Putins rådgiver mener Ukraina-krigen er intern prosess: – «Back in the USSR»

1 day ago 8



 ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTBVladimir Putin fotografert i Kreml torsdag. Bildet er offentliggjort av statskontrollerte russiske medier. Foto: ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Vladimir Putins rådgiver kaller krigen i Ukraina for en «intern prosess» ettersom Sovjetunionen fortsatt eksisterer.

Onsdag 28. mai kl. 03:10

Kortversjonen

  • Putins rådgiver hevder Sovjetunionen fortsatt eksisterer, og kaller krigen i Ukraina en «intern prosess».
  • Ekspert mener dette undergraver Ukrainas suverenitet og forsøker å rettferdiggjøre russisk aggresjon.
  • Forfatter Borchgrevink påpeker at uttalelsen sender et tydelig signal om at ingen tidligere sovjetrepublikk er trygg.

–⁠ Et signal om at ingen kan føle seg trygge, sier ekspert til VG.

Russland og Ukraina var to av til sammen 15 republikker i Sovjetunionen, som ble oppløst i 1991, og de 15 republikkene ble selvstendige nasjoner.

– Uttalelsen fra Putins rådgiver er nok et forsøk på å undergrave Ukrainas suverenitet og et forsøk på å omdefinere russisk krigføring som et «internt anliggende» heller enn en krig Russland har startet med en annen suveren stat, sier Russland-ekspert Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier til VG.

Anton Kobjakov, som på Kremls hjemmesider omtales som «presidentens rådgiver», uttaler på en pressekonferanse at Sovjetunionen juridisk sett aldri ble oppløst, og at krigen i Ukraina derfor er en «intern prosess», melder det uavhengige mediet Agenstvo på Telegram.

– Hvis den juridiske prosedyren ble brutt, betyr det at Sovjetunionen juridisk sett fortsatt eksisterer, uttaler Kobjakov.

Bilde av Anton KobjakovAnton Kobjakov

President Putins rådgiver

– Hvis Sovjetunionen ikke er oppløst, følger det logisk sett fra et juridisk perspektiv at Ukraina-krisen er en intern prosess, fortsetter Putins rådgiver.

Vladimir Putin selv uttalte allerede i 2005 at han så på Sovjetunionens sammenbrudd som «det 20. århundrets største geopolitiske katastrofe».

– Nå er ikke jeg jurist, men påstanden om at Sovjetunionen fortsatt eksisterer bør sees på som russisk informasjonsmanipulering heller enn et holdbart juridisk argument. FN og det fleste land i verden anerkjenner Ukraina som en selvstendig stat, sier Karen-Anna Eggen ved Institutt for forsvarsstudier.

Bilde av Karen-Anna EggenKaren-Anna Eggen

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier

– Dette er i tråd med russisk historieomskriving og tidligere uttalelser fra Kreml, som at president Khrustjov i 1954 ulovlig «ga bort» Krymhalvøya til Ukraina. Dette blir også fremstilt som en administrativ feil og sett på av Putin som en oppstykking av det historiske stor-Russland.

– Er det et forsøk på rettferdiggjøre krigen?

– Uttalelsen fra Kobjakov er i tråd med Kremls langsiktige mål om å rettferdiggjøre sin innblanding og maktbruk i land Russland hevder de har en særlig historisk rett til innflytelse over - som del av sin stormaktsstatus. Dette gjelder ikke bare landområder som tidligere var del av Sovjetunionen. Kreml drar slike forestillinger så langt bak historisk som de finner det hensiktsmessig.

Aage Borchgrevink, forfatter av boken «Krigsherren i Kreml» og ansatt i Helsingforskomiteen, er heller ikke imponert av Putin-rådgiveren.

– «Back in the USSR», sang Beatles. Og det gjør visst Putin’s ideologer, også: Her altså med en påstand om at Sovjetunionen eksisterer fremdeles. Det folkerettslige nivået på argumentasjonen er ikke imponerende, men det politiske signalet er tydelig: Ingen tidligere sovjetrepublikk kan føle seg trygge for russisk aggresjon.

Bilde av Aage BorchgrevinkAage Borchgrevink

Forfatter av boken «Krigsherren i Kreml» og ansatt i Helsingskomiteen

– Kan hende handler dette om å koseprate med Putin, som mener at Sovjetunionens endelikt er en tragedie. Kanskje handler det om å skremme Ukrainas vestlige støttespillere fra å kreve noe i en eventuell fredsforhandling. Men uansett viser dette Putin-regimets sanne ansikt: Ingen avtale er endelig, siden man bare kan bryte dem når man er sterk nok.

Russland gikk i 2008 til angrep på Georgia, som også var en del av Sovjetunionen. Russiske tropper okkuperer den dag i dag deler av Georgia. Krigen i Ukraina startet i 2014, og Putin utvidet det til en fullskala krig i februar 2022.

Read Entire Article