en armé som opererer i sosiale medier. En av deres spesialiteter er valgpåvirkning.

I Ukraina fører Putin en brutal angrepskrig, som han insisterer på å kalle «en spesiell militæroperasjon». De spesielle cyberoperasjonene som Putin utfører mot vestlige land pågår i det skjulte.

Ikke med missiler og droner som i Ukraina, men med desinformasjon, hacking og sabotasje.

Det kan være vanskelig å oppdage og avsløre desinformasjonen. Hackere og påvirkningsagenter er blitt dyktigere til å skjule sine spor.

 KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / NTBVladimir Putin på Den røde plass i Moskva 9. mai. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / NTB

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anser Russland som den største etterretningstrusselen mot Norge. Russlands målsetting ser ut til å være å spre desinformasjon, særlig i sosiale medier, for å forsterke eksisterende konflikter, spre falske rykter og undergrave tilliten til myndighetene.

PST om utenlandsk påvirkning: «I verste fall kritisk for Norge»

Da PST tidligere i år la frem årets trusselvurdering omtalte de at flere land kan bruke proxy-aktører, eller stedfortredere for å nå sine mål, som er å skape usikkerhet, uro og frykt i befolkningen. Trusselaktørene forsøker å påvirke meningsdannelsen, het det. Hensikten kan være å skape forvirring eller for å få større oppslutning om sitt syn.

Det er ytringsfrihet i Norge, men det er viktig å gjenkjenne og identifisere politiske budskap som lyder som et ekko av russisk propaganda.

 Stoyan Nenov / Reuters / NTBNicusor Dan taler i Bucuresti etter å ha sett valgdagsmålingene 18. mai. Dan vant presidentvalget. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB

Det rumenske presidentvalget sent i fjor høst ble vunnet av Calin Georgescu, en kandidat fra ytre høyre. Valget ble senere annullert av Romanias forfatningsdomstol fordi dommerne fant at det hadde pågått ulovlig påvirkning fra utlandet, blant annet i form av TikTok-reklamer.

Det er første gang resultatet av et valg i Europa er blitt avvist på grunn av en russisk desinformasjonskampanje.

Det fikk USAs visepresident J.D. Vance til å refse Europa og spesielt Romania.

–Vi har ikke de samme verdier hvis du annullerer valg fordi du ikke liker resultatet, og det skjedde i Romania. Hvis du er så redd for ditt eget folk at du bringer det til taushet.

Verdens rikeste mann og Trumps nære allierte, Elon Musk, kalte sjefdommeren i Romania for en tyrann.

Folkets stemme ble hørt i Romania. Sist helg ble det arrangert et nytt presidentvalg som ble vunnet av den liberale sentrumskandidaten Nicusor Dan, som er ordfører i Bucuresti, i konkurranse med høyrenasjonalisten George Simion.

Simion vant første runde, men oppnådde ikke over 50 prosent av stemmene. En talsperson for det rumenske utenriksdepartementet sa de igjen så kjennetegnene på russisk innblanding i valget. Det skjedde i form av en viral kampanje av falske nyheter på Telegram og i andre sosiale medier.

Men denne gang var det Simion som ba om at valgresultatet ble annullert på grunn av ekstern innblanding.

Tror du at Russland vil forsøke å påvirke valgkampen i Norge?aJabNeicVet ikke

Presidentvalget i Romania vakte uvanlig stor internasjonal interesse. Det skyldes blant annet Romanias strategiske betydning, med grense blant annet mot Ukraina, Moldova og Svartehavet.

Dans triumf i presidentvalget var en seier for Europa.

Et klart flertall, nesten 54 prosent, valgte en kandidat som ønsker at Romania skal spille en aktiv og konstruktiv rolle i EU og Nato. Og ikke minst, som vil fortsette å støtte Ukraina i deres frihetskamp.

 ZOLTAN FISCHER / AFP / NTBViktor Orban på besøk hos Donald Trump sist sommer. Foto: ZOLTAN FISCHER / AFP / NTB

Donald Trumps administrasjon la ikke skjul på støtten til rumenske høyrepopulister. Kremls påvirkning skjedde i form av desinformasjonskampanjer i forkant av presidentvalget.

I det rumenske presidentvalget sto velgerne overfor et tydelig retningsvalg. De kunne gått i illiberal retning og valgt en nasjonalist, en Trump-venn og en EU-kritiker. Eller de kunne stemme på en liberal EU-tilhenger og støttespiller for president Volodymyr Zelenskyj i Ukraina.

Valgtaperen George Simion er en sterk tilhenger av Trumps MAGA-bevegelse. Han tok til orde for å innlemme nabolandet Moldova i Romania og kutte den militære støtten til Ukraina.

Hvis Simion hadde vunnet, ville EU og Nato fått et problem. Illiberale krefter som Ungarns statsminister Viktor Orban ville ha fått en alliert i kampen mot Brussel.

 Vadim Ghirda / AP / NTBPresidentkandidat George Simion på et møte med næringslivsfolk i Bucuresti 13. mai. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Første runde i det polske presidentvalget ble gjennomført sist helg. Polens cyberforsvar har tidligere advart mot et storstilt forsøk fra russisk side på å forstyrre valget ved hybride angrep.

Statsminister Donald Tusk skriver på X at en gruppe russiske hackere brukte meldingstjenesten Telegram for å angripe nettsidene til det liberale regjeringspartiet Borgerplattformen. Etter valget oppga myndighetene at det ble avdekket desinformasjonskampanjer på Facebook som så ut til å være betalt fra utlandet.

Som i Romania, var det en liberal ordfører fra hovedstaden som vant det polske valget. Rafal Trzaskowski fra regjeringspartiet fikk vel 31 prosent av stemmene, tett fulgt av den svært høyreorienterte Karol Nawrocki som er støttet av opposisjonen i det nasjonalistiske Lov og rettferdighetspartiet. Andre og avgjørende valgomgang finner sted 1. juni.

Nawrocki er kritisk til EU, men støtter fortsatt militærhjelp til Ukraina.

 JAREK PRASZKIEWICZ / EPA / NTBDen polske presidentkandidaten Rafal Trzaskowski på valgkamp i Sosnowiec på tirsdag. Foto: JAREK PRASZKIEWICZ / EPA / NTB

Høyrepopulister liker å si at de uttrykker folkets vilje. I Romania er mange frustrert over det politiske etablissementet og økonomisk vanstyre. Ytre høyre har vokst på den omfattende misnøyen med det bestående. Russiske aktører kan utnytte og forsterke konflikter og undertrykke tilliten til demokratiske institusjoner.

18. mai meldte Ukrainas militære etterretning (HUR) at Russland har intensivert desinformasjonskampanjene rettet mot EU- og Nato-land. Ifølge HUR bruker «Dobbelgãnger»-operasjonen falske nettsteder som ligner på velkjente vestlige nyhetsplattformer for å spre russisk propaganda.

Hvis Nawrocki vinner det polske valget kan han legge ned veto mot lovforslag fra regjeringen til Donald Tusk. Presidenten kan også påvirke utenrikspolitikken.

Polen spiller en viktig rolle i EU. Ingen i Nato bruker en større andel av sitt bruttonasjonalprodukt enn Polen. Statsminister Tusk fronter støtten til Ukraina, sammen med lederne fra Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Som Simion står Nawrocki Trump nær. Han ble nylig fotografert ved Trumps side i Det hvite hus.

–Du kommer til å vinne, sa den amerikanske presidenten.

Høyrepopulistene tapte i Romania, men kan fortsatt vinne i Polen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article